stedentrip krakau
Boek een Stedentrip naar de mooie stad Krakau

Kras Reizen Stip ReizenTui ReizenDjoserSawadeeSNPNRVFox verre reizen

Stedentrip Krakau

Als je kiest voor een stedentrip Krakau in Polen, dan heb je een zeer goede keuze gemaakt.
Krakau is één van de mooiste steden van Europa, het oude gedeelte van de stad staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De stad ligt in het zuiden van Polen en was na de Tweede Wereldoorlog nog helemaal intact. Dit is de reden dat je daadwerkelijk je ogen uitkijkt als je het oude gedeelte van de stad bezoekt.

Activiteiten tijdens een stedentrip Krakau

Wil je iets leuks gaan doen in de stad, dan is er keuze genoeg. Als je in Krakau bent dan kan je de rivier de Wisla van dichtbij bekijken, een bezoekje brengen aan het stadspark Planty en genieten van het uitzicht op de Wawel.

De Grote Markt is de plek waar gezelligheid een garantie is, hier kan je heerlijk genieten op één van de terrasjes. Een drankje op misschien wel het mooiste plein van Europa doen, dat kan in Krakau. Het winkelcentrum is een meer dan geschikte plaats om lekker te gaan winkelen.

Als je een kunstliefhebber bent, dan kan je kiezen uit één van 25 musea. Ga naar het Poolse Luchtvaartmuseum of het bekende Czartoryski Museum, hier hangen bekende werken van grote kunstenaars.

Een andere en minder leuke plek om te bezoeken tijdens een stedentrip Krakau is Auschwitz. Het is ongeveer één uur reizen om dit concentratiekamp te bezoeken.

Openingstijden winkels

In Polen zijn de openingstijden van de winkels en supermarkten te vergelijken met die in Nederland. Geen middagpauze, zoals je in veel landen in het zuiden van Europa ziet. De banken zijn doordeweeks de gehele dag geopend en op zaterdag in de ochtend, alleen op zondag zijn de banken gesloten.De winkels zijn doordeweeks geopend van acht uur in de ochtend tot negen uur in de avond. Het kan zijn dat sommige winkels de deuren iets later zullen openen. De meeste supermarkten zijn in het weekend ook geopend, zodat je ten alle tijden boodschappen in huis kunt halen. Geld inwisselen of post verzenden op het postkantoor, het postkantoor is doordeweeks geopend.

Munteenheid in Polen

Met de euro kom je niet ver in Polen, de officiële munt van het land is de ‘Zloty’. Één euro staat gelijk aan 4,20 PLN, geld omwisselen kan simpel en snel bij de bekende wisselkantoren, maar ook bij banken en zelfs het postkantoor. Het is ook mogelijk om de ‘Zloty’ te pinnen, door het gehele land staan pinautomaten.Bijna op elke plaats in het land is het mogelijk om met creditcard te betalen, geld opnemen met de creditcard kan ook gewoon bij de pinautomaat. Als je uiteten gaat of een taxirit neemt, dan is het normaal om een fooi achter te laten. Normaliter is dat vijf tot tien procent van het totaal bedrag.

Eten en drinken in Krakau

Wat je vooral terug zal zien tijdens je stedentrip Krakau in de echte Poolse keuken zijn soepen en gerechten met vlees.
De gerechten zijn relatief gemakkelijk te bereiken en zeer voedzaam. Als je zelf een keer Pools wilt gaan koken, haal dan vooral aardappelen, paddenstoelen, kwark en kool in huis, dit zijn veelgebruikte ingrediënten bij Poolse gerechten. Uiteten in Polen is erg goedkoop, zeker als je het vergelijkt met de prijzen in Nederland.
In de grote steden kom je vanzelfsprekend ook fastfoodketens tegen, maar je kan ook kiezen voor de Poolse keuken in een simpel restaurant of voor een sfeervol en luxer restaurant. Vergeet niet om nog een wodka te nuttigen.

Bevolking van Polen

Het komt niet als een verrassing, het grootste gedeelte van de bevolking is Pools. Het land kent om en nabij de veertig miljoen inwoners en dat aantal is nog steeds stijgende.
Er wonen ook vele Duitsers en Sileziërs in het grote Polen. De meeste mensen kiezen ervoor om in de grote steden te gaan wonen, dan moet je denken aan Warschau, Krakau en Katowice. De laatste plaats is bijzonder, hier is namelijk veel werk voor de Polen weggelegd. In het Katowice gedeelte staan vele mijnen, hier wonen dan ook ruim drie miljoen Polen.

Cultuur in Polen

Gastvrijheid staat hoog in het vaandel bij de Poolse inwoners, daarnaast is familie ook erg belangrijk. Er zijn vele nationale feestdagen, die vooral met de familieleden gevierd worden. Bij deze feesten worden er ook vele glazen wodka weggewerkt, dit is het nationale drankje.De meeste Polen zijn zwaar gelovig, elke zondag gaat het grootste gedeelte van de bevolking naar de kerk. Het is dan ook van groot belang om bij het bezoek aan een kerk respect te tonen, dit vinden de Polen zeer belangrijk.

Criminaliteit in Polen

In Polen hoef je jezelf weinig zorgen te maken over de criminaliteit, natuurlijk bestaat er de kans dat er iets kan gebeuren, maar dat heb je overal. Kijk wel uit als je een schoudertas of polstas draagt, hier richten de meeste straatrovers zich op. Als je het hotel of appartement verlaat, laat de waardevolle spullen in de kamer liggen.Het is altijd slim om de telefoonnummers van uw creditcardmaatschappij, bank en mobiele provider op te schrijven en mee te nemen naar Polen. Mocht er zich een voorval plaatsvinden, laat dan alles afsluiten. Drugsbezit is in Polen strafbaar, laat het thuis bij een stedentrip Krakau!

Stranden

In de zomer kunnen de temperaturen hoog oplopen, dan is het een mogelijkheid om een strand te bezoeken. In het oosten van het land zal je de beste stranden vinden, dit zijn zandstranden.
Voor de geïnteresseerde, topless zonnen mag hier. De bekende ‘Blauwe Vlag’ (keurmerk) is toegekend aan maar liefst 21 stranden in Polen.
Dit keurmerk garandeert schone stranden met goed zwemwater, daarnaast is de veiligheid ook dik in orde.