blog
10 redenen om Rusland te bezoeken

10 redenen om Rusland te bezoeken

Leestijd 6 Minuten

Wij zochten alvast 10 uitstekende redenen voor je uit om een bezoek te brengen aan verrassend Rusland!

Rusland is een land van contrasten. Enerzijds kennen we het land van haar ietwat vijandige houding ten opzichte van het Westen, maar anderzijds kiezen ook heel wat reizigers er elk jaar opnieuw voor om hier hun vakantie door te brengen. Met name Moskou en Sint-Petersburg zijn bovendien uitgegroeid tot absolute toppers voor wat bestemmingen voor een stedentrip betreft. Overweeg jij ook om een vakantie te boeken naar Rusland, maar wil je graag eerst te weten komen welke pareltjes je hier allemaal precies kan ontdekken? Wij zochten alvast tien uitstekende redenen voor je uit om een bezoek te brengen aan verrassend Rusland!

1.) De prachtige, indrukwekkende hoofdstad Moskou

10 redenen om Rusland te bezoeken

Aftrappen doen we met wellicht de meest voor de hand liggende reden voor een bezoek aan Rusland.

De Russische hoofdstad ‘Moskou’ spreekt dan ook ongetwijfeld tot ieders verbeelding. Dit geldt niet in het minst voor het ‘Rode Plein’ evenals natuurlijk het ‘Kremlin’.

Toch zijn dit lang niet de enige redenen om een bezoek te brengen aan deze imponerende stad.

Andere bezienswaardigheden die je in Moskou dan ook beslist niet over het hoofd mag zien zijn:

 

 • De Basiliuskathedraal;
 • Het Bolsjojtheater;
 • Het Mausoleum van Lenin;
 • De Tretjakofgalerij;
 • Het Gorkipark;
 • Het Nationaal Historisch Museum;

 

Ga je op vakantie naar de Russische hoofdstad met je kind(eren)? In dat geval is het ook een aanrader om een bezoek te brengen aan de dierentuin van de stad. Niet alleen zijn er hier heel wat prachtige dieren terug te vinden, daarnaast is ook de architectuur van deze zoo eentje die je wellicht nog nooit eerder gezien zal hebben. Let op, wil je Moskou in al haar glorie kunnen ontdekken? Voorzie dan zeker voldoende tijd. Een bezoek aan het Kremlin alleen al kan eenvoudig tussen de twee en drie uur in beslag nemen. Het boeken van een rondleiding met gids is overigens aan te raden om de vaak tergend lange wachtrijen te kunnen vermijden.

2.) De ‘Tempel van alle Religies’ in Kazan

Kazan mag dan misschien niet de meest tot de verbeelding sprekende stad zijn van Rusland, toch staat er een pareltje van een bezienswaardigheid die je eigenlijk niet mag missen. We hebben het hierbij uiteraard over de bijzondere ‘Tempel van alle Religies’. Het betreft hier een indrukwekkend, architectonisch complex welke bestaat uit verschillende koepels, minaretten en torens. Je treft er onder meer niet alleen een christelijk kruis aan, maar ook een islamitische halve maand evenals een Chinese koepel. Ondanks het feit dat deze tempel eigenlijk altijd het bezoeken waard is ziet ze er nog sprookjesachtiger uit in de winter. Je moet er de vaak ijzige temperaturen tijdens de donkerste maanden van het jaar dan wel bijnemen…

10 redenen om Rusland te bezoeken

3.) Het Winterpaleis in Sint-Petersburg

Het Winterpaleis is voor Sint-Petersburg (en bij uitbreiding eigenlijk heel Rusland) wat Het Louvre is voor de Franse hoofdstad Parijs. Tijdens een rondreis doorheen Rusland of een bezoek aan Sint-Petersburg mag een bezoek aan het Winterpaleis met het Hermitage dan ook beslist niet op de planning ontbreken.

De Hermitage heeft dan ook niet voor niets de reputatie één van ‘s werelds meest toonaangevende musea te zijn. Je vindt er een prachtige collectie kunstwerken terug, maar ook de architectuur is om duimen en vingers van af te likken. Ben je dan toch in Sint-Petersburg?

Dan zijn ook de volgende bezienswaardigheden niet te missen:

 

 • De Smolny Kathedraal;
 • De Sint Izaäk Kathedraal;
 • De Kerk van de verlossen op het bloed;
 • De prachtige straat ‘Nevski Prospekt’;
 • De Kazankathedraal;

 

Tot slot kan je in Sint-Petersburg ook ‘Peterhof’ terugvinden. Naar de paleizen van Peterhof wordt ook wel eens verwezen als zijnde het ‘Russische Versailles’. De prachtige paleizen en immens grote tuinen nodigen dan ook uit om ontdekt te worden. Vergeet ook zeker niet om het Grote Paleis te bezoeken. Deze is gelegen bovenop een klif en biedt een werkelijk niet te versmaden uitzicht op de omgeving. Absoluut een must-see tijdens een bezoek aan het indrukwekkende Sint-Petersburg!

4.) Een “ritje” maken met de Trans-Siberië-Express

In verschillende landen op deze planeet is het mogelijk om prachtige treinreizen te maken. Veel mensen verkiezen ook steeds vaker de trein boven het vliegtuig omdat ze op die manier nog een mooi stuk van het landschap kunnen aanschouwen. Wat zou jij er van denken om Rusland te doorkruisen met de trein? De zogenaamde Trans-Siberië-Express staat algemeen bekend als één van de mooiste treinroutes ter wereld. Ze neemt je dan ook mee van de Russische hoofdstad Moskou helemaal tot in het uiterste oosten van het land, namelijk Vladivostok. Wil je deze adembenemende treinreis in haar totaliteit beleven? Hou er dan wel rekening mee dat ze een afstand overbrugt van zo’n slordige 9.287 kilometer!

5.) De imposante vulkanen van Kamtsjatka

Rusland is niet alleen een land waar je prachtige steden in terug kan vinden. Verspreid over het land is er ook heel wat indrukwekkende natuurpracht te ontdekken. Neem nu bijvoorbeeld eens de vulkanen evenals geisers van ‘Kamtsjatka’. Deze bevinden zich op het gelijknamige Russische schiereiland en werden in het jaar 1996 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het vulkanische gebied beslaat zo’n slordige 27 procent van het volledige schiereiland. Voor natuurliefhebbers is dit wellicht één van de meest interessante locaties van Rusland. Je vindt verspreid over het zuiden en het midden van Kamtsjatka dan ook zomaar even vijf natuurparken terug.

6.) Het adembenemende Baikalmeer in Siberië

Siberië kan eigenlijk in haar totaliteit worden bestempeld als een ongelofelijk bezienswaardige regio. In het bijzonder natuurliefhebbers zullen hier dan ook zonder twijfel aan hun trekken komen. Eén van de populairste locaties van Siberië is ongetwijfeld het ‘Baikalmeer’. Dit meer wordt dan ook niet voor niets veelal bestempeld als de ‘parel van Siberië’. Het Baikalmeer is niet alleen één van de diepste meren ter wereld (op het diepste punt heeft ze een diepte van een slordige 1642 meter), daarnaast wordt ze prachtig omringd door een heuvelachtige natuur. Fervente wandelaars zullen hier ongetwijfeld de tijd van hun leven beleven! Het Baikalmeer is sinds het jaar 1996 terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

7.) De Gouden Ring

Het merendeel van de Nederlandse en Belgische toeristen die Rusland bezoeken doen dit door middel van een (korte) rondreis. Uiteraard laten we dan de stedentrippers die Moskou of Sint-Petersburg bezoeken even buiten beschouwing. Wanneer ook jij er aan denkt om een rondreis te maken doorheen een deel van Rusland is het altijd interessant om te kiezen voor de populaire ‘Gouden Ring’ van Rusland. Wanneer je deze toeristische route aflegt zal je een groot deel van de historische steden in het westen van Rusland aandoen. Het gaat hierbij onder meer om het slaperige, houten dorp ‘Soezdal’, maar wat ook te denken van de grote stad ‘Jaroslavl’ evenals ‘Sergiev Posad’? Deze laatste wordt niet voor niets vaak bestempeld als het ‘Vaticaan van Rusland’. Wil je liever niet op eigen houtje door Rusland gaan reizen? Ook dat is geen probleem. Tegenwoordig is het zo dat tal van verschillende reisorganisaties in Nederland de ‘Gouden Ring’ van Rusland in hun aanbod met rondreizen hebben opgenomen.

8.) De restanten van de Kaukasusmuur

In het verleden stond ‘Derbent’ bekend als een bijzonder belangrijk handelscentrum in Rusland. Het is dan ook helemaal niet zo vreemd dat men er voorheen voor had gekozen om muren op te trekken ter bescherming van het handelscentrum. Een deel van deze muren evenals enkele wachttorens hebben de tand des tijds goed doorstaan. Ze zijn op vandaag dak ook nog zonder probleem te bezichtigen. Dit is niet de enige reden om Derbent te bezoeken. Wat namelijk ook te denken van een aantal mooie forten die hier zijn terug te vinden? In het bijzonder de ‘Naryn-Kala’ is op dit vlak het bezoeken meer dan waard!

9.) Parus Rock

In de nabijheid van de Russische plaats ‘Krasnodar Krai’ is de bijzondere ‘Parus Rock’ terug te vinden. De ‘Parus Rock’ of ‘Sail Rock’ heeft een hoogte van 30 meter en een lengte van 20 meter. Ze staat loodrecht op de Russische kustlijn en kenmerkt zich door de aanwezigheid van een gat waarvan we het raden hebben naar het ontstaan er van. Verschillende bronnen geven aan dat de rots ten tijde van de Kaukasische Oorlog gebruikt zou zijn geweest om de vijand te beschieten. Echter lijkt vooral het dunne karakter van de rots zich hier niet bijster goed voor te lenen. Wat de geschiedenis van deze rots ook mag zijn, het is een werkelijk bijzonder natuurfenomeen welke absoluut het aanschouwen meer dan waard is.

10.) Het Oeral Gebergte

Last but not least is er natuurlijk ook nog het uitgestrekte Oeral gebergte. Deze bergketen loopt van noord naar zuid waardoor ze de grens vormt tussen Europa en Azië op het Euraziatische continent. Het Oeral gebergte verkennen kan best een behoorlijke hoeveelheid aan tijd in beslag nemen. Met haar lengte van 2.500 kilometer mag ze zich dan ook niet voor niets het langste gebergte van Europa noemen. Afhankelijk van de locatie beschikt ze bovendien ook nog eens over een breedte van tussen de 40 en 150 kilometer. Met name het Manpoepoenjor-plateau evenals het Nationaal Park Taganaj zijn een absolute aanrader om hier te bezoeken. Dit geldt overigens ook voor het Nationaal Park Zjoeratkoel.

 

0