blog
25 Bezienswaardigheden in Italië

25 Bezienswaardigheden in Italië

Inhoud verberg
1 De 25 Bezienswaardigheden in Italië

De 25 Bezienswaardigheden in Italië

Waarom naar Italië?

Italië is natuurlijk een van de favoriete bestemmingen van veel Nederlanders, en niet alleen tijdens de vakantie. Dit zou geen verrassing moeten zijn, want er is voor elk wat wils in dit land. Daar zie je de meest bijzondere kunstwerken, bezoek je de mooiste gebouwen en prachtige resorts. Het is de hoofdstad van de mode en de wereldberoemde keuken, van de beroemde spaghetti bolognese en een kleine espresso. Hier zijn 25 must-see attracties in Italië.

Fascinerend Italië

Italië is een land dat veel mensen fascineert. Elk jaar wordt het bezocht door massa’s toeristen die er hun eigen Italiaanse droomvakantie willen doorbrengen. Steden als Rome, Venetië, Napels of Milaan maken indruk met hun unieke karakter en enorme omvang van uitzonderlijke monumenten. Maar niet alleen de populairste Italiaanse steden zijn de moeite waard. Ook minder toeristische en minder herkenbare steden kunnen echt bekoren. Daarom raden we je aan om de lijst met must-see toeristische attracties in Italië te bekijken.

Dingen om te doen in Italië: Rome

Trevifontein in Rome

25 Bezienswaardigheden in Italië

Rome is de hoofdstad van Italië en tegelijkertijd de meest aantrekkelijke voor toeristen, de meest ongewone stad van Italië, met een bevolking van meer dan 2,9 miljoen mensen. De geschiedenis is verweven met het heden op een manier die nergens anders te vinden is. Elk tijdperk en elke generatie heeft permanente sporen nagelaten in het uiterlijk van Rome, dus de hoeveelheid tijd die je hier doorbrengt zal uiteindelijk te klein blijken te zijn om de geheimen ervan te leren kennen.

Venetië is een unieke plek in de wereld

Groot Kanaal, Venetië

25 Bezienswaardigheden in Italië

Venetië verleidt, irriteert soms, maar stelt nooit teleur. Sinds de tijd dat de burgers van de Republiek de wereld verbluften met rijkdom en prachtige kunst, is de stad een beetje veranderd, maar het is nog steeds een van de meest glamoureuze ter wereld. Hoewel toeristen in Venetië nogal emotieloos worden begroet, en inwoners van andere steden ironisch genoeg beweren dat Venetianen de meest onbeschofte Italianen zijn, zullen de kwantiteit en kwaliteit van de attracties van hun stad dit zeker goedmaken.

Florence – de hoofdstad van de kunsten

Florence

25 Bezienswaardigheden in Italië

Florence is een stad van schilders en architecten, dichters en humanisten, bankiers en prinsen, de bakermat van de Renaissance, kortom: een symbool. Zelfs in het hoogseizoen, wanneer de toestroom van toeristen ondraaglijk wordt, er rijen staan ​​voor kerken en musea en de prijzen stijgen, is de schoonheid ervan moeilijk te weerstaan. Florence ontmoeten kan een opwindende ervaring zijn, maar om de kwaliteiten ervan volledig te waarderen, moet je er wat tijd aan besteden en tegelijkertijd het fatale verlangen om alles te zien kwijtraken.

De “scheve” van Pisa – toeristische attracties van Italië

Pisa

25 Bezienswaardigheden in Italië

Waar staat Italië nog meer om bekend? Het beroemde bouwwerk van Pisa wordt beschouwd als de grootste toeristische attractie in Toscane, naast Florence. De hellende klokkentoren van de plaatselijke kathedraal, naast het Romeinse Colosseum en de St. Peter, het beroemdste Italiaanse gebouw ter wereld. Sterker nog, de toren en het bijbehorende gebouwencomplex zijn nog mooier en ongebruikelijker dan je zou verwachten. Pisa met zijn uitgestrekte en interessante historische binnenstad verdient minstens een dagverblijf.

Toeristische attracties in Italië: Padua

Padua, Venetië

25 Bezienswaardigheden in Italië

Padua, gelegen in de buurt van Venetië, kan zonder aarzelen de titel van een van de meest aantrekkelijke steden van Italië worden toegekend. In de lokale en de oudste universiteiten van Europa, werden massa’s grote persoonlijkheden opgeleid, waaronder Petrarca, Dante, Galileo en Copernicus. De kerken van Padua waren een soort schilderslaboratoria, waar de kunst van het fresco werd aangescherpt door Giotto, Guariento, Altichiero en Mantegna. Naar de basiliek van St. Antonius, het symbool van Padua, komen pelgrims altijd in groten getale om te bidden bij de overblijfselen van de grote heilige.

Perugia – een studentenstad in Italië

Perugia, Italië

25 Bezienswaardigheden in Italië

 

In de oudheid was Perugia een belangrijk centrum van de Etruskische cultuur en in de Middeleeuwen een belangrijke residentie van pausen. Het heeft veel monumenten te bieden aan toeristen en een van de interessantste oude schilderijengalerijen van het land. Het karakter van de stad wordt bepaald door internationale studenten die zich aangetrokken voelen tot de gerenommeerde Universita per Stranieri. Dankzij hen gebeurt er op elk moment van het jaar iets interessants in de stad en zijn de straten van het centrum gevuld met een bruisende menigte jonge mensen.

Verona – Julia’s balkon

Verona. Een belangrijk punt op de kaart van Italië.

25 Bezienswaardigheden in Italië

Verona, met zijn uitzonderlijke rijkdom aan smalle straatjes en Romeinse en middeleeuwse monumenten, is royaal bedeeld met attracties. De ligging op het kruispunt van belangrijke handelsroutes van Duitsland naar Rome in het zuiden en van oost naar west betekende dat de stad, gretig bezocht door kunstenaars, altijd ademde met kunst doordrenkte lucht. Het is dus niet verwonderlijk dat een van de helden van “Romeo en Julia” zei dat “er geen wereld is buiten de muren van Verona “.

Wat is de moeite waard om te zien in Italië? Ravenna

Ravenna

25 Bezienswaardigheden in Italië

Ravenna is een van die plaatsen die jij voor altijd zult herinneren. Het is de moeite waard om naar de stad te komen, niet vanwege de schoonheid – want het is vrij gemiddeld – maar vanwege de mozaïeken die de kerken en kapellen versieren, ingeschreven op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Tussen het begin van de 5e en de tweede helft van de 6e eeuw was Ravenna achtereenvolgens de hoofdstad van het West-Romeinse rijk, het koninkrijk van de Goten en de belangrijkste tak van het Byzantijnse rijk in Italië.

Dingen om te doen in Italië: Milaan – de hoofdstad van de mode

Milaan – de hoofdstad van de mode

25 Bezienswaardigheden in Italië

Milaan is een centrum met vele gezichten en tegelijkertijd verandert het zo snel dat het niet eenvoudig is om het in een paar woorden samen te vatten. Het is een prachtige metropool, een beetje rommelig, levend in een haast die typerend is voor dit soort menselijke clusters. Je vindt bijna alles in Milaan: moderniteit en achterlijkheid, rijkdom en armoede, hoge cultuur en rijkdom aan subculturen, architecturale schoonheid en lelijkheid. Het is ook de Italiaanse modehoofdstad; de grootste effectenbeurs van het land is hier actief en veel banken hebben hun hoofdkantoor in de stad gekozen. Het beschikt over een veelheid aan monumenten, paleizen, kerken en musea, plus ‘s werelds operatempel – de beroemde La Scala.

Turijn – Ball en Fiat

Turijn. De mooiste plekjes van Italië

25 Bezienswaardigheden in Italië

De hoofdstad van Piemonte, Turijn, is niet jouw typische Italiaanse stad. Het is een stad met talloze monumenten van barokke architectuur, lanen vol arcades en elegante prinselijke paleizen. Voor velen is het vooral de stad van de Lijkwade van Turijn, voor anderen – de Mole Antonelliana-toren, waarvan het silhouet zo verweven is in stijlen dat het moeilijk te bepalen is wanneer hij werd opgericht. Ook hier is iets voor fijnproevers uitgevonden, vooral voor sterke dranken: vermout.

San Gimigiano – Middeleeuws Manhattan

San Gimignano

25 Bezienswaardigheden in Italië

Tussen de zacht glooiende heuvels van Toscane steekt San Gimignano af tegen de hemel, met een tiental stenen torens die de lucht in schieten. In de gedachten van toeristen blijft dit het archetype van een Italiaanse stad, met een prachtig landschap, monumenten en een charmante sfeer. Het is buitengewoon gemakkelijk te bezoeken: je ziet snel de belangrijkste bezienswaardigheden in een uur en in drie uur leer je de stad van binnen en van buiten kennen.

Portofino

Portofino. De mooiste plekjes van Italië

25 Bezienswaardigheden in Italië

Het piepkleine Portofino, verscholen in een baai omgeven door berghellingen die weelderig begroeid zijn met olijfbomen en cipressen, lijkt een paradijs op aarde. Dit werd snel opgemerkt door filmsterren en andere beroemdheden die hier in de zomer samenkomen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog kreeg een Duitse officier het bevel de stad op te blazen, maar een Duitse dame die hier woonde raadde hem dit af. En gelukkig.

Matera

Sassi di Matera

25 Bezienswaardigheden in Italië

 

Matera in Calabrië is duidelijk verdeeld in twee delen: boven en beneden. De wijk Sassi (wat “rotsen” betekent) staat bekend om zijn in steen gehouwen woningen. Vanaf de 8e eeuw werden de rotswijken eeuwenlang bewoond door monniken. In het midden van de 20e eeuw werd de bevolking die in een ongebruikelijke wijk woonde, gedwongen te verhuizen naar een andere plaats. In 1993 werd Sassi ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Attracties in Italië: Sicilië

Sicilië. De mooiste plekjes van Italië

25 Bezienswaardigheden in Italië

 

Sicilië is de parel van de Middellandse Zee en trekt al jaren massa’s toeristen die hunkeren hebben naar een geslaagde vakantie. Het biedt een ongewone mix van prachtige landschappen, een warm mediterraan klimaat en monumenten die zijn achtergelaten door talloze veroveraars van het eiland. De mooiste stranden (zowel zand- als kiezelstranden), talrijke monumenten en charmante stadjes bevinden zich aan de westkust, rijk aan talrijke baaien en inhammen en kleine eilandjes.

Wat is de moeite waard om te zien in Italië? Sardinië

Sardinië. De mooiste plekjes van Italië

25 Bezienswaardigheden in Italië

 

Sardinië is een eiland vol mysterieuze charme. Het komt tevoorschijn uit de wateren van de Middellandse Zee tussen Afrika en Europa en zit vol verrassingen en betoverende schoonheid. Iedereen zal hier iets voor zichzelf vinden – zowel degenen die verleid worden door luiheid op de stranden, als degenen die rotswanden willen beklimmen of willen surfen in pittoreske baaien. Costa Smeralda, of Emerald Coast, is de meest populaire vakantiebestemming op het eiland.

Assisi

25 Bezienswaardigheden in Italië

Basiliek van Sint Franciscus – Assisi, Italië

Voor veel van de miljoenen mensen die elk jaar Italië bezoeken, is het kleine Assisi, 23 km ten oosten van Perugia, de belangrijkste bestemming. Het is niet verwonderlijk – het is niet alleen een van de vele pittoreske stadjes met mooie en oude gebouwen, maar vooral de stad St. Franciscus. Ondanks de drukte van toeristen en pelgrims, straalt Assisi nog steeds een buitengewone sfeer uit en zijn authenticiteit laat onuitwisbare herinneringen achter.

Monte Cassino

Monte Cassino. De mooiste plekjes van Italië

25 Bezienswaardigheden in Italië

Hij stichtte het klooster op de top van Monte Cassino in 529, in de ruïnes van de oude tempel van Apollo, St. Benedictus van Nursia. Hier schreef hij de regel die de basis werd voor het functioneren van de orde van “zwarte monniken”. Het is een van de plaatsen die op unieke wijze de duurzaamheid van de westerse beschaving symboliseren.

Cinque Terre, Italië

25 Bezienswaardigheden in Italië

Het land van de rotsachtige kust, genaamd de Cinque Terre, is vernoemd naar vijf kleine steden – Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Rimaggiore – verscholen in baaien te midden van steile rotswanden. De belangrijkste bezigheden van de bewoners zijn vissen en wijn maken. Ondanks de grote toestroom van toeristen hebben de steden veel van hun vroegere karakter behouden. De regio Cinque Terre werd in 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst en er werd een nationaal park aangelegd om het hele ecosysteem te beschermen.

Elba – de prachtige gevangenis van de dictator

25 Bezienswaardigheden in Italië

Een van de mooiste hoekjes van Toscane is Elba – het op twee na grootste Italiaanse eiland, het grootste in de Toscaanse archipel. Bezoekers van Elba vinden een schone zee, schilderachtige landschappen en veel interessante monumenten, waarvan de meest bekende verband houden met Napoleon, die hier in ballingschap verbleef in de jaren 1814-1815. Drukke resorts aan zee zijn in de zomer gevuld met een meertalige menigte vakantiegangers, terwijl stille dorpjes diep in de bergen verscholen lijken steevast in hun eigen wereld te zijn.

Gardameer

Gardameer, Italië

25 Bezienswaardigheden in Italië

Garda is het grootste en ook het meest populaire van de Italiaanse meren. Het waterlichaam met grillige oevers, liggend aan de voet van de Dolomieten, werd al in de oudheid beschreven. De populariteit begon in de eerste decennia van de 20e eeuw, toen er een weg rond het meer werd aangelegd. Sindsdien is Garda permanent in het aanbod van reisbureaus verschenen als een van de meest aantrekkelijke vakantiebestemmingen in Italië. Het water in het stuwmeer, dat 136 m diep is, verzamelt warmte in de zomer, waardoor de hitte aan de kust draaglijk wordt, en geeft het terug in de winter, waardoor de steden op de omliggende heuvels geen last hebben van vorst. Meer over het Gardameer kun je hier vinden;Vakantie Gardameer

Genua

Genua. De mooiste plekjes van Italië

25 Bezienswaardigheden in Italië

Van de vier “zee republieken” in Italië – Venetië, Amalfi, Pisa, Genua – behield alleen de laatste de uitstraling van een havenstad. De oude stad is een echt struikgewas van verwarde straten en steegjes, genaamd Carrugi. Ze lijken op mini-canyons, waarvan de muren bestaan ​​uit gebouwen met aan de overkant van de straat onafscheidelijk wasgoed dat aan lijnen hangt. Niet ver van deze donkere, soms verwaarloosde steegjes vind je een ander Genua vol trots en waardigheid: laat renaissancistische en barokke kerken en paleizen – een symbool van trots en prestige van de grootste families.

Monte Conero

Monte Conero. De mooiste plekjes van Italië

25 Bezienswaardigheden in Italië

Een hoge kaap die uitsteekt in de zee, ten zuidoosten van Ancona, is Monte Conero. Steile, weelderig groene hellingen lopen scherp af naar het water en onthullen hier en daar witte kalkrotsen. Rotsachtige kapen beschermen charmante baaien met smalle stranden (zand of kiezel) en helder water verleidt zwemliefhebbers. Dit is het mooiste deel van de Adriatische kust van Marche tot Triëst, genaamd Riviera del Conero.

Attracties in Italië: Napels

Napels, Italië

25 Bezienswaardigheden in Italië

Ondanks de vele controverses rond de stad, is Napels ongetwijfeld een van de meest interessante steden in Italië. Opgenomen in het Romeinse rijk, verwierf het al snel bekendheid als een perfecte plek om te ontspannen en te genezen. Romeinse patriciërs die rust zochten, kwamen naar Napels, waardoor de rang van deze plaats aanzienlijk werd verhoogd.

Zelfs een vluchtige rondleiding door Napels kost veel tijd. Dit blijkt uit het feit dat de oude stad op de UNESCO-lijst staat. Kerken, kastelen, paleizen, kunstgalerijen verdienen de grootste bewondering, maar nergens anders vinden we het Nationaal Archeologisch Museum, waar de meest waardevolle vondsten uit Pompeii en Herculaneum, steden begraven in vulkanische as, worden verzameld.

Vesuvius

Vesuvius

25 Bezienswaardigheden in Italië

Napels leeft in de schaduw van de Vesuvius: zowel de omgeving als de stad zelf kijkt omhoog naar het silhouet van de vulkaan die in de verte zichtbaar is. De nog steeds dreigende vulkaan ademt nog steeds en er is geen garantie dat hij op een dag niet zal uitbarsten. Voor nu is het de moeite waard om de top zelf te bezoeken – het leidende pad is vrij breed en redelijk comfortabel, maar je moet jouw kracht vooraf wel goed beoordelen. Vanaf de top is er naast het uitzicht op de sombere krater een weids uitzicht over de omgeving.

San Remo

San Remo

25 Bezienswaardigheden in Italië

San Remo is ongetwijfeld het bekendste en populairste badstrand van de Italiaanse Rivièra. Het staat vol met grote hotels en villa’s, zowel mooi als verouderd van stijl. Maar zelfs vandaag de dag ziet de stad er waardig uit en trekt het vakantiegangers aan. Wellicht bieden andere resorts meer attracties, maar San Remo heeft een uniek karakter. Hoewel de ster van San Remo niet meer zo veel schittert, trekt het resort nog steeds de Europese crème aan. De grootste magneet is het plaatselijke casino, een van de beroemdste aan de Rivièra.

Dolomieten en Trentino

Dolomieten en Trentino. De mooiste plekjes van Italië

25 Bezienswaardigheden in Italië

Het overgrote deel van het noordelijke deel van Italië wordt ingenomen door prachtige bergen. Opvallend zijn de Dolomieten die boven de vallei van de rivier de Adige uitrijzen, waar Trentino ligt. De natuurlijke rijkdom van de regio toont aan dat hier maar liefst negen beschermde gebieden zijn ingesteld om de unieke natuurlijke omgeving te behouden.

Tegelijkertijd zijn ze toegankelijk voor toeristen en zelfs zonder veel voorbereiding en gespecialiseerde uitrusting kun je veel zien. De makkelijkste routes zijn zelfs voor een onervaren wandelaar beschikbaar en leiden je comfortabel over goed begaanbare paden, maar ook voor extreem moeilijk begaanbare wandelpaden kun je hier terecht.

Gran Paradiso

25 Bezienswaardigheden in Italië

In het Gran Paradiso – massief (4061 m boven zeeniveau) rijzen de mooiste toppen van de regio Aosta op, beschermd in het grootste nationale park van Italië. Het was ook het eerste nationale park van het land, opgericht in 1922. De lokale bevolking van steenbokken telde toen 4000. Toen de parkopzichters ermee stopten en het parkmanagement de kudde niet mee kon beveiligen, begon het stropen. Pas vanaf 1945, toen er nog maar 419 steenbokken over waren, werden ze goed beschermd. Momenteel zijn het er weer zo’n 4000.

Attracties in Italië: San Marino

25 Bezienswaardigheden in Italië

De mooiste plekjes van Italië

Op de hellingen van de Monte Titano, die Romagna scheidt van Montefeltro, ligt San Marino, een van de kleinste landen ter wereld. Het gebied is iets groter dan 60 vierkante kilometer en het aantal inwoners is slechts 26000. De sfeer van de stad wordt gevormd door geplaveide straatjes, smal en steil, en talloze gebouwen, die grotendeels pas in de 19e en 20e eeuw zijn gebouwd. Drie forten die op steile rotsen boven de stad uitrijzen, dragen bij aan de schilderachtigheid.

Italië heeft enorm veel te bieden, van Rome tot Sicilië, van Genua tot San Marino, voor iedereen van jong tot oud is er echt wel genoeg te zien en te doen, dus maak van je volgende vakantie een vakantie Italië en geniet van het mooiste land van Europa!

De Italië reisspecialisten:

0