blog
5 bezienswaardigheden in Belfast

5 bezienswaardigheden in Belfast

Leestijd 4 Minuten

Er zijn zo van die steden die nog steeds relatief onbekend zijn bij het grote publiek. De Noord-Ierse hoofdstad ‘Belfast’ is zo’n bestemming. Ondanks het feit dat iedereen er ongetwijfeld wel al eens over heeft gehoord is het zo dat Belfast nog steeds op toeristisch vlak eerder zelden wordt overwogen.

Hoe vaak heb jij er bijvoorbeeld al aan gedacht om een stedentrip naar Belfast te boeken? De reden waarom Belfast een beetje in de toeristische vergetelheid is geraakt is natuurlijk het gevolg van de spanningen die er door de jaren heen zijn geweest. Zelfs tot op vandaag zijn deze spanningen nog steeds voelbaar. Dit gezegd zijnde is Belfast wel degelijk een bestemming die toeristen heel wat moois te bieden heeft.

Wij zochten in ieder geval vijf bezienswaardigheden voor je uit die het interessante aspect van Belfast als toeristische bestemming extra in de verf zetten.

1.) Crumlin Road Gaol

Crumlin Road Gaol is een voormalige gevangenis. Ze stamt af uit de Victoriaanse periode. De gevangenis bevindt zich aan de straat die luistert naar de naam ‘Crumlin Road’. Het gebouw heeft dienst gedaan als gevangenis tot in het jaar 1996. Toen brak een periode van jarenlange leegstand aan waarna er voor werd gekozen om ze te restaureren. Uiteindelijk heropende de gevangenis als toeristische attractie in het jaar 2012.

Vandaag de dag is het dus mogelijk om deze voormalige gevangenis te bezoeken zonder dat je daarvoor moet worden opgesloten. Tijdens de rondleiding doorheen deze gevangenis kom je eveneens meer te weten over tal van bekende gevangenen die hier ooit opgesloten zaten. Bovendien ontdek je ook welke gevangenen hier de dood hebben gevonden. Crumlin Road Gaol is misschien een ietwat lugubere, maar absoluut erg fascinerende bezienswaardigheid om te bezoeken.

2.) De Titanic Belfast

Tijdens een bezoek aan de Noord-Ierse hoofdstad Belfast kan je niet om de maritieme link heen, in tegendeel. Sinds het jaar 2012 is het voor bezoekers van deze stad dan ook mogelijk om kennis te maken met de ‘Titanic Belfast’. Het betreft hier een bezienswaardigheid die je alles vertelt over niet alleen de algemene, maritieme geschiedenis van Belfast, maar ook over diens connectie met het wereldbekende schip ‘De Titanic’.

Van buitenaf gezien valt vooral de zeer moderne stijl op van het bouwwerk. Ze is bovendien terug te vinden op de plaats waar vroeger de ‘Hardland & Wolf Shipyard’ stond. Het is deze scheepswerf die verantwoordelijk was voor de bouw van het legendarische schip ‘De Titanic’. Het gebouw beschikt over een oppervlakte van een slordige 12.000 vierkante meter en bevat verschillende expositieruimtes. Tijdens een bezoek aan de Titanic Belfast is het bovendien ook mogelijk om een lekker drankje te nuttigen in de bar die er is gevestigd.

3.) HMS Caroline

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is de maritieme connectie van de stad Belfast nooit ver te zoeken. Dit blijkt eveneens uit de aanwezigheid van de ‘HMS Caroline’. Het betreft hier een militair schip welke in dienst was tot in het jaar 2011. Ze werd echter reeds in gebruik genomen in het jaar 1914. Tijdens de lange periode dat het schip actief was heeft ze onder meer gediend tijdens zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens haar laatste levensjaren werd ze evenwel vooral gebruikt als trainingsschip. Eveneens zeer interessant om te weten is dat de HMS Caroline het laatst bestaande schip is welke betrokken was bij de beruchte slag om ‘Skagerrak’. Op vandaag is de HMS Caroline eigendom van het ‘Nationaal Museum van de Marine’. Dit maakt dat het voor toeristen die Belfast aandoen te bezoeken is. Ook dit is beslist een bezienswaardigheid die je niet over het hoofd mag zien.

4.) Ulster Museum

Eén van de interessantste musea van Belfast is ongetwijfeld het ‘Ulster Museum’. Bovendien is het zo dat je een bezoek aan dit museum kan combineren met het ontdekken van de prachtige Botanische tuinen van de stad. Het museum is er namelijk middenin gelegen. Het museum is terug te vinden in zowel het oude als het nieuwe gebouw. Beide gebouwen zijn echter onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit gegeven alleen al zorgt er voor dat het Ulster Museum zelfs van buitenaf reeds meer dan de moeite waard is om te aanschouwen.

De echte waarde van het Ulster Museum zal je echter pas binnenin aantreffen. Je vindt er dan ook een prachtige collectie met zowel fijne als toegepaste kunt evenals met zowel archeologische als etnografische artefacten. Dit is bovendien nog maar het topje van de ijsberg. In ieder geval, ben jij een liefhebber van musea? Dan mag je tijdens een vakantie in Belfast zeker en vast het Ulster Museum niet over het hoofd zien!

5.) St. George’s Market

Last but not least is er nog de ‘St. George’s Market’. Deze overdekte markthal lijkt in eerste instantie misschien wat minder interessant, maar vergis je niet. De St. George’s Market is namelijk de laatste van haar soort die nog bestaat. De ingang van deze markt is gelegen aan de ‘May Street’. De realisatie van het gebouw vond plaats in drie verschillende fases. In totaal duurde de bouw van 1890 tot 1896. Daarvoor deed deze locatie reeds dienst als open markt.

Vandaag de dag zijn er in de St. George’s Market zo’n slordige 300 handelaars evenals ambachtslieden terug te vinden die er hun producten of artikelen aan de man (en vrouw) trachten te brengen. Dit zorgt er voor dat er een ongelofelijke variatie is ontstaan die voor iedereen wel aantrekkelijk is te noemen. Regelmatig worden in de St. George’s Market ook fijne muziekconcerten gehouden die absoluut de moeite waard zijn om bij te wonen.

Rate this post
0

Geef een antwoord

Goedkoperondreis.com