blog
Aswan: een korte reisgids voor je rondreis Egypte

Aswan: een korte reisgids voor je rondreis Egypte

Leestijd 3 Minuten

Als je het echte Egypte wilt ontdekken, dan is Aswan de plek om te bezoeken. Aswan is de meest zuidelijke stad van de drie grote steden die aan de Nijl in Egypte gelegen zijn. Deze stad is totaal anders dan de noordelijke steden Luxor en Caïro. Dit komt omdat het een meer ontspannen sfeer heeft met een uitgesproken Afrikaans tintje. De reden hiervan is vooral omdat Aswan een grote Nubische bevolking heeft die zijn eigen taal en tradities heeft.

Een schat aan geschiedenis in Aswan

De Nijl slingert in Aswan zachtjes door de hete woestijn en door palmbomen omzoomde eilanden. Het is een lust voor het oog. Van het eiland Elephantine, tot de Tombs of the Nobles (de tombes van de edelen) aan de westelijke oever van de Nijl, Aswan biedt bezoekers een schat aan geschiedenis en cultuur om te ontdekken. Mausoleums, graven en kloosters zijn enkele van de vele bezienswaardigheden die je in Aswan kunt bezoeken. De vakantiebestemming Aswan is niet zo druk als de resorts in Sharm el Sheikh en Hurghada. Er zijn accommodaties beschikbaar voor alle budgetten. Bovendien kan je er op elk moment van het jaar een goedkoop hotel vinden. De meeste hotels zijn er uit het koloniale tijdperk en zijn het dus niet de uitgebreide complexen die je aantreft in de meer populaire toeristische resorts.

De oostelijke oever van de Nijl

Het grootste deel van de stad Aswan ligt aan de oostelijke oever van de Nijl. Hier vind je de verbazingwekkende bazaar die langs de Corniche (boulevard) loopt. Je kan er een bezoek brengen aan de begraafplaats met Fatimid tijdperkgraven. Ook kan je er een rustige wandeling door de Feryal Gardens maken.

De westelijke oever van de Nijl

Op de westoever kun je de Nubische dorpen bezoeken, ontspannen in de botanische tuinen op Kitchener Island en het klooster van St Simeon bezoeken. Er zijn veel historische bezienswaardigheden te vinden, waaronder het Aga Khan-mausoleum, de onvoltooide Obelisk, de Kalabsha-tempel en de granietgroeven. Het Old Cataract Hotel is de moeite waard om te bezoeken. Hier werd namelijk de klassieke Agatha Christie-film “Death on the Nile” gefilmd. De Sound and Light Show in de Philae-tempel is een opwindende ervaring die je niet mag missen.

Cruisevakanties en boottochten in Aswan

Vanwege zijn uitstekende locatie aan de oevers van de Nijl, biedt Aswan een geweldige gelegenheid om een cruise te maken langs deze prachtige rivier. Er is zoveel te zien op een rivierboottocht langs de Nijl, inclusief Elephantine Island, dat een plaats van aanbidding is sinds de dagen van de farao’s. Verder heb je langs de Nijl ook nog het eiland Philae, de Abu Simbel en het grootste kunstmatige meer, het meer Nasser, of ook wel het Nassermeer genoemd. Terwijl je langs de Nijl afdrijft, kun je alle bezienswaardigheden en geluiden van de stad bewonderen. Dit is bijzonder mooi bij zonsondergang en ook bij zonsopgang.

Lokale markten bezoeken

Een must tijdens uw bezoek aan Aswan, is een reis naar de plaatselijke bazaar. Hier kan je testen hoeveel je kan afdingen op producten die je wilt kopen. Er staan kraampjes met traditionele Egyptische waren, zoals specerijen, thee, tapijten, juwelen, goud, glaswerk en parfum. Een spannend dagje uit is een bezoek aan de wekelijkse markt in Darau, waar je de traditionele handel in kamelen kan ervaren. Het is een geweldig gezicht om te zien.

Gezellige avonden doorbrengen

De avonden in Aswan kan je gezellig doorbrengen in de restaurants en de bars van de stad. Je kan er vervolgens kijken naar Nubische dansers, folklore groepen die scènes uit het dorpsleven nabootsen en andere soorten dansen. Er zijn veel openluchtrestaurants waar je kan genieten van lokale gerechten, zoals shoarma, kofta en kebab. Ze worden allemaal vergezeld door hibiscusthee, een lokale specialiteit.

Geen regen in Aswan

Aswan is de heetste en de droogste stad in Egypte. Ze ontvangt nauwelijks regenval, misschien elke vijf jaar minder dan 3 centimeter! De beste tijd om de stad te bezoeken, is tijdens de wintermaanden. Gedurende de maanden oktober tot april bedragen de temperaturen er 24 tot 36°C en is er ongeveer 10 uren zon per dag. Van november tot februari is het er koeler, met temperaturen variërend tussen 24 en 31 graden Celsius. Hierdoor is sightseeing een veel aangenamere ervaring dan in de zomermaanden, met een gemiddelde temperatuur van 40 tot 42 graden Celsius. Vaak bereikt de temperatuur er tijdens de zomer de grens van 50 graden.

Het Abu Simbel festival

Als je het geluk hebt om Aswan te bezoeken aan het einde van februari of eind oktober, moet je het verbazingwekkende Abu Simbel Sun Festival bezoeken. Dit is een viering van Ramses II. Wanneer de schachten van het zonlicht de Abu Simbel-tempel binnenkomen, worden het standbeeld van de farao en de zonnegoden re-Horakhty en Amon verlicht. Deze spectaculaire gebeurtenis is een “once in a lifetime” ervaring die voor altijd bij je blijft!

De Egypte specialisten:

0