blog
Bespaartips Cambodja

Bespaartips Cambodja

Leestijd 6 Minuten

Eigenlijk is het een beetje waanzin om over een land als Cambodja een heel artikel te besteden aan hoe je geld kunt besparen tijdens je vakantie in dit spotgoedkope land. Een blikje bier kost een halve dollar, een flesje water, 15 dollarcent, een pakje (lokale) sigaretten 25 dollarcent (bekende merken  USD 1,50) en een voor een simpele maaltijd hoef je slechts 1 dollar neer te leggen.

Een slaapplaats in een hostel heb je al vanaf 4 dollar en meer gemak in een hotel heb je al vanaf 7 dollar per nacht. Een nieuw T-shirt (van lage kwaliteit) kost een dollar en ook vervoer in de stad of naar een andere stad, kost een habbekrats.

Waarom toch bespaartips?

Wanneer het op liefdadigheid aankomt, staan Hollanders bovenaan de wereldranglijst. We doneren, helpen, en vrijwillige er behoorlijk op los, zowel aan het thuisfront als in het buitenland. We helpen graag, maar daar staat tegenover dat we er een hekel aan hebben, wanneer we meer betalen dan eigenlijk nodig is of (nog erger) opgelicht worden. Om dat te voorkomen, toch wat handige tips om te voorkomen dat je meer uitgeeft dan nodig.

1. Markt, winkeltje, supermarkt

Dat is de meest voordelige volgorde voor het kopen van je producten. Verse groenten, vis, specerijen, fruit en andere versproducten zijn het voordeligst op de markt. Daar kun je overigens ook allerlei andere producten aanschaffen, zoals wasmiddelen, instantkoffie, theee, kleding of andere makkelijke items die je tijdens je vakantie nodig hebt.

Ietsjes duurder, maar nog steeds erg voordelig, zijn de kleine winkeltjes die je door heen Cambodja heen, van stad tot dorp (en onderweg) tegenkomt. Supermarkten zijn het duurst en zeker in toeristische gebieden betaal ja al snel twee tot drie keer meer dan wanneer je iets in de winkel of op de markt zou kopen.

2. Koop alles wat je nodig hebt, tijdens je reis in Cambodja

Ze hebben hier alles meestal drie of vier keer voordeliger dan in Nederland. Wat hier niet verkrijgbaar is, zijn vaak bederfelijke producten en tja, die kun je toch niet meenemen. Ben je van plan om langere tijd op het platteland van Cambodja te verblijven, stop dan eerst in een grotere stad om inkopen te doen en reis dan verder naar je bestemming op het platteland.

3. Onderhandel over de prijs van je hotelkamer

Hotelkamers zijn inderdaad al voordelig geprijsd, maar dat betekent niet dat onderhandelen opeens verboden is. Zeker in het laagseizoen en helemaal als je voor een langere periode wilt blijven, is het heel goed mogelijk dat het guesthouse of hotel een flinke korting wil geven op je verblijf. Vraag erom: nee heb ja kun je krijgen!

4. Eet ver buiten de deur

Prijzen voor drank en maaltijden zijn in hotels en restaurants waar veel buitenlanders komen, is soms twee, drie of zelfs vier keer duurder! De honderden straattentjes bereiden uitstekende maaltijden voor zo weinig als een dollar. Buiten de toeristische gebieden (en dan bedoelen we echt iets van twee straten verderop) is het eten vaak veel goedkoper en beter!

5. Vermijd de melk-voor-baby-truc

Die werkt redelijk simpel en wordt in Cambodja nog steeds veel gebruikt. Een dame met baby op de arm spreekt je aan met de boodschap dat ze geen geld wil, maar babymelk wil kopen voor haar baby. Ze vraagt jou de melk te kopen en weet precies bij welke winkel.

Ze neemt je mee naar de winkel, kiest de juiste babymelk uit en jij rekent af en wordt uitvoerig bedankt. Zodra je uit beeld bent, loopt de vrouw met baby en al terug de winkel in en wisselt ze de melk in tegen de helft van de prijs van de melk. De winkelier verdient, de vrouw verdient en jij denkt dat je iets goeds hebt gedaan. Vooral in Siem Reap en Phnom Penh is de babymelk-truc nog orde aan de orde van de dag.

6. TukTuks zijn echt veel goedkoper

Een ritje van A naar B waar dan ook in Siem Reap kost een local niet meer dan 2 dollar. Als toerist betaal je misschien iets meer, maar bedenk dat je voor 20 dollar per dag een tuktuk tot je beschikking kunt hebben die je overal heen brengt. Dan is vijf dollar voor een rit van 10 minuten opeens een heel kapitaal. 

Heb je geen idee hoeveel je zou moeten betalen voor een rit met de tuktuk vraag dan aan de driver hoeveel kilometers er gereisd moet worden naar je bestemming (of gebruik Google maps) en betaal niet meer dan -,50 USD per kilometer. Kom je er met deze tip niet uit, vraag dan de prijs aan de tuktuk-driver en deel deze door drie. Een vraagprijs van 6 dollar, kost dan zeer waarschijnlijk in werkelijkheid maar 2 dollar.

7. Doneer aan niets en niemand

Ben je geen doorgewinterde reiziger, maar een gemiddelde toerist (excuseer de term), blijf dan ver weg van bedelaars,  straatkinderen of weeshuizen. De kans is groot dat een weeshuis geen weeshuis is en een straatkind gewoon een huis heeft. In Cambodja worden kinderen op grote schaal uitgebuit en ingezet om geld uit de zakken van nietsvermoedende toeristen te kloppen.

Verblijf je langer op dezelfde plek, dan zul je regelmatig dezelfde mensen tegenkomen die jouw steun goed kunnen gebruiken. Kies een persoon uit en geef die persoon wat geld, eten of kleding.  Blijf je niet lang op dezelfde plek hangen, overweeg dan eens om een specifieke doelgroep te kiezen. Ouderen en gehandicapten hebben het bijvoorbeeld veel moeilijker dan moeders en hun kinderen. Voor de laatste groep zijn vaak vormen van opvang beschikbaar.

Zij die hier geen gebruik van maken, zijn doorgaans goed in staat om in hun eerste levensbehoeften te voorzien. Ouderen en gehandicapten, daarentgeen, hebebn hier veel moeite mee. Voor hen zijn vrijwel geen opvangmogelijkheden of alternatieven.

8. Vermijd reizen per nachtbus

Ben je van plan om verschillende plaatsen in Cambodja te bezoeken en per bus van stad naar stad te reizen, doe dit dan overdag en neem niet de nachtbus. Afgezien van het feit dat veel toeristen tijdens hun dutje van hun bagage of andere bezittingen worden beroofd, zijn de meeste tickets voor nachtbussen twee keer zo duur.

Het idee om in de nacht te reizen, zodat je overdag tijd hebt om wat activiteiten te ondernemen, werkt in Cambodja niet helemaal. De busrit gecombineerd met de airco en het vaak warme weer, in de nacht of overdag, zorgen ervoor dat je bij aankomst op je bestemming altijd even moeten bijkomen. Een dutje in je hotelkamer is dan niet alleen prettiger, maar ook nog eens stukken veiliger.

9. Boek je accommodatie online

Online boeken is doorgaans duurder dan de prijzen die je worden berekend wanneer je een kamer aan de balie reserveert. In Cambodja is dit echter niet het geval. Bij de meeste accommodatie zal de prijs die je moet betalen bij reservering aan de balie, altijd wat hoger zijn, dan wanneer je boekt via internet. Bekijk hier de leukste accomodaties in Cambodja

Booking.com

10. Je hoeft je visum niet online aan te vragen

Natuurlijk is het makkelijker, maar goedkoper is het zeker niet. Een visum-on-arrival kost je 30 dollar, terwijl je voor een online vsium minstens 37 dollar kwijt bent. Gebruik je een visumdienst, dan kunnen de kosten zelfs oplopen tot wel 50 of 60 dollar. Een visa-on-arrival is net zo makkelijk en gaat via dezelfde rij als wanneer je al een toeristenvisum hebt, dus qua tijd of gemak, maakt het niets uit.

11. Tempel bezoeken? Eten meenemen!

Prijzen rond toeristische trekpleister zijn altijd hoger dan in de rest van Cambodja….vele malen hoger! Wie geld wil besparen, koopt onderweg wat te eten en neemt dit mee. Onderschat ook niet de charme van een half uurtje stoppen en eten bij een kraampje onderweg. Het eten is niet alleen stukken goedkoper, maar ook nog eens verrassend lekker!

De gouden Tip!

Cambodja is op de eerste plaats een zeer arm land. De meeste mensen moeten rond zien te komen van 100 tot 150 dollar per maand. Het is bewonderen dat de meesten dit voor elkaar krijgen, zonder zich bezig te houden met allerlei lugubere zaken als oplichting, diefstal en andere vromen van zakkenvullerij.

Een gezonde dosis wantrouwen is prima, maar doorgaans zijn Cambodjanen zeer eervolle en eerlijke mensen. Een dollar meer vragen voor een broek of T-shirt, betekent niet dat ze je proberen een poot uit te draaien. Ga erin mee of wijs het af, maar blijf beleefd en vriendelijk. Lukt je dat met moeite, verplaats jezelf dan eens in hun positie en vraag jezelf af: wat jij allemaal zou doen om rond te komen met iets meer dan 100 dollar- per maand?

Dé reisspecialisten voor Cambodja

0