blog
Citytrip met de trein naar Berlijn

Citytrip met de trein naar Berlijn

Berlijn is voor Nederlanders eenvoudig te bereiken. Je kan een vliegticket boeken of een busreis maken. Het is nog veel comfortabeler om met de trein naar Berlijn af te reizen. De hoofdstad van Duitsland is met een directe verbinding vanuit Amsterdam te bereiken. Je hoeft niet over te stappen en de treinreis duurt ongeveer zes uur. Een citytrip naar Berlijn is gewoon de beste optie.

Je kan ook in andere Nederlandse steden op de trein naar Berlijn stappen en dan duurt de treinrit nog een stuk korter. De trein van Amsterdam Centraal naar het centrum van Berlijn zal meerdere keren per dag vertrekken. Enkele tussengelegen stations zijn Hilversum, Deventer, Hengelo, Osnabrück, Hannover, Wolfsburg en Stendal. Je kan zelf alvast wat te eten en drinken meenemen of wat lekkers kopen bij de bistro in de trein. Let op, de prijzen zijn in de trein wel een stuk hoger dan op de stations.

Voordelen van de treinreis naar Berlijn

  • – Geen maximaal aantal koffers
  • – Comfortabele zitplaats
  • – Tussendoor uitstappen is mogelijk
  • – Neem je fiets mee naar Berlijn
  • – Geen parkeerkosten of benzinekosten
  • – Uitstappen in het stadscentrum van Berlijn
  • – Milieuvriendelijk
  • – Er zijn stopcontacten beschikbaar
  • – Veel beenruimte en comfort

Tickets boeken bij NS International

Nederlanders kunnen het snelste een ticket voor een treinreis naar Berlijn kopen bij NS International. Je vult het opstapstation en de eindbestemming in. Daarnaast moet je ook de datum en de tijd alvast aangeven. Je ontvangt vervolgens de beste prijzen en daaruit kan je een keuze maken.
Het systeem van de NS zal ook direct controleren of er nog voldoende tickets beschikbaar zijn. Betalen kan eenvoudig met iDeal, PayPal of een creditcard. Overigens kan je ook via de NS International applicatie kaartjes aanschaffen. Het is mogelijk om te kiezen uit een Sparpreis of een zogeheten Flespreis. Let op, de tickets staan op naam. Het is mogelijk dat de conducteur ook om een geldige legitimatie vraagt. Het gekochte ticket kan je thuis printen of je kan de QR-code gebruiken bij het inchecken.

Wat kost een treinreis bij NS International?

Je kan als reiziger de keuze maken uit twee verschillende soorten tickets voor een treinreis naar Berlijn. De soorten treinkaartjes worden in het Duits aangegeven. Het gaat allereerst om een Flexpreis kaartje. Je kan met de Flexpreis ticket uitsluitend de door jouw gekozen route afleggen. Vervolgens heb je  nog de keuze uit een IC, ICE of C ticket.

Je dient de ICE ticket te kopen, aangezien je dan mag meereizen tot Berlijn. Het treinkaartje geeft je de kans eveneens met de lokale Duitse trein te reizen.

De twee optie is de Sparpreis Europa ticket. Je mag uitsluitend reizen met de trein die aangegeven staat op jouw treinkaartje. Je bent verplicht om op de juiste tijd in te stappen en overstappen op een andere trein is niet toegestaan. Mis jij de trein, dan zal je een nieuw kaartje moeten kopen. Als je dat risico niet wilt nemen dan raden wij je aan om een Flexpreis ticket te kopen bij NS International.

Fiets meenemen in de trein

Berlijn is een uitermate geschikte stad voor fietsers. Je kan eenvoudig een fiets huren in de Duitse stad en dat brengt extra kosten met zich mee. Je kan ook je eigen fiets meenemen met de ICE naar Berlijn.

Je dient wel 24 euro extra bij te betalen, maar dat is voor de heenreis en de terugreis. Een fiets huren is overigens duurder, dus kan lucratief uitpakken. Het is wel slim om alvast een plekje voor jouw fiets te reserveren, zodat je er zeker van bent dat de fiets mee mag naar Duitsland. Een vouwfiets mag kosteloos mee, maar dient wel ingeklapt te worden in de trein.


Fiets meenemen in de trein Berlijn is een uitermate geschikte stad voor fietsers. Je kan eenvoudig een fiets huren in de Duitse stad en dat brengt extra kosten met zich mee. Je kan ook je eigen fiets meenemen met de ICE naar Berlijn. Je dient wel 24 euro extra bij te betalen, maar dat is voor de heenreis en de terugreis. Een fiets huren is overigens duurder, dus kan lucratief uitpakken. Het is wel slim om alvast een plekje voor jouw fiets te reserveren, zodat je er zeker van bent dat de fiets mee mag naar Duitsland. Een vouwfiets mag kosteloos mee, maar dient wel ingeklapt te worden in de trein.

Stoel reserveren in de ICE naar Berlijn

Het is bij NS International niet verplicht om een stoel te reserveren. Het kan echter wel verstandig zijn. Een plekje reserveren kost slechts vier euro per persoon. Vooral op drukke dagen is het handig om te reserveren, aangezien je dan niet hoeft te staan. Zodra jij de trein inloopt dan zie je dat de gereserveerde plekken duidelijk zichtbaar zijn. Dat komt omdat er boven iedere stoel een lichtje staat, waarop staat aangegeven of de plek is gereserveerd. Het is een moderne en effectieve manier om de reis goed te laten verlopen voor de reiziger.

Moet ik een paspoort of ID-kaart meenemen?

Een paspoort of ID-kaart moet je verplicht meenemen wanneer je naar het buitenland reist. Meestal zal er bij de grens geen controle zijn, maar zo af en toe worden er wel controles uitgevoerd. Dit kan zowel in Nederland als in Duitsland gebeuren. Normaliter worden er ook drugshonden meegenomen in de trein. Het is daarom verstandig en hoogstnodig om een identiteitsbewijs bij je te dragen.

Tickets boeken bij de Deutsche Bahn

Reizigers hoeven niet verplicht een treinkaartje te kopen bij de Nederlandse Spoorwegen. Je kan er ook voor kiezen om bij de Deutsche Bahn een kaartje aan te schaffen. Het komt regelmatig voor dat je in Duitsland voor minder geld hetzelfde treinkaartje kan kopen. De Deutsche Bahn heeft namelijk ook vaak speciale aanbiedingen en daar kan jij als Nederland ook van profiteren. Het kaartje moet je uitprinten en vervolgens meenemen in de trein.

Net zoals bij NS International zal je ook de Deutsche Bahn de keuze hebben uit een Sparpreis of een Flexpreis. De tickets voor een treinreis van Amsterdam Centraal naar Berlijn Centrum is al verkrijgbaar vanaf 29 euro per persoon. Daarnaast kan je ook een gratis extra treinkaartje boeken voor kinderen tot en met 14 jaar. Bij een Sparpreis kan je niet afwijken van de geboekte treinreis. Dat is wel mogelijk bij een Flexpreis treinkaartje.

De datum staat vast, alleen mag je zelf de vertrektijd uitkiezen. Het is ook mogelijk om onderweg over te stappen, bijvoorbeeld als je in een tussengelegen stad wilt gaan lunchen of winkelen. Er is ook een zogeheten ‘Quer durch’s land’ treinticket beschikbaar. Het treinkaartje kost 44 euro, maar je mag uitsluitend reizen met regionale treinen. Je bent veel langer onderweg, maar je leert het land goed kennen.

0
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!