blog
De 10 leukste wandelingen in de Belgische Ardennen

De 10 leukste wandelingen in de Belgische Ardennen

Leestijd 6 Minuten

In de Belgische Ardennen kun je, zoals je wellicht weet, geweldige wandelingen maken. Wij hebben de 10 leukste wandelingen hier op een rijtje gezet.

1 Wandelen in Chiny

De eerste wandeling waar we het over gaan hebben, is de wandeling in Chiny, in het Semoisvallei. De wandeling duurt een uurtje of 3. Je loopt op niet hele goede wegen, dus we raden aan om goede wandelschoenen aan te doen en eventueel een rugzak met wat eten en drinken. De wandeling begint én eindigt bij de kerk van Chiny. Je leert tijdens de wandeling alles over de graafschap van Chiny. Graafschap Chiny was tijdens de 11e eeuw de hoofdstad van het hele graafschap. Het bos van Chiny is best groot, zo’n 3500 ha. Ook wandelen we naar de Rocher du Hat, hier heb je een weergaloos uitzicht. Pas wel op als er kinderen meelopen, er staat geen afsluiting voor je veiligheid. Verder ga je dalend door de groene naaldbossen richting Semois. Wil je persé langs de oevers, dan kun je een beetje afwijken van deze route. Als je klaar bent met deze wandeltocht kun je in een van de vele cafeetjes uitrusten en genieten van je verdiende pauze. Verdere info over deze wandeling in de Belgische Ardennen De lengte van deze wandeling zit op ongeveer 7 kilometer. De moeilijkheid is ‘gemakkelijk’ dus is voor iedereen te doen. Het startpunt is bij de kerk van Chiny. Hoogtemeters zijn 210 meter. Het is vooral overwegend boswegen, goede wandelschoenen zijn aanbevolen. Als je wilt parkeren kan dat gratis bij de kerk of gewoon in de straat.

2 Wandelen in Rochehaut

Houd je van een hoge avontuur-gehalte en van prachtige landschappen? Doe dan de wandeling in Rochehaut. Hier heb je fantastisch uitzicht over de kronkelende Semois en de sparren in herfstkleuren. Deze wandeling zal je zeker bijblijven door alle steile klimmen en dalen. Dit is een ladderwandeling en dat maakt het toch ook nog een beetje uniek. Deze wandeling is ideaal voor mensen zonder hoogtevrees. Verdere info over deze wandeling in Rochehaut Je vertrekt vanuit het centrum van Rochehaut. De afstand van de wandeling is zo’n 7 kilometer waarbij je ongeveer 3 uur aan het wandelen bent. De moeilijkheidsgraad is ‘moeilijk’, want het is veel steil klimmen en dalen. Je kunt op diverse plekken gratis parkeren in en rond het centrum van Rochehaut.

3 Wandelen in Orval

Deze leuke wandeling in de buurt van Orval kan niet missen in deze lijst. Je kunt niet de brouwerij van Orval bezoeken, de brouwerij is maar één dag per jaar open. Maar de omgeving van Orval is prachtig, je zult er versteld van staan. Dit is een wandeling tussen trappistenbier, erfgoed en vooral mooi groen. De wandeling start in Florenville op de parkeerplaats van de pittoreske abdij. We wandelen eerst de bossen in. Als je naar de abdij wilt, moet je even wachten tot na de wandeling. Met deze wandeling stijg en daal je en ontdek je veel dingen over de regio. Verdere info over deze wandeling De afstand van deze route is 6,5 kilometer. De moeilijkheidsgraad is ‘makkelijk’. Je start bij de parking aan de abdij Orval bij 6823 Florenville. Het wegdek is 85% onverhard en bosgrond.

4 Wandelen in de La Roche-en-Ardenne naar Maboge

Deze wandeling is ook echt een parel in de Ardennen. Het is een stevige wandeling van wel 13 kilometer. Je bent daarvoor dan ook wel eventjes onderweg: de wandeling duurt ook wel 4 à 5 uur en dat is het zeker waard, ook voor beginnende wandelaars. De La Roche-en-Ardenne staat bekend om de prachtige bossen in de omgeving. Verdere info over deze wandeling Het startpunt is bij Place du bronze in La Roche-en-Ardenne en de ‘moeilijkheidsgraad’ is gemiddeld.

5 Wandelen in Oostkantons

Heb je zin in een wandeling in de natuur in Bellevaux? Bij deze route heb je goede wegen en bospaden. Je loopt langs een vallei met de rivier Warche, dit is dan ook je route. Als je een klein beetje afwijkt ga je naar een prachtig uitzichtpunt over het Bellevaux en het Warchedal, dit is zeker een aanrader. Je kunt als je moe bent stoppen bij de Brasserie Bellevaux. Voor de stoere mensen: je kunt nog een stuk doorgaan, dan kom je in een fraai bos decor terecht. Verdere info over deze wandeling De afstand is 7 kilometer, als je dat laatste stuk er ook nog bij pakt, dan kom je op zo’n 12 kilometer. De moeilijkheidsgraad is ‘gemakkelijk’. Je start recht tegenover de kerk van Bellevaux. Het wegdek is verharde wegen, asfalt en beton en ongeveer 40% onverharde wegen.

6 Wandelen in de Hoge Venen

Wil je een keer wandelen in een natuurreservaat over de populaire houten vlonders? Ga dan eens wandelen in de Hoge Venen. Je wandelt tussen de Baraque Michel en Mont Rigi. De vlonders op zichzelf zijn al een bezienswaardigheid. Je komt ook verschillende soorten landschappen tegen, van een groot uitgestrekt landschap tot heidevelden. Ook leuk, je leert veel tijdens het wandelen over deze streek. Tijdens de wandeling heb je allerlei informatieborden staan. Verdere info over deze wandeling De afstand is 3 kilometer en de moeilijkheidsgraad is ‘gemakkelijk’. Je bent ongeveer 50 minuten aan het wandelen, het is dus een korte route.

7 Wandelen rond het kasteel van Vêves

Dit is een wandeling rond het (sprookjes-) kasteel van Vêves. Je wandelt ook nog vlakbij één van de mooiste dorpjes in Wallonië. Je klimt en daalt en kunt genieten van sprookjesachtige landschappen. Verdere info over deze wandeling De wandeling heeft een lengte van zo’n 6,5 kilometer. De moeilijkheidsgraad is ‘gemakkelijk’. Je bent ongeveer 2 uur aan het wandelen. Het startpunt is de kerk van Celles.

8 Wandelen langs de omgeving en abdij van Villers

Met deze wandeling ga je de prachtige ruïnes van de Abdij van Villers-la-ville zien, gecombineerd met een mooi boos. Je wandelt ook langs de pittoreske dorpjes La Roche en Tangissart. De ruïnes werden in 1789 vernield tijdens de Franse revolutie maar zijn nog steeds mooi en de moeite waard. De wandeling gaat vooral langs bossen, stevige wandelschoenen zijn een aanrader. Verdere info over deze wandeling De afstand van deze wandeling is 9.5 kilometer. De moeilijkheidsgraad is ‘gemiddeld’. Parkeren doe je in de buurt, er zijn enkele parkeerplaatsen aanwezig.

9 Wandelen rond het meer van Nisramont

Houd je meer van uitdagende en avontuurlijke wandelingen? Dan is deze wandeling wat voor jou. Rond het meer van Nisramont en de stuwdam geniet je van adembenemende uitzichten. Je loopt om het meer dus je kunt geen kortere weg nemen, neem dus genoeg eten en drinken mee. Deze wandeling wordt omschreven als pittig, een echte kuitenbijter, maar als je het aankan is het het zeker waard. Verdere info over deze wandeling De afstand is 14 kilometer, dit is dus een aardig stukje. Je doet er ongeveer 3.5 uur over als je een beetje doorloopt. Moeilijkheidsgraad is ‘moeilijk’, het is wel echt voor de ervaren wandelaar. Er is veel klim- en klauterwerk.

10 Wandelen in de Fondry des Chiens in Nismes

Je vindt de Fondry des Chiens in de Provincie Namen in België. Dit wordt de Grand Canyon van België genoemd, zeker de moeite waard dus! Je hebt hier hier een eeuwenoude rotsformatie van zo’n 100 meter lang en 20 meter diep waar je doorheen loopt. De Fondry des Chiens is misschien de mooiste ravijn waar je langskomt maar zeker niet de enige. Je eindigt in Jardins d’O. Als je meer tijd hebt, kies van door de langere wandeling, je komt dan langs La Roche à Lomme. Bovenop de rots heb je een schitterend panorama uitzicht over de vallei van de Viroin. Verdere info over deze wandeling De afstand van deze wandeling is zo’n 4 kilometer. De moeilijkheidsgraad is ‘gemiddeld’, dus niet al te moeilijk, maar ook zeker niet makkelijk. Je bent ongeveer 1,5 uur aan het wandelen. Tot slot Dat was onze top 10 leukste wandelingen in de Ardennen. Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Heb je een tip? Laat het ons weten! Schermafbeelding 2021 10 17 om 16.25.45
?c=345&m=1659330&a=120684&r=&t=html
0