blog
De 14 kloosters van Duitsland

De 14 kloosters van Duitsland

Leestijd 8 Minuten

Als je op zoek bent naar een plek om even afstand te nemen van je drukke levensstijl, kijk dan niet verder dan naar een van de vele kloosters in Duitsland. In tegenstelling tot andere Europese landen – zoals Italië of Spanje – zijn er nog maar weinig van over en ze zijn zowel een inzichtelijk bezoek waard als een aantrekkelijke vakantiebestemming.

Hiermee zijn ze een authentieke Duitse ervaring voor wie aan het alledaagse wil ontsnappen. De kloosters bieden zowel een heilige plaats als een vakantieplek. Voor wie in Duitsland rust zoekt, tijd weg van alle vormen van media, en tijdloze ervaringen, zijn ze dan ook een ideale bestemming.

En omdat het soms wel even zoeken kan zijn voordat je er een tegenkomt op Duitse bodem, hebben wij alvast het nodige uitzoekwerk voor je gedaan: van de oudste tot de nieuwste kloosters in Duitsland – wij hebben een aantal van de meest bijzondere voor je in kaart gebracht!

Lehnin

Als je de abdij van Lehnin bezoekt, zul je versteld staan van meer dan 900 jaar geschiedenis. De laatste 700 jaar heeft dit klooster deel uitgemaakt van het protestantse leven, doordat keizer Karl V in 1629 besloot de katholieke monniken tot het protestantisme te bekeren. Het is nu open voor zowel toerisme als conferenties. Neem de tijd voor een van de verschillende rondleidingen als je enkele geheimen wilt leren kennen over de Duitse religieuze cultuur die in het roerige verleden zo veel wereldoorlogen beïnvloedde.

Lehnin toont bezoekers het abdij-klooster van een vroeg middeleeuws cisterciënzer klooster. Met een rondleiding kom je meer te weten over hoe Lehnin er in zijn bloeitijd uitzag, en zie je hoe het in de loop der eeuwen veranderd is tot wat het nu is. Voor spirituele en architectonische geïnteresseerden een perfecte plek om te bezoeken!

Blieskastel

Het klooster Blieskalstel werd oorspronkelijk in de 17de eeuw gebouwd, maar door de populaire bedevaart is de fundering ervan tweemaal verstevigd. Onze Lieve Vrouw met de Pijlen trekt honderden gelovigen naar een oud klooster in Duitsland.

Wandel door de zalen en verzamel je geloof terwijl je je vergaapt aan dit vesperschilderij uit het 17de-eeuwse Blieskastel, waarvan gezegd wordt dat ze genezingswonderen schenkt.

St. Trudpert

St. Trudpert werd gesticht in de 9de eeuw en werd een benedictijner klooster tegen 600. Het gebied herbergde ook een ander benedictijner klooster van St. Martinus van Tours dat na de Franse Revolutie in een vesting veranderde en op een gegeven moment tussen 1803-1806 in ruïnes veranderde. St. Trudpert had echter meer succes want het werd overgenomen door de Congregatie van Zusters van Sint Jozef die rond 1919 vanuit België naar Freiburg im Breisgau verhuisden, waar je van hun gastvrijheid kunt genieten of er permanent kunt verblijven om het kloosterleven beter uit de eerste hand te leren kennen.

St. Trudpert is een prachtige plek voor wie de rust en eenvoud van het kloosterleven wil ervaren, of voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis en architectuur van oude kloosters.

Loccum

Welkom in het klooster van Loccum. Dit oude klooster, gelegen tussen de Weser en het Steinhuder Meer, is al meer dan 800 jaar in zijn originele staat bewaard gebleven. Het werd oorspronkelijk gebouwd door cisterciënzers in benedictijnse stijl, maar het huidige, pas 12 personen tellende seminarie is gewijd aan de opbouw van het christendom in Duitsland. De Duitse pelgrimsroute Loccum-Volkenroda voert je door 400 kilometer landschap dat rust zoekt ver weg van de technologie.

Het Loccum klooster is een religieuze plaats voor iedereen. Het seminarie, dat hier gevestigd is, biedt een holistische opleiding voor predikanten, zowel mannelijke als vrouwelijke. Het werd gesticht aan het begin van de jaren 1800 en heeft ook nu nog veel waardevolle relikwieën om te onderzoeken.

Drübeck

Als je op zoek bent naar een tot conferentiecentrum omgebouwd nonnenklooster, zoek dan niet verder dan Drübeck. Het voormalige Benedictijner klooster in Ilsenburg (Harz) is nu een conferentiecentrum van de Protestantse Kerk in Midden-Duitsland.

Het is beschilderd met historische reminiscentie en ademt een sfeer van rust en kalmte. Toeristen en gasten kunnen gemakkelijk hun weg vinden in dit ruim opgezette gebouw: binnen vinden ze galerijen waar kunstwerken van oude meesters samen met moderne ontwerpen worden tentoongesteld; buiten zijn er schitterende tuinen die uitnodigen tot de pracht die in het complex zelf te vinden is.

Beuron

De Beuron abdij is een benedictijner klooster in het zuidoosten van Duitsland. Het dateert uit 1863, wordt al meer dan 150 jaar door de monniken beheerd en herbergt een indrukwekkend geheel van barokke architectuur.

Van de wereldberoemde plafondschilderingen van de Beuron kunstkolonie, tot de opvallende gebrandschilderde ramen, heeft dit schitterende monument voor elk wat wils, waaronder een van Europa’s grootste basilieken met 11 kapellen die gebouwd zijn voor verschillende plaatselijke heiligen en thema’s. Het complex omvat ook een museum dat enkele indrukwekkende religieuze voorwerpen tentoonstelt uit verschillende godsdiensten door de eeuwen heen.

In dit indrukwekkende kloostercomplex wordt bovendien een scala aan diensten en evenementen aangeboden. Breng je dagen door met het verkennen van de schilderachtige uitzichten, met aanbidden in de wereldberoemde rijk versierde kerk, of geniet van stille bezinning in de vele kamers van rust. Ontsnap een uurtje de natuur in tijdens een van de excursies naar het Bodenmeer of maak gebruik van de pelgrimsdiensten om je spirituele verkenningstocht te verdiepen.

Abdij Neresheim

Verscholen op het platteland van Duitsland ligt een veel geëerd klooster. Deze historische kerk, ooit de thuisbasis van Benedictijner monniken, staat er nog steeds en laat bezoekers met ontzag achter.

De dikke muren uit de middeleeuwen zien eruit alsof ze elke aanval zouden kunnen weerstaan. En binnen zul je evenzeer onder de indruk zijn van een interieur met fresco’s van Martin Knoller, die ze vruchtbaar vormgaf in schitterende barokke kleuren die van de altaarwand afspatten. Deze lichtgevende fresco’s staan symbool voor de verscheidenheid en grootsheid van de 18de eeuwse schilderkunst.

Deze religieuze bezienswaardigheid dateert uit 1095 en werd oorspronkelijk gesticht als benedictijner abdij in 1106. De kerk, gebouwd in 1750, wordt beschouwd als het spirituele en architectonische centrum van het kloostercomplex. Je wordt er verblind door de rijke barokke versieringen: een groot aantal indrukwekkende fresco’s, gemaakt door Martin Knoller en behorend tot de belangrijkste fresco’s van de late 18de eeuw.

Maulbronn

Doe een stap terug in de tijd en breng een bezoek aan Maulbronn, een van de weinige middeleeuwse kloosters die nog overeind staan. Genesteld tussen Heilbronn en Pforzheim is dit historische complex het best bewaard gebleven. Na religieuze hervormingen te hebben ondergaan voor een tijdperk van grote omwentelingen, verloor het klooster tijdelijk zijn bewoners aan de Duitse vervolging.

Nu herbergt het verschillende burgerlijke gebouwen, zoals het officiershoofdkwartier (dat je gratis kunt betreden), kantoren, restaurants, waaronder het vermaarde Posthof hotel-restaurant met biertuin dat het hele jaar door populair is: het kantoor van de burgemeester, openbare scholen, protestantse kerken en ook privé-gebouwen zoals Stiftung Zeichental Hauskunstmuseum.

Maulbronn is het best bewaarde middeleeuwse klooster ten noorden van de Alpen. Het zit vol Duitse geschiedenis en er wonen tegenwoordig ongeveer 9.000 mensen in Maulbronn. Ontdek het klooster van Maulbronn, een ongeëvenaard voorbeeld van middeleeuwse architectuur en een van de belangrijkste gebouwen van Duitsland.

Ottobeuren

Het klooster van Ottobeuren is een must see voor wie Duitsland bezoekt. Het klooster ligt tussen Kaufbeuren en Memmingen en werd in 764 gebouwd als Benedictijner klooster. In 1736 begon de bouw voor De basiliek van St. Alexander en St. Theodor met de hulp van Karel Theodore’s vrouw Sibylle of Wilhelmine von Bayreuth die zes klokken schonk om in de grote klokkentoren te plaatsen die in 1875 voltooid werd.

Tegenwoordig wonen er nog een aantal monniken in deze populaire bezienswaardigheid, waar bezoekers kamers kunnen bewonderen die versierd zijn met indrukwekkende kunst, waaronder prachtige koepel- en plafondfresco’s en altaarstukken en stucwerk in hun prachtig gerestaureerde bouwwerken, zoals de indrukwekkende keizerzaal.

Ottobeuren is de perfecte plaats om op avontuur te gaan. Je kunt een rondleiding krijgen door hun kerk die dienst doet als gebedshuis, maar ook historische schatten herbergt, zoals 13 stukken fijn geborduurde gewaden die in de 17de eeuw door keizers en koningen werden gebruikt. Vergeet ook zeker niet om de plafondfresco’s van het klooster te bekijken!

Abdij Maria Laach

Aan de voet van het Midden-Duitse hoogland, in een prachtige natuurlijke omgeving tussen dorp en meer, vind je wat sinds de middeleeuwen Duitslands beroemdste klooster is geweest. Een bezoek aan Maria Laach oogst niet alleen onvergetelijke indrukken voor je persoonlijk welzijn, maar betekent ook een stap terug in hoe het allemaal begon voor dit belangrijke Duitse kloosterinstituut.

Het klooster werd gesticht tussen 1093 en 1216. Behalve een religieus huis herbergt het tegenwoordig een bibliotheek die aantoonbaar een van de grootste privé bibliotheken van Duitsland is, met duizenden titels, waaronder 9000 die vóór 1800 gedrukt werden.

Plankstetten

Plankstetten is een oase van ontspanning en de authentieke Beierse ervaring, een 18e eeuws klooster dat op een heuvel ligt en uitkijkt over de vallei beneden. Het bloeiende klooster biedt onderdak aan vier benedictijner monniken en een kleine handelsonderneming – op maat gemaakt voor wie rust en stilte zoekt in landelijke eenvoud – en verkoopt zijn wol, honing, kaarsen van bijenwas en kazen, die je uit de eerste hand kunt proeven in het restaurant of de bakkerij.

Plankstetten is een mooie bestemming voor een daguitstap in de buurt van München, waar je eenzaamheid kunt vinden temidden van uitgestrekte landschappen en uitzichten op weelderige kustlijnen tegen prachtige horizonten. Plankstetten belichaamt zowel Duitse gastvrijheid als religieuze verering tegelijkertijd.

Blaubeuren

Blaubeuren is een complex van 14de-eeuwse bouwwerken die zich uitstrekken van een middeleeuws klooster tot een Duits gymnasium. Er worden rondleidingen aangeboden waarbij je de relikwieën en spelonken kunt verkennen die herinneren aan de monniken die er eeuwen geleden woonden, en ook de prachtige koorinstrumenten die in het neogotische, hoogaltaar staan opgesteld.

De eenvoud, de majesteit en de sereniteit van het klooster laten je verfrist en opgewekt achter. De kloosterkerk is een getuigenis van geloof, van kunstzinnigheid en dankzij zijn uitgestrekte interieur prachtig om te zien. Met wel vijftien gebedsuren per dag en religieuze feesten zoals Advent of Vasten, die door alle bewoners trouw gevolgd worden, was dit in de middeleeuwen een gunstige plaats voor kunstenaars en beeldhouwers uit heel zuidwestelijk Duitsland – die er waren voor belangrijke gebeurtenissen zoals kroningsceremonies.

Abdij St. Hildegard

In een stad met veel bezienswaardigheden is er maar één abdij! Hier ontmoet de rivier de Rijn het wijngebied Rheinhessen. De Abdij St. Hildegard biedt de gelegenheid een onvergetelijke dag of nacht door te brengen op een plaats van rust, terwijl je overdag enkele nabijgelegen Duitse wijngaarden ontdekt. Als gast hoef je niet religieus te zijn om deze ongeëvenaarde plek voor korte tijd te ervaren – monniken en nonnen heten iedereen welkom!

Een vredig, spiritueel toevluchtsoord voor allen die het bezoeken. Het schitterende klooster biedt een prachtig uitzicht over de wijngaarden en de Rijnvallei, frisse lucht, gratis wifi, heerlijk eten gemaakt met biologische ingrediënten buiten in de natuur waar je van alles kunt genieten terwijl je omringd wordt door eeuwenoude architectuur – ideaal voor elke reiziger die rust zoekt.

Lorsch

Als je graag Europese monumenten en cultuur ziet, zul je het Lorsch klooster in Duitsland prachtig vinden. Bovendien was dit klooster tijdens zijn bloeitijd zo’n intellectueel hoogtepunt dat er manuscripten werden vervaardigd zoals de beroemde boeken die bekend staan als de Lorsch Codex en de Evangeliën.

Dit eens bloeiende intellectuele centrum is nu de thuisbasis van onbetaalbare archieven. Reis door de levendige geschiedenis van dit voortreffelijke architectonische meesterwerk en ga terug in de tijd en ga op reis om jezelf te vinden in Lorsch.

Het Lorsch klooster is dankzij dit alles een werkelijk fascinerende bezienswaardigheid. Het is de perfecte bestemming voor wie op zoek is naar een vakantie vol met cultuur en middeleeuwse architectuur.

De Duitsland reisspecialisten:

 

0