blog
De 15 mooiste treinreizen in Zwitserland

De 15 mooiste treinreizen in Zwitserland

Zwitserland is een prachtig land waar heel veel te zien, te doen en te beleven is. Je kunt het Zwitserse landschap te voet, op de fiets, met de auto of op de ski’s verkennen. Maar er gaat niets boven een prachtige treinreis door de adembenemende Zwitserse Alpen. Je blijft je verbazen over het indrukwekkende uitzicht, keer op keer. Langs helderblauwe meren, door diepe dalen en over imposante bergen. Geweldig! Niets voor niets maken vele duizenden toeristen jaarlijks een treinrondreis door Zwitserland.

Er zijn heel veel prachtige treinreizen in Zwitserland, de ene nog mooier dan de ander. Wij hebben de 15 mooiste treinreizen door Zwitserland voor jou op een rijtje gezet. Dat was best lastig, want er zijn er nog veel meer prachtige treinreizen, maar we hebben ons beperkt tot 15.

  1. Bernina Express

De meest iconische treinreis door de Zwitserse bergen is ongetwijfeld die met de rode Bernina Express van de Rhätische Bahn. Deze smalspoortrein voert je van de oudste stad van Zwitserland, Chur, naar de Italiaanse stad Tirano. Deze adembenemende treinreis duurt ongeveer 4 uur.

Onderweg kun je in alle rust genieten van het prachtige, veelzijdige Zwitserse landschap. De reis voert zowel over de Albula- als de Bernina-spoorlijn. Beide staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Van het begin tot het eind kijk je je ogen uit, maar tot de absolute hoogtepunten behoren het spiraalviaduct van Brusio, de Berninapas en het 65 meter hoge Landwasserviaduct.

De 15 mooiste treinreizen in Zwitserland
  1. Glacier Express

De Glacier Express is de beroemdste trein van Zwitserland en bovendien de langzaamste sneltrein ter wereld. De reis voert door een zeer indrukwekkend landschap van Zermatt naar St. Moritz en duurt ongeveer 8 uur, met tussenstops in onder andere Brig, Andermatt en Chur.

Dit is de enige direct treinverbinding tussen Zermatt en St. Moritz. Vanuit Andermatt klimt de trein in een kwartier tijd zo’n 600 meter omhoog, om uiteindelijk over de Oberalppass te rijden. Een ander adembenemend stuk is de Rijnkloof, waar de trein doorheen rijdt. Dit wordt ook wel de Zwitserse Grand Canyon genoemd. Gedurende de hele reis kom je door 91 tunnels en over 291 bruggen en viaducten.

De 15 mooiste treinreizen in Zwitserland
  1. Göschenen – Andermatt spoorlijn

Een van de minder bekende, maar zeker een van de mooiste treinreizen in Zwitserland is die van Göschenen naar Andermatt. Dit is een tandradbaan met een lengte van slechts 3,7 kilometer, maar zeker de moeite waard. Over deze 3,7 kilometer wordt een hoogteverschil van maar liefst 330 meter overwonnen. De baan loopt dan ook behoorlijk stijl omhoog en dat maakt dit tot een zeer bijzondere ervaring.

Onderweg wordt de Schöllenenkloof overgestoken en is de rivier de Reuss te bewonderen. Eenmaal boven aangekomen, in Andermatt, kun je overstappen op de Glacier Express of op een andere regionale trein naar Disentis of Brig, ook beide heel erg mooi.

  1. GoldenPass Panoramic

Tijdens de bijzondere tocht met de GoldenPass Panoramic, die van Zweisimmen naar Montreux voert, kun je genieten van een adembenemend mooi en zeer veelzijdig landschap. Het lag in de planning dat deze trein in juni 2021 door de Golden Pass Express zou worden vervangen. Deze loopt rechtstreeks van Montreux naar Interlaken. Door de coronacrisis zijn die plannen voorlopig echter van de baan.

Onderweg wordt je langs en door de meest prachtige en gevarieerde landschappen gevoerd. Je rijdt eerst langs de Thunersee, dan weer door de bergen, dan een prachtige afdaling naar Montreux. Naast deze GoldenPass Panoramic rijdt ook de GoldenPass Classic tussen Zweisimmen en Montreux. Dit is een historische trein, waarin je je helemaal terug waant in de tijd van de Venice Simplon Oriënt Express. Hiermee kun je zonder toeslag ook reizen.

  1. Davos – Filisur met de Krokodil

Wil je eens een ritje maken met een krokodil? Neem dan de historische treinreis van Davos naar Filisur. In het voorjaar en in de zomer rijdt hier 2 keer per dag een historische trein, de Rhätische Krokodil.

Je betaalt hier, net als bij de GoldenPass Classic, geen toeslag voor. Je neemt plaats in klassieke coupés van soms wel meer dan 100 jaar oud. Bij goed weer kun je ook plaatsnemen in een echte openluchtrijtuig. Dit is helaas geen historisch rijtuig, maar je hebt hier wel de volledige vrijheid om volop van de natuur en de omgeving te genieten. De totale reis duurt 40 minuten en voert je door een prachtigen omgeving, met als hoogtepunt het Wiesenviaduct.

De 15 mooiste treinreizen in Zwitserland
  1. Gotthard Panorama Express

Nog zo’n prachtige reis die je alleen in Zwitserland tegenkomt, de Gotthard Panorama Express. Met deze panoramatrein doorkruis je het prachtige midden en zuiden van het land. De reis bestaat eigenlijk uit 2 verschillende delen. Het eerste deel is een panoramische boottocht over de Vierwaltstättersee. Het tweede deel is een schilderachtige treinreis naar de stad Lugano, gelegen in het zuidelijke kanton Ticino.

Dit spoortraject is de oude Gotthard-route en voert je over tal van bochten en kronkels, waardoor je bijvoorbeeld in Wassen maar liefst 3 keer dezelfde kerk kunt aanschouwen. De Gotthard Panorama Express heeft alleen nog eersteklas rijtuigen. Mocht je toch tweede klas willen reizen, dan kun je gebruik maken van de reguliere regionale treinen. Tip: combineer de Gotthard Panorama Express eens met de Bernina Express.

  1. Furka Bahn van Realp naar Oberwald

De Furka Bahn is een spoorlijn waar alleen stoomtreinen en historische treinen rijden. Echt absoluut de moeite waard om hier eens een keertje mee te rijden. Ook als je normaal niet zo van de treinen bent. Overal waar je kijkt is het landschap even adembenemend mooi, met als hoogtepunt de 2163 meter hoog gelegen Furka Pass.

Goed om te weten is dat deze historische (stoom-)treinen alleen kunnen rijden door een grote groep vrijwilligers, waaronder ook diverse Nederlanders, die deze spoorlijn elke keer weer sneeuwvrij maken en die alle schade aan de spoorlijn, bijvoorbeeld na een lawine, weer herstellen. In 2020 werd het gevierd dat het traject Gletsch – Oberwald 10 jaar geleden was heropend.

De 15 mooiste treinreizen in Zwitserland
  1. Centovalli Express

Ook de Centovalli Express mag natuurlijk niet ontbreken in onze lijst met mooiste treinreizen in Zwitserland, ondanks dat de meeste kilometers van dit traject door Italië lopen. Deze treinreis duurt ongeveer 2 uur en start in Locarno, vlakbij Lugano en Bellinzona, en loopt door 34 tunnels en over 83 bruggen en viaducten naar het Italiaanse Domodossola. Dit wordt ook wel ‘de reis door honderd dalen’ genoemd. Dit smalspoortraject is ongeveer 60 kilometer lang.

  1. Gornergrat Bahn

De Gornergrat Bahn loopt van het wintersportdorp Zermatt naar het uitkijkpunt Gornergrat. Vanuit Gornergrat heb je een adembenemend uitzicht over de Matterhorn, de bekendste en meest iconische berg van Zwitserland. Tijdens de treinreis kun je genieten van de meest geweldige uitzichten en kun je alle andere bergtoppen in de omgeving bewonderen. Dit traject werd al in 1898 aangelegd en is iets meer dan 9 kilometer lang.

Het was de eerste elektrische tandradbaan van Zwitserland. Deze reis met de Gornetgrat Bahn duurt maar slechts een half uurtje, maar je klimt dan wel maar liefst 1500 meter hoger. Alleen die reis is al absoluut de moeite waard. Maar minstens net zo leuk is de eindbestemming: het adembenemende uitzicht over de gehele omgeving, met diverse prachtige bergtoppen, waaronder de Matterhorn.

De 15 mooiste treinreizen in Zwitserland
  1. Rigi Bahn

De Rigi Bahn is in 1871 aangelegd en is de eerste tandradbaan van Europa. Deze trein rijdt ook nu nog steeds. Je kunt vanuit Arth Goldau of vanuit Vitznau met de Rigi Bahnen naar de Rigi Kulm, met een hoogte van 1789 meter, reizen. Onderweg kun je genieten van de meest prachtige uitzichten. Ook aan te raden is om deze Rigi Bahnen te combineren met een prachtige boottocht over het Vierwaldstättersee en op de terugreis eventjes het laatste stukje van de Voralpen Express mee te pikken.

De 15 mooiste treinreizen in Zwitserland
  1. Pilatusbahn

De Pilatusbahn is slechts 4,6 kilometer lang, maar je klimt in die paar kilometer wel maar liefst 1629 meter. Dit is dan ook de steilste tandradbaan ter wereld. Echt absoluut een unieke ervaring die je eens meegemaakt moet hebben. Op het eindpunt, helemaal bovenaan, kun je heerlijk genieten van het prachtige uitzicht en een lekkere wandeling maken door de prachtige natuur van de bergen.

  1. Brienz Rothorn Bahn

De Brienz Rothorn Bahn zou eigenlijk al afgebroken worden, maar deze tandradbaan is gelukkig nog gered. Er rijden tegenwoordig alleen nog stoomtreinen, maar dat zal de pret echt niet drukken. Eenmaal boven aangekomen kunt je genieten van prachtige uitzichten vanaf het panoramapunt. Deze rit wordt, zoals zo vaak met ook met andere spoorlijnen, vaak gecombineerd met een bergwandeling, want bovenop kun je heerlijk wandelen.

Veel treinliefhebbers laten deze lijn vaak links liggen, maar dat is natuurlijk zonde. Hier rijden locs die maar amper 30 jaar oud zijn, maar de BRB heeft hier ook enkele historische locomotieven rijden die absoluut de moeite waard zijn.

De 15 mooiste treinreizen in Zwitserland
  1. Chur – Arosa Bahn

Vanuit Chur vertrekt niet alleen de Bernina Express, maar ook de Chur-Arosa Bahn. Het bijzondere aan deze trein is dat die niet van de reguliere sporen vertrekt, maar vanaf het stationsplein, alsof het een tram is. Onderweg zie je het ene na het andere hoogtepunt, zoals bijvoorbeeld het Langwieserviaduct. Tip: rijdt ook eens mee in een openluchtrijtuig om nog meer van de omgeving te kunnen genieten (deze rijden overigens alleen in de zomermaanden).

  1. Jungfraujoch: Top of Europe

Eigenlijk staat deze een beetje te laag op de lijst, want dit is een absolute topper, de trein vanuit Interlaken naar de Jungfraujoch, dat het hoogste treinstation van Europa is en daarom ook wel ‘Top of Europe’ wordt genoemd. Tijdens het eerste gedeelte van je reis heb je geweldige uitzichten op de toppen van onder andere de Jungfrau, Mönch en Schilthorn. Het laatste deel van deze treinrit is wat minder mooi, omdat die grotendeels door een tunnel gaat. De trein stopt onderweg nog wel eventjes. Daar kun je even uitstappen en genieten van het uitzicht over de schitterende besneeuwde omgeving vanuit een nis die is uitgehouwen in de bergen.

Vervolgens reis je verder naar het eindstation, vanwaar je een adembenemend mooi uitzicht over de verschillende bergtoppen hebt. Daar is ook een leuk sneeuwpark waar kinderen in de sneeuw kunnen spelen. Daar moet je overigens wel voor betalen.

De Jungfraujochbahn heeft helaas nog een record op haar naam staan. Het traject van Kleine Scheidegg naar Jungfraujoch is maar 9,3 kilometer lang, maar voor een retourtje moet je wel diep in de buidel tasten. In het hoogseizoen kost een retourtje maar liefst 152 CHF, omgerekend zo’n € 141.

Daarmee is het waarschijnlijk ook de allerduurste reguliere trein ter wereld. Dat is ook de reden waarom we deze iets lager op de lijst hebben gezet. Je kunt overigens ook tot Kleine Scheidegg reizen met de trein. Dan heb je ook prachtige uitzichten en ben je een stuk goedkoper uit. Je mist dan echter wel het schitterende uitzicht op de Jungfraujoch.

De 15 mooiste treinreizen in Zwitserland
  1. Voralpen Express

Met de Voralpen Express reis je van St. Gallen naar Luzern langs hoge vlaktes, rustige valleien en stille meren. Deze treinreis beklim je niet zoals alle bovengenoemde treinreizen extreem hoge bergtoppen. Integendeel zelfs, je maakt hier kennis met de zachtere kant van Zwitserland. De reis gaat over een glooiend landschap en je komt langs en door schilderachtige dorpjes.

Een ander hoogtepunt, zowel letterlijk als figuurlijk, is het Sitterviadukt. Deze heeft een hoogte van maar liefst 99 meter en is de hoogste spoorbrug van Zwitserland.

Dit was onze top 15 mooiste treinreizen in Zwitserland, maar zo zijn er nog wel heel veel meer prachtige treinreizen die eigenlijk allemaal wel een plekje op deze lijst hadden verdiend.

Treinrondreis Zwitserland
0