blog
De bezienswaardigheden van Turkije

De bezienswaardigheden van Turkije

Leestijd 5 Minuten

Steeds meer mensen willen ook tijdens de vakantie iets ondernemen. In Turkije kun je letterlijk alle kanten op voor actieve en avontuurlijke vakanties. Uiteenlopend van golfbanen op de prachtige banen rond Belek tot alle vormen van watersport, meerdaagse wandeltochten door indrukwekkende natuurgebieden en spectaculaire mountainbike routes. Wintersport liefhebbers vinden in Turkije een aantal skigebieden.Turkije is een groot land en ga je rondreizen door Turkije dan mag je de volgende bezienswaardigheden zeker niet overslaan.

Dit zijn dé bezienswaardigheden  van Turkije die zeker de moeite waard zijn

Efeze

De bezienswaardigheden van Turkije

Efeze is één van de mooiste historische punten van Turkije en misschien zelfs van de wereld. In Efeze heeft één van de zeven wereldwonderen gestaan. Nu is er helaas niets meer van over, maar wel de oude stad zelf kunt u nog enorm veel zien. Nog steeds worden delen van de stad opgegraven en naar verwachting zal dit nog vele jaren duren. Het Efeze dat u nu aantreft is slechts een klein deel van de totale stad. U treft er nu onder meer twee colosseums aan en een oude bibliotheek. En u loopt door de oude Romeinse straat, die u echt het gevoel geeft dat u terug in de tijd bent gekeerd.

Pamukkale

De bezienswaardigheden van Turkije

Een andere bezienswaardigheid in Turkije is Pamukkale .Dit is een dorp in Turkije dat bekend staat om het vele kalksteen dat zich op een bijzondere wijze heeft ontwikkeld. Door een ophoping van kalk in het calciumrijke water zijn er witte kalkterrassen ontstaan.

Deze hebben een spectaculair wit uiterlijk, dat letterlijk oogverblindend is in de felle zon. Ook de Turken zelf bezoeken de kalkstenen terrassen regelmatig, omdat het water goed voor de huid schijnt te zijn. Dit natuurfenomeen is overweldigend om te bezien.

Bodrum

De bezienswaardigheden van Turkije

Bodrum is een toeristische bestemming met beroemde bezienswaardigheden. Denk aan de Petrusburcht met zijn vijf torens. Nu is deze burcht een museum waar je schatten kunt vinden die internationale bekendheid genieten. Er is bijvoorbeeld een scheepswrak uit de late Bronstijd en glazen gietvormen uit de 14e eeuw voor Chr. Bezoek het Grieks Theater wat nog altijd wordt gebruikt voor concerten of duik in het bruisende nachtleven van Bodrum.

Yeni Cami

Istanbul Aquarium is een publiekelijk aquarium in Istanbul. Het is een gloed nieuwe bezienswaardigheid die pas sinds april 2011 geopend is. Ook het het Aquarium officieel lid van World Association of Zoos and Aquariums (WAZA). Het Istanbul Aquarium is slechts 5 km rijden vanaf het Atatürk International Airport.

Çeşme

De bezienswaardigheden van Turkije

Çeşme heeft één van de mooiste kusten van Turkije en wordt omgeven door helder, diepblauw water van de Egeïsche Zee. Met zijn lange kustlijn, kronkelende, drukke marktstraten en schitterende kasteel ruïne is Çeşme de ideale locatie voor een heerlijke zon, zee en strandvakantie in Turkije. De charmante stad Çeşme en het gelijknamige schiereiland liggen op de westelijkste punt van Turkije, ten westen van Izmir.

Schitterende omgeving

Het is een rustige badplaats die zijn authentieke karakter met typische architectuur heeft weten te behouden. De omgeving van vakantie Çeşme is schitterend, het gebied is begroeid met anijs-, sesam- en artisjokvelden en hier en daar groeien vijgen- en gombomen. Çeşme betekent letterlijk ‘bronnen’ in het Turks en staat bekend
om zijn warme, thermale bronwater.

Kitesurfen

Een middeleeuwse fort torent hoog boven de stad uit en biedt een schitterend uitzicht over het plaatsje en de haven. In het fort kunt u een archeologische verzameling vinden met vondsten en opgravingen. Andere bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn tijdens een vakantie Çeşme zijn de mooie jachthaven, het nabijgelegen dorpje Alacati en het Griekse eiland Chios, dat 8 kilometer voor de kust van Çeşme ligt. Çeşme is in het bezit van prachtige, ongerepte baaien met eindeloze zandstranden. Het zandstrand Ilica met kristalhelder water is veruit het populairste strand en is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen doordat het strand langzaam afloopt in zee. Pirlanta is het rustigere zusje van Ilica en is vooral geliefd onder kitesurfers. En dankzij het thermale, warme bronwater voelt de zee aangenaam warm aan.

Dalyan

De bezienswaardigheden van Turkije

Een wel heel bijzondere bezienswaardigheid in Turkije is Dalyan.

Dit is een grotendeels authentiek dorp, enkele kilometers landinwaarts aan een rivier. Dalyan bestaat zelf uit een aantal woonhuizen, boerderijen en wat kleinschalige accommodaties. De overzijde van de rivier biedt uitzicht op steile rotswanden waar zich nog enkele Lycischse graven bevinden. Het Iztuzu-strand (Turtle Beach) vormt een broedplaats voor de hier veel voorkomende Caretta schildpadden.

Het strand heeft een zeer geleidelijk aflopende zeebodem en bestaat voornamelijk uit zand. Het is onderdeel van een beschermd natuurgebied en een gedeelte hiervan is bestemd voor de zeeschildpadden. Dit strand is per boot bereikbaar (ca. 45 min. vanuit het centrum van Dalyan) of via een 12km lange, deels bochtige en hellende weg. Er zijn veel toeristische faciliteiten aanwezig van april t/m oktober. (Alleen watersport is er niet toegestaan).

Istanbul

De bezienswaardigheden van Turkije

De stad Istanbul is als enige op de wereld verdeeld over twee continenten, Europa en Azië. De Bosporus (een zeestraat) loopt dwars door Istanboel en is nog altijd een drukke scheepvaartroute. Maar er is meer in Istanboel. Istanboel heeft een rijke cultuur. Je vindt er nog hele oude badhuizen ‘Hamam’ er is een zeer groot oosters paleis ‘Topkapipaleis’ te bezoeken en langs de stadsmuur van Istanboel is altijd wat te beleven. De Sultan Ahmet moskee, ook wel blauwe moskee genoemd, mag zeker niet worden overgeslagen.

Hier volgens nog meer suggesties

  • Voor de wandelaars: ontdek Turkije via meerdaagse wandelroutes zoals de Lycian Way, St.Pauls Trail of de Kaçkar Mountains Trail.
  • Voor golfers: speel één of meer van de totaal 15 golfbanen in de omgeving van Belek dat al is uitgeroepen tot ’s werelds beste golfbestemming.
  • Leuk voor families: huur een traditionele ‘gulet’ en zeil (met bemanning) langs de Turkse kust.Onder meer in Bodrum en Marmaris.
  • Bekijk Cappadocië eens anders en zweef over het prachtige landschap in een heteluchtballon. Spectaculair! Maar er lopen ook diverse wandel- en fietsroutes langs deze grillige rotsformaties.

Rondreizen in Turkije

Een rondreis Turkije is een feest. Turkije is ongetwijfeld één van de landen met de meest rijke cultuur. Het aantal musea, de schoonheid van de culturele vondsten en de talrijke opgravingen zijn enorm dankzij de veelzijdige historie van het land. Niet alleen aan de kust, maar ook in het binnenland is er veel te ontdekken. Dat geldt ook voor de natuur met zijn prachtige stranden en kusten in het zuiden, ruig berglandschap in het noordoosten, uitgestrekte bossen en bijzondere rotsformaties in Cappadocië. Op dit moment staat Turkije met 11 noteringen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft meer dan 30 plaatsen op de nominatielijst.

De veelheid aan bezienswaardigheden in Turkije maakt het soms moeilijk kiezen. Vanwege de grootte van het land, is het raadzaam om een rondreis in een deel van het land te maken.

Cappadocië

De bezienswaardigheden van Turkije

In het midden van Turkije ligt Cappadocië, een wonderlijke wereld van grillige schoorsteenrotsen. Het zuidoosten wordt ook wel de bakermat van onze beschaving genoemd. Dit is het land van de Eufraat en de Tigris, met onder meer Nemrut Dagi.

De lange Zwarte Zeekust in het noorden heeft een heel eigen landschap. Veel groen, ruige bergen met toppen tot bijna 4.000 m en ongekende gastvrijheid. Het achterland van de Egeïsche Zee herbergt tal van cultuurschatten, waaronder Efeze, de Apollotempel in Didim, Hierapolis en Pamukkale en het Bafameer.

Dit zijn de Turkije reisspecialisten

 

0

Geef een antwoord