blog
De gebruiken in Cuba

De gebruiken in Cuba

Hoe val ik zo min mogelijk op in Cuba?

Elk land kent zijn eigen eigenaardigheden en tradities. Wij Nederlanders vinden het over het algemeen erg fijn als buitenstaanders zich aanpassen aan ‘onze’ normen en waarden, cultuur en gebruiken. Als je een bezoek brengt aan Cuba, wil je natuurlijk het liefst zo min mogelijk opvallen en het échte Cubaanse leven doorgronden. Dat doe je natuurlijk het beste met wat achtergrondkennis van de gebruiken in Cuba. Daarom geven we je in dit artikel vijf tips hoe je je kunt gedragen als een Cubaan.

Tip #1: Neem een drankje

Het is natuurlijk niet onze bedoeling om alcoholgebruik te promoten. Feit is echter, dat de Cubanen wel van een borreltje houden. Het is een Cubaans gebruik. Zo vinden Bacardí en Havana Club hun ‘roots’ in Cuba. Op elke straathoek is hoge kwaliteit Rum te koop. Dit komt omdat suikerriet, een van de basis ingrediënten van Rum, prima gedijt bij het Cubaanse klimaat. De mix van Rum en cola, Cuba Libre genaamd, is natuurlijk ook in Cuba uitgevonden. Grote kans dat je in een ver verleden een cursus Spaans hebt gevolgd. Zeg nou zelf, met een drankje achter de kiezen spreek je dat ineens weer vloeiend, toch?

Tip #2: Geniet van de muziek

Cubanen houden van muziek. Het is vrijwel onmogelijk om ergens in Cuba géén muziek te horen. De meeste Cubanen hebben niet veel materiële bezittingen en dat is wellicht de grootste reden dat ze muziek zo waarderen. Muziek en dans laten problemen als sneeuw voor de zon uit je hoofd verdwijnen. Er zijn verschillende traditionele stijlen waarnaar geluisterd wordt, zoals de Danzon (een mix van Franse barok en Afrikaanse muziek, voornamelijk instrumentaal), de Rumba (ritmische straatmuziek) en natuurlijk de Salsa.

Tip #3: Praat niet over politiek

In Nederland kun je grapjes maken over de minister-president en het koningshuis. In Cuba kan het niet. Cuba heeft echter geen koning of koningin maar een president. Toon altijd respect voor de gebruiken van Cuba en de revolutie die Cuba heeft doorgemaakt. Oud-regeringsleider Fidel Castro en Che Guevara worden door velen als helden gezien. Het is dus not-done om grapjes of vervelende opmerkingen over hen te maken. Bewaar die oer-Hollandse directheid maar voor als je weer thuis bent en volg de gebruiken in Cuba.

Tip #4: Geniet van wat voorhanden is

Op bijna alle foto’s van Cuba schitteren één of meerdere oldtimer Amerikaanse auto’s. Je zou zeggen dat het rijden van een oldtimer een Cubaans gebruik is. Er zit echter een reden achter het feit dat er bijna alleen maar oude auto’s rondrijden. Nadat de Verenigde Staten in de jaren ’60 van de vorige eeuw een handelsembargo instelde tegen Cuba, kon Cuba geen auto’s meer importeren uit de Verenigde Staten of Europa. Vanuit de Sovjet-Unie kon dat later wel – vandaar dat er ook veel Lada’s rondrijden. De aanwezige auto’s moeten daarom zo lang mogelijk aan het rijden gehouden worden. In veel winkels is tevens een beperkt assortiment beschikbaar, om dezelfde reden én omdat Cuba voornamelijk zelfvoorzienend wil zijn vanuit communistisch oogpunt. Een typisch Cubaans gebruik is dus tevredenheid met wat er wél is.

Cuba is een land om te gaan rondreizen. Je gaat terug in de tijdmachine! Het is nu of nooit want voordat je het weet komen ze weer terug in de 21st eeuw !

Hieronder de reisorganisaties gespecialiseerd in rondreizen Cuba:

 

0