blog
De kerst op Malta

De kerst op Malta

Nog even en dan staan de kerstdagen alweer voor de deur. Geen zin in de jaarlijkse familietradities maar kriebelt het om er een keer op uit te gaan? Een ander klimaat, een andere cultuur en andere tradities, er zijn talloze, leuke, verrassende bestemmingen. Het zou misschien niet zo één, twee, drie in je opkomen maar voor een ultieme kerst ervaring reis je naar het betoverende eiland Malta.

De kerst op Malta

Malta is een Zuid-Europese staat, bestaande uit de eilanden Malta, Gozo, Comino, Manoel Island en nog een aantal kleine maar onbewoonde eilanden. Deze eilanden liggen in het Middellandse Zeegebied. Malta is een klein eiland met een bewogen geschiedenis. Sinds 1 mei 2004 maakt Malta deel uit van de Europese Unie en ontdekken steeds meer vakantiegangers dit geweldig mooie eiland. Het eiland ligt onder Italië en heeft een mediterraan klimaat. Droge, warme zomers en milde natte winters.

Een verblijf tijdens de kerstperiode op Malta is mede om deze reden een goede keuze. De bevolking van Malta bestaat voor 98% uit rooms-katholieken. Kerstmis wordt hier dan ook zeer uitgebreid gevierd. Het eiland wordt in deze periode omgetoverd tot een traditionele en sfeervolle kerstbestemming.

Reis en accommodatie

Malta is eenvoudig te bereiken met het vliegtuig. Vanaf Schiphol maar ook vanuit Eindhoven en Rotterdam vliegen er rechtstreekse vluchten naar Valletta de hoofdstad van Malta. Air Malta, Transavia, Ryanair, Lufthansa en EasyJet vliegen op Valetta. Vanaf het vliegveld bestaan er meerdere mogelijkheden om op je plaats van bestemming aan te komen. Het vliegveld ligt op 8 km ten zuiden van de hoofdstad Valletta. Vanaf de terminal is het mogelijk om per bus naar diverse plaatsen op het eiland reizen. Elk half uur gaat er wel een bus richting Valetta, Cirkewwa, St. julian’s, Sliema, Birzebbuga.

De buskaartjes zijn niet duur, rond de 2 euro per persoon. Je kan deze kopen bij de chauffeur, de automaat of de balie van de busmaatschappij. Men vraagt hier wel om met gepast geld te betalen. Ook is het mogelijk om deze tickets thuis al online te kopen, zie hiervoor de site van Malta Public Transport. Een taxi rit vanaf het vliegveld naar het centrum van Valetta kost gemiddeld 20 euro.

Het is uiteraard ook mogelijk om na aankomst op het vliegveld van Valetta een huurauto te nemen. Bedenk je wel van tevoren dat men op Malta links rijdt. Snelwegen vindt je niet op Malta maar kleinere, regionale wegen. Er bevinden zich meerdere autoverhuurbedrijven, zoals Hertz, Avis, Dollar Thrifty, Goldcar, Green Motion en Europcar. Wees alert op de prijzen, er kunnen grote prijsverschillen tussen deze verhuurders zijn. Via de grote autoverhuursites is het makkelijk om deze prijzen te vergelijken.

Verschillende reisorganisaties bieden een complete kerstreis aan. Uiteraard is dit ook allemaal los van elkaar te boeken. Heb je meer behoefte aan een individuele, rustige, kalme kerst huur dan een appartement. Op het internet bij Airbnb of Wimdu vind je een groot aantal voor diverse prijzen.

Bezienswaardigheden tijdens kerst

Valletta is één van de hoogtepunten van het eiland Malta. Zeker met kerst zijn de versierde straten een wandeling waard. Ook de Malteser volk zelf doet hier volop aan mee. Zelf gecreëerde kerstkribben in hun tuin of garage maar ook achter de ramen van hun huis, worden tentoongesteld. Kerst pantomime voorstellingen, worden op verschillende locaties op Malta en Gozo gehouden en geeft plezier aan jong en oud.

De Sint John’s Co-Kathedraal kan en mag je niet overslaan. Hier tref je ook enkele werken van de bekende schilder Caravaggio aan. Voor een dag winkelen kan je ook op Malta goed terecht. Het Baystreet winkelcentrum is met zijn bekende en lokale winkels een walhalla om je kerstinkopen te doen. Uiteraard is een wandeling op één van de vele ruige stranden,in deze tijd van het jaar, een fijne ontspannende activiteit.

Gozo

Het kleinere eiland Gozo bereik je met de veerboot. Gozo is wat pittoresker en minder modern dan het eiland Malta zelf. Tijdens de kerstperiode heeft de bevolking van het dorp Ghajnsielem, een deel van de natuurlijke omgeving van Bethlehem nagebouwd. Ghajnsielem is lopend vanaf de boot te bereiken. Het ligt op 5 minuten van de haven Mgarr. In een grot vind je een complete levende kerststal. In het dorp tref je leuke restaurantjes en kramen met eten en drinken. Een indrukwekkende belevenis.

Uitgaansleven op Malta

Het aanbod op Malta is zeer groot en divers. Voor elke leeftijd wat wils, clubs, bars, discotheken en trendy wijnbars voor een zeer ontspannen avondje. Tijdens de kerstperiode hebben veel clubs, kroegen en bars hebben een eigen entertainmentprogramma met leuke (culturele) activiteiten. Voor jongeren zijn de stadjes St. Julian’s en Bugibba, the place to be. Hier vind je zoveel uitgaansmogelijkheden dat je hier elke avond tot diep in de nacht kunt vermaken. Kortom Malta is ook tijdens de kerstdagen een echte aanrader voor jong en oud!

Wil je een Kerstreis boeken naar Malta?

Heb je interesse in een reis naar Malta ? Bekijk dan eens één van onze reisorganisaties voor een leuke en goedkope rondreis in Malta. Wij raden je aan om zoveel mogelijk aanbieders te gaan vergelijken voor de beste en de goedkoopste reis.

0