blog
De Spaanse Siësta

De Spaanse Siësta

Leestijd 2 Minuten

De typisch Spaanse traditie van de siësta is wereldwijd bekend zonder elders uitgebreid te zijn overgenomen, behalve op de Spaanse eilanden. In de tweede helft van de middag sluiten veel winkels en bedrijven tussen 14.00 en 17.00 uur. In plaats van naar huis te gaan slapen, kiezen velen ervoor om de tijd door te brengen in een café, restaurant of bar. Daarom blijven deze wel tijdens de uren van de siësta open en hebben ze een latere sluiting van de siësta, vanaf 16.00 uur tot 20.00 uur ‘s avonds.

Traditie om te rusten

Traditioneel bood de siësta arbeiders op het platteland van Spanje de gelegenheid om even uit te rusten tijdens de hitte. Ze zouden een paar uur slapen, vervolgens uitgerust naar hun werk terugkeren en gedurende de koelere avond doorwerken.

Moderne tijden en uitgebreid lunchen

Het zijn niet langer alleen landarbeiders die zich aansluiten bij de traditie van de siësta, want kantoormedewerkers in stadsgebouwen met airconditioning kiezen hiervoor ook. Een reden hiervoor is een andere grote Spaanse traditie, namelijk de lange, vullende lunch. De lunch in Spanje is een familieaangelegenheid en kan enkele uren duren. Teruggaan naar het werk met een buik vol eten en wijn is een recept voor een slaperige onproductieve middag op het werk. Dus, in plaats daarvan neemt de algemene bevolking een siësta en keert later terug naar het werk.

De avonden gaan in Spanje veel later door, met mensen die regelmatig rond middernacht vertrekken en tot in de vroege uurtjes socialiseren. De siësta helpt mensen ook om hun verloren slaap in te halen door de late nachten.

Veranderende tijden

Hoewel velen nog steeds fervent voorstanders zijn van de siësta, is het in sommige regio’s of werk niet mogelijk om dit te handhaven. Madrid en Barcelona zijn voorbeelden van drukke steden die de hele dag doorgaan. In heel Spanje houden supermarkten en grote winkels hun deuren de hele dag open. Ze hebben ook nog steeds de latere sluitingstijden van andere bedrijven. Werknemers blijven tot de vroege uren in de ochtend wakker in overeenstemming met de sociale normen. Gemiddeld betekenen veranderende tijden dat Spanjaarden een uur minder per dag slapen dan Europeanen elders.

Als toerist in Spanje

De Spanjaarden slapen misschien niet altijd tijdens de siësta. Voor sommigen is het onmogelijk, maar voor velen biedt de siësta een welkome afwisseling van de hitte van de dag en de tijd om in vrede een gezonde lunch te verteren. Als toerist in Spanje kan je de lokale gewoonten gemakkelijk aannemen, maar als je ervoor kiest om de lichaamsklok van jouw eigen land te laten tikken, houd er dan rekening mee dat niet iedereen hiervoor in de pas loopt.

Dé reisspecialisten voor Spanje:

 
0