blog
De stranden van de Costa del Sol

De stranden van de Costa del Sol

De bekende badplaatsen van de Costa del Sol zijn niet alleen in de zomer, maar ook in de wintermaanden erg populair bij toeristen. Dat komt mede door het milde subtropische klimaat dankzij de bergen die de badplaatsen tegen koude wind beschermen. Het is lekker vertoeven aan de Costa del Sol waar het gemiddeld zo’n 20 graden is. Niet voor niets heet de Costa del Sol zo; op z’n Spaans betekent het de Zonnekust. Een mooie beschrijving. Zeker gezien het jaarlijkse aantal zonnige dagen het hoogst is aan de Costa del Sol van heel Spanje.

Deze kust is daarom erg belangrijk voor het toerisme van Spanje. De Costa del Sol bedekt circa 37% van het totaal aantal toeristen dat Spanje bezoekt. Ook veel bekende artiesten en politici kiezen deze regio voor een (tweede) huis.

De stranden van de Costa del Sol

Costa del Sol heeft zo’n 160 kilometer aan kustlijn. Genoeg voor ieder wat wils. Ideaal voor iedereen die op zoek is naar zon, strand en zee. Een van de meest populaire en beroemde stranden aan de Costa del Sol zijn de stranden van Torremolinos. Vergeet daarnaast niet de gezellige boulevards en talloze winkels en terrasjes. ’s Zomers is Torremolinos echt een groot uitgaanscentrum met veel Nederlands getinte cafés en optredens.

In het naastgelegen Carihuela zijn wat authentiekere visrestaurants te vinden en hier loopt het strand door. Ook Playa de Burriana in Nerja is een veelbezocht strand. Een goudkleurig zandstrand van bijna een kilometer lang tref je hier met enorm veel winkeltjes, restaurantjes en strandbarretjes op de boulevard. Op het strand kun je gebruik maken van allerlei faciliteiten zoals douches en toiletten, speeltuinen en volleybalvelden en watersporten als jetski’s en kajakken.

Badplaats Estepona, die ten zuiden van Marbella ligt, is bekend om Playa de la Rada. Een strand van meer dan twee kilometer lang dat langs de promenade loopt. Ook hier vind je veel restaurants en de bekende strandtenten die op z’n Spaans chiringuito’s heten. Op het strand worden in bootjes met houtskool veel vis gegrild zoals sardientjes en inktvis.

Playa de La Rada ligt dichtbij de winkelstraten van Estepona, waardoor je makkelijk strand met de stad kunt combineren. Dit is maar een greep uit de vele stranden die de Costa del Sol te bieden heeft. Ga zelf op ontdekkingstocht en ontdek de stranden en geheime baaitjes van de Costa del Sol.

Malaga

Combineer strand met cultuur en ga naar Malaga! Malaga is na Sevilla, de grootste stad van Andalusië. Het centrum is charmant met een brede winkelstraat en veel kleine straatjes en steegjes. Ook tref je er moderne gebieden met hoogbouw en grote winkelcentra. Genoeg om te winkelen en wandelen door straten met veel bezienswaardigheden.

Op cultureel gebied heeft Malaga zeker iets te bieden. Denk aan het Picasso Museum, het Carmen Thyssen Museum, het Centre Pompidou en het Russisch Museum. De kathedraal van Malaga kan niet overgeslagen worden. Deze staat op het gezellig plein Plaza del Obispo en torent hoog boven het centrum uit. Je kan het niet missen! De bouw van de kathedraal is gestart in de eerste helft van de zestiende eeuw, maar werd pas in het tweede deel van de achttiende eeuw afgerond. Daardoor zie je verschillende bouwstijlen in dit gebouw terug. De kathedraal is zeker ook van binnen de moeite waard, vol pracht en praal.

Ga je graag uit? Ook zul je je niet vervelen als je vertier zoekt ’s avonds. Malaga heeft namelijk een bruisend nachtleven. Nachtclub Pacha Costa del Sol is de grootste club van de stad waar zo’n 1800 feestvierders binnen kunnen. Hier kun je tot in de kleinste uurtjes naar hartenlust dansen.

Cultuur snuiven in Malaga

Houd je van palezien of Moorse architectuur? Bezoek dan het Alcazaba de Málaga, een voormalige Moorse fort en paleis dat op de helling van de Gibralfaroberg ligt. Hier vind je onder meer een archeologisch museum en overblijfselen van het voormalige Moorse regeringspaleis. Een bezoek aan het Alcazaba is een leuke afwisseling tijdens je Malaga stedentrip. Het Romeins Theater oftewel het Teatro Romano is ook een echte aanrader en ligt middenin het historisch centrum van de stad en is kosteloos te bezoeken.

Granada

Granada, omgeving door de witte sneeuwtoppen van de Sierra Nevada, is wellicht het meest bekend vanwege het Alhambra paleis. Toch mag de stad niet overgeslagen worden. In deze stad kun je gezellig winkelen door de brede winkelstraten als Gran Via de Colon en Reyes Católicos met een enorme diversiteit aan winkels. Vlakbij de kathedraal zijn er kleine straatjes waar veel koopwaar buiten te vinden is.

Het doet je denken of je ergens door de souk van een Arabische stad bent. Hier kun je veel Arabische souvenirs kopen zoals bijvoorbeeld  de typische tegeltjes en mozaïekwerk, kleden, tassen en sjaals en lampen. Een andere aanrader is om eens een authentieke live flamencoshow bij te wonen in Granada’s historische Albaycín-district.

La Alhambra

Op de top van een steile heuvel met uitzicht op de stad prijkt La Alhambra, dat tot een van de meest beroemde gebouwen van Spanje behoort. La Alhambra in volledige islamitische architectuur staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het fort van Alcazaba is het oudste gedeelte van Alhambra. Als je langs de verweerde muren loopt, voelt het echt alsof je terug in de tijd stapt.

Beklim de voorste toren en je kunt in de verte genieten van het uitzicht op de Alcazaba, Granada en de Sierra Nevada. Met een toegangsbewijs kun je ook de Nasrid paleizen bezoeken. De schoonheid die achter deze muren ligt, maakt het bezoek echt de moeite waard. De ongelooflijke bogen en pilaren in de stijl van Moorse architectuur, heb je vast wel eens op foto’s gezien van het Alhambra. Deze eerste kamers leiden je naar het Hof van de Myrtles, een binnenplaats in de open lucht met water dat aan beide uiteinden wordt gevoed door twee fonteinen.

Generalife

Het paleizencomplex van Generalife dat een zomerpaleis was van sultans mag ook niet overgeslagen worden. Het ligt ten noorden van het Alhambra. Je treft hier behalve het paleis ook aangelegde tuinen met bloembedden, fonteinen en mooie paviljoenen.

Uitstapjes

Als je in Granada bent, kun je ook makkelijk uitstapjes maken naar Cordoba en zijn bekende moskee of als je avontuurlijk bent aangelegd, kun je op jeep safari tour door het Sierra Nevada National Park. Tijdens deze jeeptocht excursie kun je genieten van de de meest spectaculaire uitzichten op besneeuwde bergtoppen, de witte bergdorpjes en groene bossen.

Dé Spanje specialisten:

0