blog
Een weekend in Brugge

Een weekend in Brugge

Internationaal gezien geniet België van een hoop aandacht. De hoofdstad Brussel is wellicht de koploper indien we spreken over hotelovernachtingen, maar Brugge doet niet onder. De historische stad is een streling voor het oog en een hoop dagjestoeristen bezoeken de stad. In de binnenstad kan men een exotische mix van toeristen opmerken. Grotere groepen Chinezen en Spanjaarden merkt men op en deze maken dan ook gretig fotokiekjes van de belangrijkste bezienswaardigheden. Deze buitenlandse interesse toont aan dat we hier te maken hebben met een bijzondere stad.

Een weekend Brugge is dan ook zeker aan de orde. Niet enkel voor Spanjaarden en Chinezen, maar ook voor Belgen en Nederlanders. Binnenlands ziet men een hoop dagjestoeristen, maar soms is het beter om eens toerist in eigen land uit te hangen. Bezoek musea en vestig niet alle aandacht op de winkelstraat, maar ook op de omliggende straten en hoogtepunten.

Idealiter boekt men een hotel en kan men de stad meer dan oppervlakkig verkennen en dan is er ook nog wat tijd om de omgeving te verkennen. Ook de noorderburen zijn meer dan welkom. Op die manier kunnen Nederlanders meteen ontdekken wat voor een pracht België te bieden heeft.

Waarom Brugge?

Enkele dagen spenderen in Brugge raden we zeker aan. Het is de mooiste stad van België en bovendien is het ook de stad van de romantiek. Dankzij de binnenwateren kreeg Brugge de bijnaam ‘het Venetië van het Noorden’ en die verwijzing is toch wel een ganse eer. Hoogtijd om eens te kijken wat er zoals te beleven valt tijdens een vakantie in het West-Vlaamse Brugge.

brugge

Hoogtepunten van de stad

Brugge algemeen verkennen

Een leuke manier om een algemene indruk van de stad te verkrijgen is om deze eens algemeen te verkennen. Dit kan per koets, maar men kan ook deelnemen aan een wandeltocht onder begeleiding van een gids. Dit kunnen professionele gidsen zijn, maar ook de ‘free walking tours’ alwaar men na de toch zelf beslist hoeveel fooi men geeft, zijn hier aanwezig. Ook op een bootje kan men wat indrukken vergaren. Iets vlotter kan ook, per fiets zijn de mogelijkheden ook zat. Zo kan men iets verder uitwijken en ook de onmiddellijke omgeving van de stad verkennen, al dan niet met een gids.

carriage 853714 1280

De Markt van Brugge

De prachtige markt is het epicentrum van de stad. Hier kan men onder andere het Belfort opmerken. De toren meet iets meer dan 80 meter en dankzij 366 treden kan men boven genieten van een mooi panoramazicht. In de hallen, horend bij het Belfort, kan men een expositieruimte opmerken. Lokale handelaars bieden hier kunst en antiek aan. De markt is trouwens omringd met historische panden en men kan er natuurlijk ook de dorst lessen in één van de vele horecazaken. Een historische belevingsattractie, het Historium, kan men ook aantreffen op de markt. De Gouden Eeuw van Brugge wordt herbeleefd.

Op het standbeeld in het midden van de markt kan men twee volkshelden zien: Jan Breydel en Pieter de Coninck. In 1302 speelden deze twee figuren een belangrijke rol in het Vlaamse verzet tegen de Franse koning en op woensdagvoormiddag kan men lekkernijen aankopen op de wekelijkse markt.

een weekend in brugge

De Burg

Niet ver verwijderd van de Markt kan men een tweede plein opmerken, De Burg. Het is kleiner, maar volgens velen is het minstens even mooi. Dit belangrijke toeristische centrum wordt omringd door enkele belangrijke gebouwen: het vroegere Landhuis van het Brugse Vrije, de voormalige Civiele Griffie, het stadhuis, de Heilig Bloedbasiliek en Sint-Basiliuskapel en de voormalige Sint-Donaasproosdij. Dit alles zorgt voor een fraai plaatje. De gouden gewelven van één van deze gebouwen staat trouwens mooi op de vakantiekiekjes.

Musea van Brugge

Bij een stadsbezoek horen ook enkele informatieve momenten. In Brugge kan men een groot aantal interessante musea opmerken. Informeer zeker eens naar de Musea Brugge Card indien het de bedoeling is om enkele musea te bezoeken. Het Volkskundemuseum werpt een nostalgische blik op het dagelijkse leven in Brugge in de 19e en begin 20e eeuw. Het Torture Museum Oude Steen, Groeningemuseum en het Arentshuis zijn noemenswaardige plekken, maar men kan ook in het friet- en chocolademuseum iets bijleren over de lekkernijen. Bij een brouwerijbezoek (De Halve Maan) hoort uiteraard een proefsessie.

De romantiek van Brugge

Een tripje naar Brugge is vaak ook een romantisch gegeven. Er zijn dan ook een hoop liefdevolle plekjes op te merken. Zo’n tocht in een koets hoort zeker bij een liefdevol weekend, maar er is meer. Zo kan men de dag starten met een heus verwenontbijt. Zo’n slok champagne vroeg in de ochtend, het mag wel eens. Men kan zo’n ontbijt nuttigen in onder andere tea-room Carpe Diem. Nadien kan men trekken richting het Minnenwaterpark en het Begijnhof, de romantische hotspots van Brugge. In de binnenstad ademen de historische gevels en de prachtige pleinen trouwens ook de nodige romantiek uit. De dag afsluiten doet men in één van de vele gezellige restaurantjes die de stad rijk is.

Meer bezienswaardigheden in Brugge

De beste manier om de stad te ontdekken is door veel rond te wandelen. Sla steegjes in, rust even uit op een bankje op de vele pleinen, trek naar het Minnenwater en het Begijnhof en bewonder de bekende zwanen van Brugge. Brugge heeft veel te bieden op vele vlakken: shoppen, genieten, ontspannen en gastronomie komen er samen.

Sint-Salvatorskathedraal ligt halverwege de bekendste shoppingstraat (Steenstraat) en herbergt belangrijke kunstschatten, de Heilig-Bloedbasiliek aan de Burg is architecturale pracht en het Jan Van Eyckplein zijn zaken die men zeker niet zal missen. Ook de stadsschouwburg (één van de best bewaarde stadstheaters in Europa), de vismarkt, de toegangspoorten en de vele bruggen zijn eigen aan Brugge. Tijdens een stedentrip Brugge geen chocolade aanschaffen is trouwens doodzonde en voor de familie koopt men enkele biertjes in één van de vele bierwinkels.

Algemene tips tijdens een bezoek aan de stad

  • Parkeergelegenheid is schaars en duur. Boek bij voorbaat een hotel met gratis parkeerplaats (zeldzaam in de binnenstad) en indien het toch noodzakelijk is om de wagen wat langer te parkeren, opteer dan voor een gratis randparking. Stel de GPS alvast in op de Magdalenastraat, Bevrijdingslaan, of de Lodewijk Coiseaukaai. Met de trein naar Brugge kan natuurlijk ook.
  • Brugge is een echte fietsstad. Neem tijdens een vakantie zeker de fietsen mee (of huur enkele goede (elektrische) fietsen) en verken de omgeving wat. De groene gordel Brugge, de Breduiniaroute richting de kust en de Maerlantroute doorheen het Brugse Ommeland zijn aanraders. Bovenstaande routes meten iets van 50 kilometer, maar uiteraard kan men zelf een route samenstellen.
  • Hotels zijn er voor alle prijsklassen te vinden. Opteer voor een kamer in het historische hart van de stad, bij voorbaat in de buurt van de markt. Op voorhand even goede aanbiedingen doornemen kan goed zijn voor het budget.
  • Zie Brugge als een openluchtmuseum en geniet van de tijd ter plaatse. Af en toe even pauzeren en genieten van de lokale lekkernijen hoort daar nu eenmaal bij. Brouwerij De Halve Maan te Brugge brouwt de Brugse Zot.
  • Een weekendje Brugge is altijd een goed idee. In de zomer kan men vaak mooi weer opmerken en de terrassen zitten dan afgeladen vol, maar op het einde van het jaar is er de schaatspiste en de lichtversiering. Ook dan is het heerlijk vertoeven in de stad.

Brugge bezoeken

Het moge duidelijk zijn, een stedentrip richting Brugge is een culturele verrijking. De middeleeuwse historische binnenstad staat volkomen terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst en bovendien is er ook nog eens een leuke, uitdagende omgeving. Een stedentrip telt wat ons betreft 3 dagen. Dan zijn er enkele dagen om de pracht van de stad te verkennen en nadien kan men ook wat uitstapjes plannen. Verwen jezelf en zoek een goed hotel ergens rond de Grote Markt. Met wat geluk is er sprake van een leuk uitzicht en kun je genieten van de dynamiek van de stad.

Booking.com
0