blog
Een weekend in Gent

Een weekend in Gent

Leestijd 6 Minuten

België heeft op het vlak van steden een hoop moois te bieden. Onder andere Gent, Brugge, Antwerpen en Brussel zijn allen enkele hotelovernachtingen waard. Gent is de hoofdplaats van de provincie Oost-Vlaanderen en is voornamelijk gekend vanwege de ‘Veldstraat’, één van de bekendste winkelstraten van België. De stad krijgt jaarlijks een hoop dagjestoeristen te verwerken, maar eigenlijk is het een onmogelijke zaak om de stad in één dag te bewonderen.

Enerzijds spreken we over de historische stad Gent en anderzijds is er ook nog eens de uitdagende omgeving. Net daarom is het interessant om in het historische hart van de stad een kamer te boeken. Niet enkel voor Nederlanders, maar ook voor Belgen. Hoogtijd om de stad eens door de ogen van een echte toerist te bewonderen.

De stad heeft namelijk een hoop meer te bieden dan de belangrijkste as van de stad, de winkelstraat. De eerste zondag van de maand zijn de winkels trouwens open en bovendien zijn er jaarlijks ook meerdere koopzondagen in Gent, een reden te meer om er een weekend te spenderen. Wat valt er zowat te beleven in Gent?

Veldstraat, heerlijke winkelen

De belangrijkste winkelstraat van de stad is één van de voornaamste redenen waarom dagjesmensen de stad bezoeken. De straat meet zo’n 400 meter en loopt van de Korenmarkt naar het Koophandelsplein aan het Oud Gerechtsgebouw. Het hoeft geen betoog dat men hier wel een dag kan vullen met shopplezier. Alle populaire zaken zijn hier gevestigd, maar de populairste zaak zit toch wel gevestigd in de Langemunt (het deel na de Koren- en Groetenmarkt), dat is namelijk de Primark.

Hoe dan ook: Gent is een waar shopparadijs. Ook de straten omliggend aan deze primaire as zijn meer dan de moeite waard. Tijdens een shopdagje komt men automatisch enkele belangrijke hoogtepunten tegen, onder andere op de Korenmarkt en ook de Gras- en Korenlei ziet men. Onder de Sint-Michielsbrug merkt men tevens gratis openbare toiletten op en een gigantische fietsenstalling.

Genieten op de Gras- en Korenlei

Aan de Leie kan men de Gras- en de Korenlei opmerken. Historische gevels van panden worden weerspiegeld in het water en het is de plek bij uitstek om tot rust te komen. Die schoonheid kun je vast en zeker bewonderen vanaf een terrasje, maar bij mooi weer zitten veel toeristen en Gentenaars met de beentjes over de kaaien.

Op de Korenmarkt kan men trouwens een supermarkt vinden. Bij mooi weer: haal wat eten en drankjes en geniet van de dynamiek van de stad. Het is trouwens de meest gefotografeerde plek van de stad, dat zegt natuurlijk ook al veel.

Op de Sint-Michielsbrug kan men genieten van een mooi zicht: enerzijds ziet men de bedrijvigheid op de Gras- en Korenlei en anderzijds kan men de drie torens van Gent bewonderen: het Belfort, de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk.

Een weekend in Gent

Gravensteen

Aan het Sint-Veerleplein kan men het Gravensteen opmerken. Zo’n oude burcht is altijd een beetje een mysterieuze zaak en al zeker in het centrum van een stad. Het is de danken aan de Wereldtentoonstelling van 1913 dat het zwaar vervallen kasteel werd opgeknapt. Dankzij een audiogids is het mogelijk om wat bij te leren omtrent het kasteel, het wapenmuseum en het gerechtsmuseum. Boven kan men trouwens genieten van een fraai zicht over onder andere de Gras- en Korenlei.

Een weekend in Gent

Openluchtfestival Gentse Feesten

Indien het de bedoeling is om op een rustige manier de pracht van de stad te verkennen, dan is het best om niet af te zakken tijdens de fameuze Gentse Feesten (starten zaterdag voor de derde zondag in juli en duren 10 dagen). Tijdens deze 10 dagen is Gent een waar openluchtfestival met een hoop straatartiesten en muziekconcerten. Dit alles is bovendien zo goed als helemaal gratis. Het spreekt voor zich dat dergelijk evenement een massa volk lokt naar de binnenstad. Kuieren door de Veldstraat en de historische panden bezichtigen kan, maar het is misschien beter om dergelijke culturele uitstap even uit te stellen.

Gent met gids

Een leuke activiteit tijdens een weekend Gent is een wandeling onder leiding van een gids. Deze persoon weet veel over de stad en vertelt dan vol passie omtrent het verleden van de stad. Het is mogelijk om een privégids te boeken, maar men kan ook deelnemen aan georganiseerde wandelingen. Net zoals in alle Europese, toeristische steden kan men deelnemen aan een zogenaamde ‘free walking tour’. Een gids, veelal een student met kennis van zaken, zal een groep personen meenemen op pad en een woordje uitleg geven bij belangrijke zaken aanwezig in de stad Gent. Na een paar uurtjes druk je de waardering uit aan de hand van een fooi. Uiteraard kan men ook meer professionele gidsen boeken en speciale themawandelingen boeken.

Eten in het Patershol

Deze oude wijk in het historische centrum van de stad Gent ademt gezelligheid uit. De volkse sfeer in combinatie met smalle, middeleeuwse steegjes zorgen voor een unieke sfeer. De wijk wordt ook wel eens het culinaire hart van de stad genoemd. Hier vindt men dan ook talloze kleine eetplekken. De wijk ligt in de schaduw van het Gravensteen. Best gemakkelijk te vinden dus. Tijdens een fikse stadswandeling kom je de wijk automatisch wel tegen.

Meer Gent

De invulling van een weekend Gent is voor menig personen een persoonlijke zaak. De ene kuiert graag door het stadscentrum en bekijkt de zaken oppervlakkig en de ander wenst dan weer alle kunstmusea te bezoeken. Zelf een planning opstelling is dus de boodschap. Volgende zaken zijn zeker ook noemenswaardig: Stedelijke Museum voor Actuele Kunst (SMAK) – Er zijn trouwens wel meerdere belangrijke musea.

Soms is het aankopen van een museumpas met een geldigheid van enkele dagen een verstandige zet. De kunstschatten in de Sint-Baafskathedraal lokken ook een hoop toeristen. Verder kan men ook genieten van een fraai zicht boven op het belfort. Deze toren staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Natuurlijk zal men wel eerst even de 300 trappen moeten overwinnen.

De begijnhoven, Sint-Pietersabdij, het Stadhuis, het graffitistraatje, de botanische tuin en meerdere markten bezoeken, het kan allemaal. De veelzijdige stad heeft alle troeven om er een leuke stedentrip van te maken

In de buurt

De stad Gent is een streling voor het oog, maar in de onmiddellijk omgeving kan men ook zaken opmerken die absoluut gezien mogen worden. België is qua oppervlak redelijk klein en mits wat kleine verplaatsingen met het openbaar vervoer kan men in geen tijd de omgeving verkennen. De afstand van Gent tot Brugge – die andere Belgische prachtstad – bedraagt bijvoorbeeld amper 50 kilometer. Een weekend Gent kan dus eigenlijk plots een kleine rondreis doorheen België worden. Indien het de bedoeling is om in de buurt van Gent te blijven, dan zijn volgende zaken noemenswaardig.

Ten westen van Gent kronkelt de Leie zich door het pittoreske landschap. Via Deinze loopt de waterloop naar Kortrijk. In Gent kan men voor meerdere uren een bootje huren en de Leie afvaren. Eventueel kan men ook aan boord stappen van een grotere cruise. Ook kan men met een bootje door de binnenwateren varen, zeker een aanrader.

Op iets van 40 kilometer kan men het epicentrum van de Vlaamse Ardennen opmerken, het Kluisbos. Hier verruilt men het drukke stedelijke leven voor absolute rust. Het maken van ferme boswandelingen staat hier op het programma.

Naast het Leiedal en de Vlaamse Ardennen zijn ook het Meetjesland, Waasland en Scheldeland groene, omliggende regio’s. Steden zoals Aalst, Dendermonde en Sint-Niklaas staan wat in de schaduw van Gent, maar stiekem verdienen ze ook wat aandacht.

Boek een weekendje Gent

Het moge duidelijk zijn: Gent is absoluut een overnachting waard en bovendien kan men in de uitdagende, groene omgeving ook nog zaken opmerken die de moeite zijn. In het beste geval is er sprake van een verlengd weekend en op die manier kan men een extra dag genieten van de historische stad. Wat ons betreft is het boeken van een kamer in het centrum, in de buurt van de Korenmarkt, zeker een goede zet. Uit de hotelkamer de historische gevels aanschouwen is een leuke bezigheid. Hoogtijd om dit alles met eigen ogen te aanschouwen

Booking.com
0

Geef een antwoord