blog
Eten en drinken in Turkije

Eten en drinken in Turkije

Leestijd 2 Minuten

Wat ga je eten en drinken in Turkije?

Als je van plan bent om een rondreis Turkije te gaan maken is het natuurlijk van belang om te weten wat je zoal aan eten en drinken kunt verwachten. De meeste Nederlanders kennen de Turkse keuken wel want het aantal Turkse restaurants breid zich nog steeds verder uit. En dat gebeurt niet als het niet lekker is!

Turks eten in Turkije

Eten en drinken in Turkije

 

De Turkse keuken is erg gevarieerd en wordt tot de meest veelzijdige ter wereld gerekend. Een typisch Turks diner begint met soep, gevolgd door een gerecht met groente en vlees. Meestal is dat met rijst of bulgur en salade en/of cacık (bereid met yoghurt, komkommer gekruid met knoflook en gedroogde munt). Sommige traditionele Turkse gerechten, vooral köfte, döner, kokoreç, börek en gözleme worden als fast food gegeten in restaurants.

Mezes

Eten en drinken in Turkije

Mezes zijn onmisbaar tijdens een avondje uit. Dit zijn een selectie van hapjes bij rakı, oorspronkelijk bedoeld als voorgerecht. Vooral in de zomer houden de meeste mensen het echter bij de mezes. Behalve olijfolie, kaas en turşu zijn de volgende mezes populair:

  • acılı ezme – pittige, fijn gehakte tomaten met ui en kruiden
  • patlıcan ezmesi – aubergine salade
  • barbunya pilaki – borlotti bonen gekookt met knoflook, tomatenpuree, winterpeen en olijfolie
  • cacık – yoghurt met komkommer, knoflook en gedroogde munt – fava – fava bonenpuree
  • humus – koude puree van kikkererwten
  • kalamar – calamaris
  • köfte – gekruide gehaktballetjes
  • piyaz – witte bonen salade met ui en azijn
  • sarma – gevulde wijnbladeren
  • sigara böreği – met kaas gevulde deegrolletjes

Turks drinken

Ayran

Wordt gemaakt van water en yoghurt is de traditionele drank bij het eten of ter afkoeling in de zomer. Vraag naar yayık ayranı of köpüklü (met schuim) ayran.

De Turkse koffie (kahve)

Eten en drinken in Turkije

Koffie wordt geserveerd in kleine kopjes. Let er wel op dat u het bezinksel niet meedrinkt. Sade kahve is zwarte koffie en az şekerli, orta şekerli en çok şekerli staan voor weinig, een beetje en veel suiker.

De populairste drank is natuurlijk de Turkse zwarte thee (çay), die sterker is dan de Europese thee. Andere traditionele warme dranken zijn de adaçayı (salie thee), boza (warme gierstdrank), sahlep (warme drank van melk en orchideewortel). De traditionele alcoholische drank is rakı, een anijsdrank gedistilleerd uit gefermenteerde druivenschil.

Turkse wijnen

Hoewel Anatolië een van de oudste wijnregio’s ter wereld is, staat Turkije niet bekend als een wijnland. Sinds enige jaren zijn er in Turkije een aantal producenten gevestigd, die kwaliteitswijnen produceren. De bekendste wijnregio’s zijn Zuidoost Anatolie, het midden van Oost Anatolië, Ankara, Cappadocië, de regio Zee van Marmara en de Egeïsche regio.

Enkele bekende wijnhuizen zijn Sarafin, Doluca (Boğazkere, Öküzgözü, Doluca Antik, Kav, Villa Doluca) en Kavaklıdere (Lâl, Yakut, Selection Kırmızı, Çankaya).

Heb je al zin om te gaan eten en drinken in Turkije? boek dan een rondreis Turkije. We hebben de beste al voor je uitgezocht.

Vergelijk hier direct alle reizen naar Turkije.

0