blog
Goud zoeken in Bannack Montana

Goud zoeken in Bannack Montana

Leestijd 3 Minuten

Zuidwest Montana gaat niet over de glamour van Nationale Parken, het gaat meer over spooksteden uit vervlogen tijden van de late jaren 1800. De mijnwerkers waren er meer geïnteresseerd in het winnen van rijkdommen onder de grond, dan in het bouwen van structuren om de tijd te weerstaan. Overblijfselen zijn er echter nog steeds en geven ons een blik terug in de tijd naar de dromen van de mijnwerker om het rijk te maken, of voor de hoop van het saloonmeisje. Nu vertellen de overgebleven gebouwen en mijnen in deze steden een verhaal en een plaats in de geschiedenis van Montana.

De spookstad in het Garnet gebergte

De spookstad in het Garnet gebergte is de meest intacte spookstad van Montana waar in 1860 de goudhoudende kwarts werd ontdekt. Omdat ze op zo’n afgelegen plek waren, stonden de mijnwerkers voor veel uitdagingen zonder het gebruik van zwaar materieel. Zelfs vandaag nog op die plek komen, met behulp van de route die de mijnwerkers namen, kan aan de uitdagende kant zijn, want de Cave Gulch weg is een steile hobbelige onverharde weg langs de berg met omwegen. Het prachtige landschap van de vallei maakt de rit echter de moeite waard.

Montana

Goud zoeken in Bannack Montana

In 1862 werd goud ontdekt in de Grasshopper Creek rivier. Als gevolg hiervan werd de stad Bannack gesticht. Terwijl het woord zich verspreidde, kwamen mijnwerkers en zakenlieden naar de site van de stad in de hoop om rijk te worden en om de stad rijk te maken.

Vanwege de groei en de plotselinge rijkdom, werd Bannack in 1864 uitgeroepen tot de eerste territoriale hoofdstad van Montana.

Een korte tijd later werd de hoofdstad echter verplaatst naar Virginia City. Van de jaren 1860 tot de jaren 1930 bloeide Bannack als een mijnstad.

Tegen 1950 waren de meeste mensen er vertrokken, waardoor Bannack een spookstad met meer dan 60 structuren uit de late 1800 was voor toekomstige generaties, om te zien hoe het leven van een goudzoeker eruitzag.

Virginia City in Montana

De diepste trots en genegenheid voor Virginia City, het meest kleurrijke pioniersmijnkamp met dramatische verhalen over de vroege dagen die ooit hebben bestaan, wordt gedeeld door heel Montana. Het gebied was zo rijk aan goud dat er overal kleine gemeenschappen ontstonden, met Virginia City en Nevada City als de belangrijkste handelscentra.

Tien jaar lang, van 1865 tot 1875, werd de stad Virginia City de territoriale hoofdstad van Montana genoemd, maar zoals bij de meeste dingen raakte het goud op en liet het net genoeg over om de huizen en bedrijven bezig te houden. Als gevolg hiervan bevroor de stad in de tijd als een oude Victoriaanse stad in het westen. Vandaag de dag is Virginia City en het omliggende gebied rijk aan natuurlijke schoonheid, recreatie en geschiedenis.

Het oude gevangenismuseum in Deer Lodge

De geschiedenis van Montana draait niet alleen om roem en fortuin. Er moest een vorm van rechtvaardigheid worden gehandhaafd voor de groepen van bandieten die in het vroege Montana rondzwierven en er een spoor van vernietiging achterlieten. Op 2 juli 1871 sloegen de stevige ijzeren staven voor het eerst dicht in de territoriale gevangenis van Montana in Deer Lodge.

Nu toont het oude gevangenismuseum een huiveringwekkende blik op hoe het leven was achter de tralies, een schildwacht van wetshandhaving gewijd aan gerechtigheid. Achter de torentjes en de ijzeren poorten bevindt zich het intimiderende hoofdcelblok, gebouwd door gevangenen met 1,2 miljoen zelfgemaakte stenen. Als je door de eilanden in het cellenblok loopt met de schuifbalkcellen en de zwarte doos die wordt gebruikt voor maximale beveiliging, krijg je koude rillingen.

Een bezoek aan het auto museum

Maak na het oude gevangenismuseum een wandeling door het auto museum, waar meer dan 160 klassieke voertuigen te zien zijn. Je zult er auto’s zien uit de late jaren 1800 met een verbazingwekkende acht pk motor, tot de jaren 1970 muscle cars, die vele verhalen te vertellen hebben.

Rondreizen in de VS? Bezoek dan de volgende specialisten op dit gebied:

 

0