blog
Great Walks Nieuw-Zeeland

Great Walks Nieuw-Zeeland

Leestijd 7 Minuten

De Nationale Parken- De Great Walks Nieuw-Zeeland

De beste manier om Nieuw-Zeeland te ontdekken, is door te wandelen over de vele duizenden kilometers aan wandelpaden die Nieuw-Zeeland rijk is. Het mooiste deel van Nieuw-Zeeland is te zien in de nationale parken waar de Great Walks vooral doorheen kruisen. Hier zie je onder andere veel verschillende soorten vogels en andere dieren, regenwoud, goudgele stranden en helderblauw water, hoog besneeuwde bergpieken, immense valleien, spectaculaire watervallen, vulkanische gesteenten en schitterende uitzichtpunten op meren en landelijk Nieuw-Zeeland.

De wandelpaden zijn goed onderhouden, veilig en voor veel mensen toegankelijk. Voor alle Great Walks is het essentieel om vooraf de accommodatie te boeken – je hebt een pas en vergunning nodig voor de accommodatie – met name in het hoogseizoen. Het hoogseizoen loopt van oktober tot en met april. Pasjes zijn te verkrijgen via het Department of Conservation (DOC). Door wisselende weersomstandigheden, met name in de bergen is het zeer belangrijk om warme waterdichte kleding te dragen. Zorg verder ook voor goed schoeisel en voldoende eten en drinken. Onderweg kun je namelijk vaak geen eten kopen. In de zomer heb je zonnebrandolie en een zonnebril nodig.

Great Walks Noordereiland

Lake Waikaremoane Track

Op het Noordereiland in het Te Urewera Nationaal park bevindt zich de Lake Waikaremoane Track. In dit gebied leven nog steeds Maori-stammen. Soms doorkruist de route hun leefgebied. De Lake Waikaremoane Track is een vrij ‘gemakkelijke’ wandeling van 46 kilometer en neemt zo’n 3 tot 4 dagen in beslag. Het hele jaar door is deze wandeling goed te doen.

Je loopt voornamelijk langs Lake Waikaremoana, in dit heldere meer kun je de vissen zien zwemmen. Hierna leidt het pad door dicht regenwoud, waar veel verschillende vogels voorkomen. Op de tweede dag is er vlak voor de Korokoro camping een afslag – uur extra wandeltijd heen en terug – naar de Korokora waterval. Deze 22 meter hoge waterval moet je gezien hebben. Met 5 uur extra wandeltijd kun je de Panekiri Bluffs beklimmen. Bovenop heb je een prachtig uitzicht over het meer en regenwoud. Hiervoor is een goede conditie wel vereist. Onderweg kun je zwemmen in het meer of warmwaterbronnen die in het park aanwezig zijn.

Whanganui River Safari

Deze Great Walk loopt dwars door het Whanganui National Park. Onder begeleiding van een gids ga je met een kajak of kano de Whanganui River op. Je komt langs watervallen en dichte bossen met gigantische boomvarens. Onder begeleiding van veel vogelgeluiden, waaronder van de kiwi, sla je je tentje op aan de rand van de rivier. Vervolgens kun je proberen vissen te vangen, het barst hier namelijk van de vissen. Vervolgens zal de gids de vis voor je klaar maken. Als je geen vis weet te vangen, geen probleem. De gids zal een echt 3-gangen diner voor je bereiden met vers fruit, groenten, kip, steaks en lekkere wijn. Je hoeft dus niet honger te lijden. Om deze Great Walk te doen heb je geen kano-ervaring nodig. Het is belangrijker dat je een aantal dagen afhankelijk bent van de natuur.

Tongariro Northern Circuit

Deze wandeling van 50 kilometer gaat dwars door het Tongariro National Park en neemt 3-4 dagen in beslag. Deze Great Walk wordt als een van de mooiste wandelingen van Nieuw-Zeeland gezien. De zomermaanden, december tot en met juni, zijn de beste maanden om deze tocht te lopen. Om deze tocht te lopen is het belangrijk dat het geen slecht weer is. Bij slecht weer mis je namelijk veel mooie uitzichten. Daarnaast kan het ook gevaarlijke situaties met zich meebrengen.

Voor de mensen die hier wel een mooie wandeling willen maken, maar niet van meerdere dagen is er de Tongariro Alpine Crossing. Een eendaagse wandeling van 19,4 kilometer. Bedwing de toppen van de Mt. Ngauruhu (2.287 meter) en Mt. Tongariro (1.924 meter) en geniet van het schitterende uitzicht. Onderweg loop je door vulkanische landschappen, langs bergmeren, gekleurde kraters en actieve vulkanische grond met dampende kraters om je heen. Bij slechte weersomstandigheden is het verstandig om te wachten aangezien dit gevaarlijk kan zijn, daarnaast zie je minder mooie uitzichten. Het is belangrijk dat je je goed voorbereid voor deze tocht. Zorg voor genoeg eten en drinken. Tijdens de tocht kun je dit niet kopen.

Great Walks Zuidereiland

Routeburn Track

De Routeburn Track is 39 kilometer lang en neemt zo’n 3 tot 4 dagen in beslag. Hierbij loop je door het Fiordland National Park en het Mt. Aspiring National Park. De wandelpaden kruisen door het regenwoud, besneeuwde bergtoppen, over hangbruggen, door de bossen en over rivieren en valleien. Je komt hier dus veel verschillende landschappen tegen. Aan de noordkant van het Lake Wakapitu loop je tussen hoge bergpieken, fjorden, enorme valleien, watervallen, oogverblindende meren en het regenwoud. Dit is ook het leefgebied van de Kea.

Bovenop de Harris Saddle (1.255 meter) heb je uitzicht over het helderblauwe Lake Harris, Martins Bay en de Tasmanzee, die worden omringd door hoge besneeuwde bergpieken. Als je nog puf hebt klim dan door naar Conical Hill waar je een prachtig panorama over de hele omgeving hebt. De Routeburn Track kun je alleen van oktober tot en met april lopen.

Heaphy Track

De Heaphy Track is een 77 kilometer lange wandeltocht die 4-6 dagen in beslag neemt. De Heaphy Track loopt dwars door het Kahurangi park en langs de westkust. Deze tocht is het hele jaar door te lopen en is vrij eenvoudig. Alhoewel dit door slechte weersomstandigheden wel lastig kan worden. Vooral ’s winters kan het hier veel en hard regenen. Maar het kan altijd regenen, dus neem altijd regenkleding mee.

Je loopt door een regenwoud met varenbomen en nikau-palmen en je steekt ruige riviertjes over via hangbruggen. Door de sterke stromingen in de zee is het te gevaarlijk om hierin te zwemmen. Bij de Heaphy hut kun je wel zwemmen.

Abel Tasman Coast Track

De Abel Tasman Coast Track is 51 kilometer lang en duurt zo’n 3- 5 dagen. Hierbij loop je door het Abel Tasman park, afwisselend langs de kustlijn en de bossen waar overal riviertjes stromen. Goudgele stranden, watervallen, bossen, en het helderblauwe water zijn in het echt nog mooier dan op de foto’s. Vanuit wat hogere plekken, langs de kust, heb je een schitterend uitzicht op de baaien met het helderblauwe water en bossen op de achtergrond.

Je kunt ook kamperen, wat verstandiger is in verband met de enorme drukte in het hoogseizoen. De wandeling is gemakkelijk te lopen, let er wel op dat sommige delen van de tocht alleen bij eb begaanbaar zijn.

Milford Track

Deze wandeling is 55 kilometer lang en duurt 4 dagen. De beste periode om deze tocht te wandelen is van begin november tot half april. De Milford Track wordt als de mooiste wandeling van de wereld gezien en loopt door het Fiordland National Park. Je wandelt door zeer diverse landschappen. Valleien die omringd zijn door hoge heuvels en bergen met bosgroei vol inheemse vogels. Regenwoud dat vanaf de waterkant steil omhoog groeit tot de sneeuwgrens.

Daarnaast loop je langs de uiteinden van het meer die verdwijnen tussen de bergen. Ook beklim je de Mackinnen Pass (1.073 meter), vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Naar beneden lopend kom je langs de hoogste waterval van Nieuw-Zeeland, de Sutherland Falls. Hier klettert het water van 580 meter hoogte naar beneden.

Je kunt de tocht alleen lopen of in een groep. Bij een wandeling in een groep overnacht je in speciale hutten die voor je geboekt zijn bij de inschrijving. Wanneer je de tocht alleen wilt lopen moet je dit maanden van tevoren boeken. Per dag mogen er namelijk maar 40 individuele wandelaars aan de tocht beginnen.

Kepler Track

De Kepler Track is 65 kilometer lang en duurt 3-4 dagen. Deze wandeling kun je het hele jaar door doen en trekt door het Fiordland National Park. Tijdens deze Great Walk loop je langs hoge imposante bergen, hoge watervallen, bossen, valleien die bedekt zijn met ijs, mooie kalkstenen formaties en fjorden en rivieren.

Tijdens de route beklim je ook enkele bergen, deze zijn echter goed te beklimmen. Op moeilijke stukken zijn er bruggen en traptreden gebouwd zodat iedereen hier goed uit de voeten kan. Naast deze schitterende landschappen leven hier veel verschillende soorten vogels waaronder de brutale alpiene papegaai, de kea.

Great Walks Stewart Island

Rakiura Track

De Rakiura Track is met 29 kilometer de kortste Great Walk van Nieuw-Zeeland en neemt 3 dagen in beslag. De Rakiura Track begeeft zich op het Stewart Island en is makkelijk te doen. Op dit eiland is het landschap nog erg onaangetast en je vind hier veel rust.

In het begin wandel je langs de prachtige kustlijn. Daarna trek je de beboste heuvels in, waar je de varens en inheemse rimu- en kamahibomen tegen het lijf loopt. Op een gegeven moment loop je langs de 16 kilometer lange Patterson Inlet baai waarin 20 eilanden liggen. Hier zijn veel activiteiten te doen zoals vissen, het huren van een watertaxi of kajakken. Als je geluk hebt zie je hier dolfijnen zwemmen en albatrossen vliegen. En de baai is een thuishaven voor de pelsrobben, geeloog- en dwergpinguïns. Omdat dit gebied nog onaangetast is kun je hier ’s nachts van een prachtige zonsopgang en -ondergang genieten.

Nieuw-Zeeland is leuk in combinatie met een rondreis op Tasmanië

 

Vergelijk hier direct alle reizen naar Nieuw-Zeeland

 

 

 

np

0