blog
Het Dali theatermuseum in Figueres,niet ver van Barcelona

Het Dali theatermuseum in Figueres,niet ver van Barcelona

Figueres is een klein stadje niet ver van Barcelona. Het is de geboorteplaats van de wereldberoemde Spaanse surrealistische kunstenaar Salvador Dali (1904 – 1989). Ook is het de thuisbasis van het Dali-museum, een structuur die door Dali zelf is ontworpen. Dit werd ontworpen volgens surrealistische principes. Het is een indrukwekkende onderneming en biedt bezoekers een unieke en interactieve ervaring, waardoor ze niet alleen de kunst van Dali kunnen bekijken, maar ook onderdeel kunnen worden van zijn bizarre wereld.

De geschiedenis

In de vroege jaren 1960 werd Dali benaderd door de burgemeester van de stad met het idee om een verzameling van zijn werken in de stad te creëren. Dali besloot zijn museum te bouwen om zijn kunst te huisvesten in het vervallen en gemeentelijke theater van Figueres dat tijdens de burgeroorlog door een brand was beschadigd. Dali geloofde dat het de perfecte locatie was om drie redenen, namelijk: het was tegenover de kerk waarin hij werd gedoopt, het was de locatie van zijn eerste tentoonstelling en omdat hij vond dat zijn theatrale werk en grandioze manier van leven goed geschikt was voor de geest van het gebouw.

De structuur van het museum

Het oude museum werd niet in zijn oude glorie hersteld, maar werd volledig getransformeerd. De Spaanse architect Emilio Pérez Piñero werkte met de visie van Dali en ontwierp een geodetische koepel die transparant is, waarvan het skelet duidelijk zichtbaar is.

De kunstwerken in het Dali museum

De getoonde kunst omvat werken in verschillende soorten, zoals schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken, film en fotografie. Het laat de verbazingwekkende vaardigheden van Dali zien. Enkele van de beroemdste werken van Dali kunnen daar worden bekeken, waaronder het zacht zelfportret met gebakken spek, Galarina en Galatea van de sferen.

Verschillende installaties werden speciaal gemaakt voor expositie in het museum, zoals de beroemde Mae West-kamer met een afbeelding van Mae West‘s ogen opgehangen als een portret, met een grote rode lipvormige bank eronder. Dali koos er ook voor om het werk van andere kunstenaars die hij bewonderde te tonen, zoals dat van El Greco, Urgell, Duchamp, Valles en vele anderen.

Een eerbetoon aan Salvador Dali

Sinds 1989, het jaar waarin Salvador Dali stierf, staat de crypte met zijn lichaam in het centrum van het museum. Het is een passend eerbetoon aan de kunstenaar, zijn werk en zijn leven. Het Dali Theater-Museum is het hoogtepunt van Dali’s creativiteit en een indrukwekkende weergave van zijn unieke en vaak excentrieke kijk op het leven. Of je nu een kunstliefhebber bent of niet, het Dali Museum is iets dat je nergens anders ter wereld zult ervaren.

Dé Spanje reizen specialisten:

 
0