blog
Het grootste eiland van de Caraïben

Het grootste eiland van de Caraïben

Een tiental dagen, dat is toch wel het minste dat je voor een rondreis Cuba moet uittrekken. Dit grootste eiland van de Caraïben is namelijk drie keer groter dan Nederland. Bovendien vind je er werkelijk alles: cultuur, natuur en ontspanning. Bereid je maar voor: kiezen waar je allemaal naar toe gaat op dit bijzondere eiland is de grootste opgave van deze trip. Vliegen kan je onder andere op Varadero, de zon-zee-strand bestemming van Cuba, of op Havana, de hoofdstad, met al zijn culturele hoogtepunten. Omdat je Havana sowieso gezien moet hebben beginnen we in deze vintage wereldstad.

Een rondreis door Cuba, een echt avontuur

Is het de heerlijke temperatuur met altijd minstens een klein briesje of de vrolijk gekleurde old-timers die je altijd op foto’s ziet staan, maar hier dus écht volop rondrijden? Geen idee, maar je bent hier meteen in volle Caribische modus en klaar voor het Cubaanse avontuur.

Jetlag of niet: slapen kan je natuurlijk prima in één van de hotels in Havana, maar écht Cubaans wordt het pas wanneer je gaat voor een casa particular, eigenlijk een Cubaanse bed en breakfast zeg maar. Je slaapt bij de mensen thuis, waar je niet alleen in de watten wordt gelegd maar ook ziet en voelt hoe de echte Cubanen leven.

Havana, terug naar de jaren 50

De eerste stad op je rondreis Cuba, Havana, verken je het best door er gewoon rond te wandelen en sla hier zeker Havana Vieja niet over. Dit is de oudste wijk vol met historische hoogtepunten. Je snuift er perfect de sfeer op van de oude en vaak vervallen gebouwen, die ze met een likje verf telkens weer opkalefateren. Het lijkt wel of de tijd hier is blijven stilstaan. Wat je verder ook bezoekt, wanneer je El Malecón overslaat, dan heb je Havana niet echt gezien. Deze boulevard is dé ontmoetingsplaats voor de habanero’s, waar ‘s avonds de stad tot leven komt.

Cocktails, paladares en salsa

Na zo’n volle dag kijk je natuurlijk maar naar één ding uit: een heerlijke, frisse mojito drinken! Hiervoor is maar één must-do adres: Bodeguita del Medio, het stamcafé van Hemingway, die hier heel wat uurtjes doorbracht. Ook al een beetje honger gekregen? Tja, over de Cubaanse keuken hoor je van alles, maar niet vaak iets lovends. Het zou enkel uit rijst, bonen, kip, vis en varkensvlees bestaan… Inderdaad is het zo dat in de meeste restaurants, die trouwens door de staat worden gerund, eten niet echt een feest is. Gelukkig zijn er sinds kort ook de paladares, kleine huiskamerrestaurantjes die de Cubanen thuis mogen openen. Hier wordt met dezelfde ingrediënten gewerkt maar ook met veel meer liefde waardoor je hier echte pareltjes vindt. Heb je hierna nog zin in het nachtleven van Havana. In tal van bars kan je heerlijk salsa dansen.

Cuba Libre, met de beste ‘rum’ ter wereld

Na Havana wordt het kiezen. Ga je voor die andere grote stad op het eiland, Santiago de Cuba, het centrum van de suikerindustrie? Dan moet je daar zeker dé nationale drank van Cuba drinken: rum. Hoewel de Cubanen het vaak puur drinken, is Cuba Libre, de mix van cola, rum en een schijfje limoen niet te versmaden. Proost, op je gezondheid!

Hasta la victoria siempre

Wil je een streepje Spaans koloniaal verleden in je rondreis Cuba? Ga dan zeker naar Trinidad, terecht op de UNESCO werelderfgoedlijst. Tegelijkertijd is dit ook een heel moderne stad met toffe bars met livemuziek. In het kielzog hiervan rij je absoluut door naar Santa Clara, een belangrijke plaats in de revolutie van Castro. Hier speelt Che Guevara de hoofdrol en staat ook zijn mausoleum.

Je kunt een pakketreis boeken met een van de volgende Cuba specialisten:

0