blog
In de zomer en winter op vakantie naar Kreta

In de zomer en winter op vakantie naar Kreta

11% van de toeristen op Kreta komen uit Nederland !

Kreta is een populaire bestemming voor vele Nederlanders. Een vakantie op Kreta zul je niet snel vergeten. Met name de diversiteit aan natuurlandschappen, het heerlijke klimaat (ook in de winter!), de vriendelijke bevolking en de unieke kustlijn maken dit eiland voor een ieder een heerlijke plek om enkele weken tot rust te komen. Ja, de natuur en het eiland zijn van een ongekende schoonheid! Ook ben je vanaf Schiphol relatief snel op de plek van de bestemming. Naar Kreta kun je zowel in de zomer als in de winter op vakantie.

Op deze pagina informeren we jou met name over de ligging van het eiland, de flora en fauna, het klimaat en zoomen we in op een aantal populaire bezienswaardigheden op Kreta.

Een lesje topografie over Kreta

Dan is het nu eerst tijd voor een snelcursus topografie. Want als je naar Kreta afreist, wil je natuurlijk wel iets weten over het eiland en over de ligging. Kreta heeft een landoppervlakte van meer dan 8.300 km² en heeft een lengte van 260 kilometer. Het smalste punt is om en nabij de 12 kilometer breed. Het eiland is Grieks en ligt in de Egeïsche Zee.

Toerisme op Kreta

Het toerisme op Kreta is in de laatste jaren enorm toegenomen. Het eiland heeft niet alleen op natuurgebied veel te bieden maar het heeft ook een rijke cultuur. Zo zijn er nog vele overblijfselen te bewonderen van het Minoïsche verleden. Het toerisme is voor de bewoners een belangrijke zo niet de belangrijkste bron van inkomsten. Jaarlijks gaan plus minus 250.000 Nederlanders naar het eiland toe. Heraklion is voor het merendeel de belangrijkste bestemming.

Leuk feitje: Van alle toeristen die Kreta jaarlijks ontvangt, is 11% afkomstig uit Nederland !

De kustlijn

De kustlijn van Kreta is enorm gevarieerd. Zo is de zuidelijke kustlijn vooral erg ruig. Het zijn met name de steile rotswanden die deze omgeving kenmerken. In het noorden van Kreta vind je vooral het vlakkere gedeelte met prachtige zandstranden. De noordkust is dan ook toeristisch. Dat wil niet zeggen dat je in het zuidelijker gedeelte geen stranden hebt. Integendeel. Alleen liggen deze vaak verscholen in baaien. Dat maakt dit gebied des te aantrekkelijker voor vakantiegangers die op zoek zijn naar rust en veel privacy.

Kreta

Klimaat op Kreta

Kreta is enorm geliefd bij Nederlanders en dan in de eerste plaats vanwege het milde klimaat. In het najaar trekken vele toeristen naar dit eiland. In de periode oktober – november kan je nog volop genieten van het lekkere weer en de natuur. Kreta heeft droge, warme zomers en milde winters.

Het heeft een Middellandse Zeeklimaat. Vooral in de zomermaanden kan het er vrij heet worden. Aan zee zijn de temperaturen gemiddeld 30 graden Celsius maar verder landinwaarts is het heel normaal als de temperaturen oplopen naar 35 tot 40 graden Celsius.

Ga je in de zomer op vakantie naar dit prachtige eiland, dan kan je natuurlijk ook verkoeling zoeken in de bergen. Die zijn er op dit eiland volop. Straks meer daarover.

In de winter naar Kreta

Het is geen gek idee om juist in het begin van de winterperiode een vakantie naar Kreta te boeken… Je kan dan rekenen op middagtemperaturen van gemiddeld 20 graden Celsius en met een beetje geluk iets daarboven. ‘s Nachts kan het in deze periode wel aardig koud worden.

Wintersport

Kreta is natuurlijk geen bekende wintersportbestemming. Toch zijn er Nederlanders die op wintersport gaan naar dit eiland. Er is welgeteld 1 skipiste aanwezig op Kreta. Je moet dan naar het gebergte gaan in de omgeving van Anogia.

geiten op Kreta

Wilde geiten spotten

Op Kreta komen van nature wilde geiten voor. Deze geiten worden door de bevolking ook wel ‘kri-kri’ genoemd. De officiële benaming is echter de Kretenzische geit. Je  moet er de nodige moeite voor doen om deze wilde geit in de natuur te spotten, want ze komen vooral voor op plekken die niet zo toegankelijk zijn. Als je echter een wandeling in de Witte Bergen maakt, dan is de kans groot dat je een kudde Kretenzische geiten tegenkomt op de berghellingen.

Ook komen ze voor op een aantal kleinere eilandjes langs de kust. Naast deze geiten komen er weinig andere grotere zoogdieren van nature voor op Kreta. Zelfs konijnen en hazen zijn een zeldzaamheid. Dat geldt ook voor een aantal vogelsoorten zoals de valk, de uil en de steenarend. En wezels, marters en hermelijnen komen er nauwelijks meer voor. De bevolking van Kreta is namelijk een groot liefhebber van de jacht en dat heeft desastreuze gevolgen voor vele dieren.

Schorpioenen en giftige slangen

Dieren je nog wel veel in het wild tegenkomt zijn gekko’s en hagedissen. Je moet als toerist ook rekening houden met giftige slangen en schorpioenen. Trek stevige schoenen aan tijdens je wandeltochten.

Flora

De flora op het eiland is zeer bijzonder en divers, ja, van ongekende schoonheid zelfs! Natuurliefhebbers kijken hier hun ogen uit. In het voorjaar en in de zomer bedekken vele duizenden verschillende bloemen en planten het eiland. Sommige bloemen- en plantensoorten komen alleen hier voor.

De beste periode om een vakantie te boeken naar Kreta

Eigenlijk is de mooiste periode om naar Kreta te gaan tussen april en juni. De natuur is dan op z’n schoonst. In deze periode bloeien ook de amandelbomen, fruitbomen, de brem en oleander, granaatappels en noem het maar op. Lagergelegen hellingen en vlaktes zijn dan bedekt met cyclamen, klaprozen, tulpen, anemonen en narcissen. Het is een prachtig gezicht!

Gebergte

Op het eiland ontkom je niet aan het gebergte. Sterker  nog: Het zijn de bergen die het eiland vormgeven. De Witte Bergen is een gebergte dat in het westen ligt. Daarvan heeft de Pachnes met zijn 2452 meter de hoogte top. In de zomer kan je van veraf nog de besneeuwde toppen zien. Midden op Kreta bevindt zich weer een ander soort gebergte en wel het Idagebergte. De hoogste berg daarvan is de Ida Psiloritis (2456 meter). Trek je naar het oosten van Kreta, dan vindt je daar het Diktigebergte met als hoogste berg de Dikti (2148 meter). Overigens is dit gebergte bekend vanwege de vele grotten.

Alles over geld en prijzen op het eiland Kreta

Is het leven op Kreta nou duur of goedkoop? Kreta is een fantastische en populaire vakantiestemming. Meer dan 10% van de toeristen die dit eiland jaarlijks bezoeken is afkomstig uit Nederland. Nederlanders zijn van nature een zuinig volkje. Dus dan zullen de prijzen op het eiland toch wel meevallen? En ja, gelijk heb je zeker! Want het leven op Kreta is relatief goedkoop.

Uitgaan op Kreta

Een vakantie op Kreta is niet duur

Kreta duur? Ben je gek! De prijzen op het eiland zijn namelijk gewoon te vergelijken met de prijzen die in andere toeristische landen gelden. Vergeleken met landen als Frankrijk en Spanje is het leven er zelfs nog veel goedkoper. Ook voor toeristen. Geloof de verhalen dus niet van mensen die beweren dat het eiland een dure vakantiebestemming niet. Vergeleken met steden als Amsterdam, Berlijn of toeristische gebieden zoals de Costa del Sol of Cote D’azur, is Kreta zelfs een goedkope vakantiebestemming.

Wel moet je op Kreta de dure gebieden en uitgaansplekken zien te vermijden. Hieronder leggen we jou daar het een en ander over uit.

Prijzen uitgaansleven op Kreta

Probeer natuurlijk wel de duurdere gebieden en uitgaansplekken te vermijden. Net zoals in ieder ander land, kent ook Kreta duurdere en minder dure plekken. Je kunt er zeker van zijn dat je in een luxe hotel de hoofdprijs betaald voor een pilsje, terwijl je in een lokale bar iets verderop de helft daaraan kwijt bent.

Uitgaansmogelijkheden

Het eiland Kreta is een echt feesteiland. Vooral de plaatsen Malia en Chersonissos zijn populaire uitgaansplekken voor jongeren. De prijzen liggen hier hoger dan in minder toeristische gebieden. Verlaat je echter deze gebieden, dan betaal je normale prijzen voor uit eten gaan en drinken.

Prijzen hotels en appartementen

De prijzen voor hotels en appartementen zijn -vermits je niet afreist naar de toeristische gebieden- relatief laag.

Goedkope producten

Voor taxi’s en ander openbaar vervoer betaal je in vergelijking met Nederland een schijntje. De reden daarvan is dat de brandstofprijzen hier vele malen lager liggen dan in Nederland. Daarnaast zijn sigaretten, sigaren, drank en lokale producten in de supermarkt (zoals olijfolie) hier spotgoedkoop.

Zelf meenemen naar Kreta

Enkele producten op Kreta zijn in vergelijking met Nederland wel duur. Vrouwen raden we aan om zelf wat extra maandverband en/of tampons mee te nemen. Sommige levensmiddelen in de supermarkt zijn ook wat duurder. Ga je met het gezin op vakantie? Houd er rekening mee dat babyartikelen op het eiland prijzig zijn! Neem dus wat extra billendoekjes en luiers mee. Ook babymelk en voeding uit potjes zijn duur op Kreta. Voor goedkope kleding moet je ook niet op Kreta zijn. Merkkleding is hier vrij prijzig.

Hoe zit het met fooi?

Echt vaste richtlijnen voor wat betreft het geven van fooi zijn er niet op Kreta. Maar uiteraard waardeert men het in het bepaalde sectoren wel als je fooi geeft… Bij taxi’s kun je het bedrag afronden en dat geldt ook bij cafés en restaurants. Geef minimaal een euro aan gidsen en kruiers of kamermeisjes (kamermeisjes 1 euro per dag).

Betalen met de creditcard

Natuurlijk kan je op Kreta op de meeste plekken ook gewoon afrekenen met je creditcard. Let op: Bij bepaalde auto verhuurbedrijven is het zelfs verplicht om een creditcard te tonen. De creditcard geldt dan als borg. Bij sommige hotels is dat ook het geval.

Geld pinnen

In grotere steden en dorpen kan je overal geld uit de muur trekken. Let op: Je moet dan wel een pas hebben die daarvoor geschikt is. Niet alle Nederlandse pinpasjes zijn ook geschikt voor pinnen in het buitenland namelijk. Bij geldautomaten met een logo van Meastro of Cirrus kan je echter meestal gewoon pinnen. In de weekenden of op feestdagen, kan het gebeuren dat je voor een leeg geldautomaat komt te staan.

Cash geld

Zorg er daarom voor dat je altijd wat contant geld bij je hebt en wacht niet tot het allerlaatste moment met geld pinnen.

Vakantie Kreta: het ultieme vakantieland voor wandelaars

Kreta heeft het imago van een feesteiland. Dat is erg jammer. Want het eiland biedt veel meer dan dat. Het is namelijk ook een populaire bestemming voor hikers, fanatieke wandelaars en zelfs voor bergbeklimmers. Er zijn talloze uitdagende wandelroutes uitgezet die je leiden door het ruige gebergte, over de kliffen en langs de kust. Doe eens wat anders en verken Kreta te voet! Het zal een ervaring zijn die je niet snel zult vergeten. Kies uit één of meerdere van de wandelpaden die we verderop deze pagina voor jou op een rijtje hebben gezet.

Natuur op Kreta

Wandelen op Kreta: ontmoet natuur en cultuur

Tijdens een wandeltocht op Kreta maak je niet alleen kennis met de prachtige ruige natuur… Je leert ook het land zelf op een heel andere manier kennen. Want om Kreta is in het verleden veel gevochten.

De voormalige eilandbewoners hebben zich altijd met hand en tand verzet tegen de overheersers. In de bergen, aan de kust, in kleine dorpjes verstopt in het binnenland: overal kom je hun geschiedenis nog tegen.

Wandel door sprookjesachtige valleien, bewandel eeuwenoude bruggen en dat zonder ook maar iemand onderweg tegen te komen!

Goede voorbereiding

Voordat je daadwerkelijk plannen maakt voor een wandeltocht, is het belangrijk om te weten dat de natuur op het eiland zeer ruig is en dat de bewegwijzering soms ontbreekt. Neem daarom voldoende maatregelen. Een goede kaart mag niet ontbreken evenals voldoende eten en (met name) drinken voor onderweg. Kijk trouwens niet raar op als winkeltjes en cafés langs de routes gesloten zijn. Houd daar rekening mee. De mooiste 3 wandelroutes zijn wat ons betreft:

De wandelroute Vai-Palekastro

Deze wandelroute, de Vai-Palekastro, is prima te doen voor een ieder die over een puike conditie beschikt. Het is geen technische route in die zin dat je constant hindernissen of moeilijke passages passeert. Wel zijn er her en der steile stukken (300 meter omhoog, 300 meter omlaag). We raden je aan om in alle vroegte te vertrekken, daar het ‘s middags erg heet kan worden. Trek voor deze tocht een lange broek aan zodat je je niet bezeert aan de doorns van de struiken die je hier overal tegenkomt. De route start op het palmenstrand Vai. Op de bordjes wordt goed aangegeven waar het pad begint (richting het zuiden).

De wandelroute volgt de kust, dus verdwalen is vrijwel onmogelijk. Vai-Palekastro is een route die langs prachtige, verlaten stranden voert.

Wandelroute Asomatos-Preveli-Asomatos

Ook deze route is goed te doen, als je maar een goede conditie hebt. Er zijn hoogteverschillen van zo’n 250 meter die je moet overbruggen. Deze route start bij een kapel in de buurt van het dorpje Asomatos. Neem een goede wandelkaart mee, want bordjes zijn verdwenen! Desondanks kom je met de nog aanwezige bewegwijzering er wel uit. Aangezien het pad de Megalopotamos volgt (dit is een stroompje), kan je nauwelijks verdwalen. Mis je een bordje? Dan is het beekje een mooi aanknopingspunt. Je komt uiteindelijk aan bij Preveli, op het palmenstrand. Vandaar gaat de route weer een stuk omhoog.

Onderweg kom je nog een prachtig klooster tegen (als die geopend is: zeker even bezoeken!) en via het dorpje Gianiou vervolg je de weg naar het beginpunt van de route.

Wandelroute Mirtos-Metaxahori-Mirtos

Deze route, de Mirtos-Metaxahori-Mirtos, behoort tot de zwaarste van de drie. Maar als je een goede conditie hebt en ervaring hebt met wandelen, dan is deze ook prima te doen. Voor de volledige route start je vanuit Mirtos. Je neemt het pad richting Mithi. Vandaar wordt de tocht zwaarder. Je trekt namelijk richting het gebergte en komt uiteindelijk aan in de plaats Metaxahori. Deze route is prachtig, want je daalt ook af door een kloof: De Sarakinakloof.

Kloven die je kunt  bewandelen

Naast de ‘gewone’ wandelroutes vind je op Kreta ook zeer uitdagende kloven die je kunt bewandelen. Een bekende en imposante bewandelbare kloof is de Samaria kloof. Deze moet je als doorgewinterde wandelaar gewoon eens gelopen hebben. Op forums en websites met bekende wandelroutes kan je voldoende informatie vinden over de Samaria kloof.

Overnachtingen

Op Kreta zijn er altijd mogelijkheden om te overnachten. Zelfs in het hoogseizoen maar daarvoor kun je het beste wel uitwijken naar de bergen of de zuidkust. De gemiddelde prijs voor een overnachting in een pension of hotelletje is €40 per nacht. Met een beetje geluk betaal je nog iets minder voor een overnachting op Kreta, maar in de toeristische gebieden betaal je de hoofdprijs. Je kunt ook een kamer huren van een local. Dan betaal je tussen de €20 – €25 per nacht.

Beste seizoen voor wandelen op Kreta

Wil je de zekerheid van goed weer? Ga dan in het najaar. Wil je echter genieten van de mooie natuur? Vertrek dan in het voorjaar. Dan staat alles in bloei en is de natuur op zijn allermooist.

Fietsen op Kreta

Fietsen op Kreta

Kreta staat bekend als partyeiland. Maar voor een actieve vakantie kan je op dit eiland ook uitstekend terecht! Kreta trekt jaarlijks heel wat wandelaars en fietsers aan. Het eiland heeft dan ook een uitstekend fietsnetwerk. Al fietsend ontdek je de schoonheid van het eiland en kom je door prachtige dorpjes, beklim je steile hellingen en ontdek je de leukste strandjes. Kortom een fietsvakantie naar Kreta is sterk aan te bevelen

Fietsverhuurders op Kreta

Op Kreta kan je bij talloze verhuurbedrijven een fiets huren. Het is wel verstandig om bij het boeken van een hotel of appartement te letten op de aanwezigheid van een verhuurbedrijf. Deze zijn namelijk vrijwel alleen in de grotere steden te vinden. Je kunt natuurlijk in Nederland alvast een fiets reserveren, zodat je bij aankomst daar meteen gebruik van kunt maken. De meeste fietsverhuurbedrijven hebben een website en daarop kun je soms ook terecht voor extra informatie en fietsroutes.

Op een gewone fiets red je het niet op Kreta. Huur daarom een mountainbike. Je zult onderweg vaak -afhankelijk van de route natuurlijk- steile hellingen moeten beklimmen.

Bereid je goed voor

Als je lange dagtochten maakt, dan kan je ook niet zonder een goede fietsbroek (met zeem), extra bidons met water en fietshandschoenen (met demping). Dat laatste is geen overbodige luxe. Verdiep je natuurlijk ook goed in de omgeving. Bereid je in Nederland voor en schaf alvast belangrijke kaarten aan. Bedenk dat fietsen op Kreta niet te vergelijken is met fietsen in Nederland. Het landschap is ruig en vlakkere stukken vind je vrijwel alleen aan de noordkust en op sommige plekken in het binnenland. Een goede conditie hebben is dus noodzakelijk. Neem het niet te gemakkelijk op. Een prachtige uitdaging is het maken van een meerdaagse fietstocht. Daarover lees je hieronder meer.

Overigens is het verstandig om er rekening mee te houden dat pensions en hotelletjes die je onderweg tegenkomt gesloten kunnen zijn. Dat geldt ook voor eettentjes. Plan je reis zo dat je onderweg kunt kiezen uit meerdere mogelijkheden om te overnachten.

Meerdaagse tocht maken

Kreta leent zich natuurlijk uitstekend voor dagtochten. Maar wat pas echt een leuke uitdaging is, dat is het maken van een meerdaagse fietstocht over het eiland! Zo ontdek je pas echt de schoonheid van de natuur. Er zijn op Kreta een aantal bedrijven die meerdaagse fietstochten aanbieden. Als je veel ervaring hebt met het plannen van fietstochten, dan kan je natuurlijk ook zelf een tocht uitstippelen. Maar dat kost de nodige tijd en je zit dan ook met de bagage die je moet meenemen in het vliegtuig. Je kan daarom het beste een tocht door een aanbieder laten regelen. Zij zorgen voor een goede fiets en brengen je bagage telkens naar de plek waar je overnacht. Eventueel kun je ook de accommodatie door hen laten regelen.

Lengte dagtocht

Als je je inschrijft voor een meerdaagse tocht via een aanbieder, dan kun de zwaarte van de tocht meestal zelf bepalen aan de hand van het aantal kilometers die je per dag aflegt. Aanbieders van meerdaagse fietstochten reserveren tijdens de trip voldoende tijd in om iets van de omgeving te kunnen zien. Bij dagtochten tot 60 kilometer heb je bijvoorbeeld ruimschoots de tijd om grotten te bekijken en ruines. Een meerdaagse tocht is een prachtige manier om het land te leren kennen! Let op: Het eiland kent geen fietspaden. Je fiets dus vooral op de openbare weg of op onverharde ondergronden.

Mountainbiken

Kreta als fietsbestemming is vooral populair bij mountainbikers. Je zult er nauwelijks toerfietsers tegenkomen, want het eiland heeft geen fietspaden. Je fietst dus hoofdzakelijk over de weg of off-road. Het landschap is erg afwisseling maar ook ruig! De paden bestaan vooral uit grint, zand, kiezels en stenen. Afhankelijk van de route fiets je hoofdzakelijk door de heuvels en het gebergte. Er zijn diverse bedrijven die moutainbike tochten op het eiland organiseren. Je kunt je ook als groep bij hen aanmelden.

De beste periode voor een fietstocht

In het voorjaar is de natuur op z’n mooist maar in het voorjaar is de kans op een flinke regenbui altijd aanwezig. Je hebt pas zekerheid op stabiel weer in het najaar.

Vakantie op Kreta en rondreizen door Griekenland

0