blog
Kortrijk – mooie stad aan de Leie

Kortrijk – mooie stad aan de Leie

Enkele Belgische steden genieten van een hoop internationale aandacht. De hoofdstad Brussel is graag gezien en in Brugge ziet men ook wel vaker grotere groepen toeristen. Spanjaarden en Chinezen fotograferen de prachtige, historische gevels meermaals. Geheel terecht ook. Bovengenoemde steden zijn dan ook een streling voor het oog. Een ietwat onbekendere stad is Kortrijk. Deze staat in de schaduw van de grotere steden, maar stiekem is de stad gewoon een stedentrip waard.

De stad zelf kent enkele leuke plekjes en bovendien is er ook nog de mooie, groene omgeving. In het beste geval is er sprake van een hotelovernachting in het centrum van de stad en dan kan men een dag spenderen in Kortrijk zelf en nadien kan men de omgeving wat uitkammen.

België is qua oppervlak een klein land en dankzij een kleine rondreis is het mogelijk om de mooiste plekken van Vlaanderen (de bovenste helft van België, Nederlandstalig) te bezoeken. Op minder dan een uurtje rijden van Kortrijk merkt men bijvoorbeeld Gent en Brugge op, twee absolute parels. In die zin geniet Kortrijk ook nog eens van een centrale ligging. Hoogtijd om dieper in te gaan op Kortrijk.

Kortrijk – mooie stad aan de Leie

Kortrijk is een stad in opmars

De stad is gelegen aan de Leie en kreeg de afgelopen jaren een hoop ingrijpende veranderingen te verwerken. De Leie werd meer betrokken bij de stad en parkeerterreinen maakten plaats voor toeristische zones. Een enorm winkelcentrum dook op in het stadcentrum en niet lang geleden dook er ook een gigantisch zwembad op met bijhorende weide. Kortrijk mikt niet enkel op het binnenlands toerisme, maar ook internationaal gezien wil de stad wat aandacht. De noorderburen zijn zeker welkom. Hoogtijd om te kijken wat een Kortrijk stedentrip zoal te bieden heeft.

De Grote Markt

De Grote Markt is de plaats van actie in Kortrijk. Het is een redelijk recent plein (1899), maar toch voelt het best historisch aan. Rondom deze markt kan men enkele van de voornaamste bezienswaardigheden opmerken. Het belfort, het stadhuis en het Begijnhof zijn enkele voorbeelden. Een hoop horecazaken zijn gevestigd op dit belangrijkste plein van de stad en voornamelijk in de zomer zitten de terrasjes afgeladen vol. Iets verder ligt het Schouwburgplein. Het zicht wordt gedomineerd door de Stadsschouwburg en diverse patriciër huizen. Het is een groot plein en niet zelden zijn er dan ook evenementen op te merken op dit plein.

Shopplezier in Kortrijk

Tijdens een weekend Kortrijk kan men ook naar hartenlust shoppen. De Lange Steenstraat is het commerciële centrum van de stad. Hier treft men een hoop winkels aan en halverwege deze straat kan men ‘K in Kortrijk’ opmerken. Een gigantisch shoppingcomplex middenin de stad. Men treft er geen verkeer aan en rondom de straat vindt men meerdere pleinen. Onder andere de Houtmarkt en het Begijnhofpark zijn noemenswaardig. In laatstgenoemde park kan men het Tourist Information Centre opmerken en aldaar is het ook mogelijk om fietsen te huren. Een interessant gegeven, daar de nabije omgeving van Kortrijk ook veel te bieden heeft (zie later).

Broeltorens aan de verlaagde Leieboorden

De broeltorens zijn middeleeuwse torens en het zijn eigenlijk de enige overblijfselen van de oudste stadsvestigingen (samen met de Artillerietorn). Aan deze torens kan men sinds enkele jaren de verlaagde Leietoren opmerken. Enkele jaren terug maakte een grotere stadsparking plaats voor een mooi, toeristisch plein. Op een mooie zomeravond is het hier heerlijk vertoeven. Onze tip: koop wat lokale lekkernijen in de buurt en organiseer een picknick op de trappen.

Zomerse sferen aan Buda Beach

De stad is onlosmakelijk verbonden met de Leie. Gedurende de zomermaanden kan men heerlijk genieten aan Buda Beach. Deze zomerbar is gelegen aan het water, aan het begin van het Buda-eiland. Dit eiland is ontstaan doordat de Leie werd omgeleid (via een zijarm loopt de Leie via de Broeltorens terug naar de oorspronkelijke waterloop). Men heeft ook een mooi zicht op de ‘fietsersbrug’. De collegebrug verbindt de Diksmuidekaai met de IJzerkaai en is enkel toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Een architecturaal hoogstandje. Fietsers hebben de voorbije jaren een hoop meer rechten verworven in de stad. Mooie, gratis standplaatsen en een hoop voorrangswegen voor fietsers kan men opmerken.

De  nabije omgeving

We zijn eerlijk door te stellen dat Kortrijk een eerder kleine stad is. Een hotelovernachting komt zeker van pas, want op die manier kan men ook de omgeving wat verkennen. In Kortrijk kan men de Leie opmerken en ook het Kanaal Bossuit-Kortrijk. Deze verbindt de Leie met de Schelde. Men kan dit kanaal per fiets volgen en zo fietsen naar de Vlaamse Ardennen en eventueel ook naar Oudenaarde. Het is een zeer sportieve uitstap, maar in de Scheldevallei is het aangenaam vertoeven.

Mocht de fietsrit naar de Vlaamse Ardennen iets te sportief zijn (ik gok op zo’n 25 kilometer enkel), dan kan men ook iets vroeger afstappen en ‘het land van Montagne’ verkennen. Al wandelend Bellegem, Zwevegem, Bossuit en Spierre verkennen is ook best uitdagend. Het glooiende landschap, bosjes, kerkwegels en imposante vierkanthoeves zijn de kenmerken van dit mooie natuurgebied langs het Kanaal Bossuit. Perfect te voet, of al fietsend, te verkennen. Een goede fiets huren in Kortrijk is perfect mogelijk.

Koppels met kinderen kunnen ook even afzakken naar het nabijgelegen recreatiepark ‘De Gavers’ te Harelbeke (5 kilometer). Daar kunnen de allerkleinsten zich uitleven op een groot aantal speeltuigen. Een duik nemen in de waterplas kan in de zomer ook.

In Kortrijk is trouwens een station met een hoop rechtstreekse verbindingen naar andere steden. Gent, Brugge en Oostende liggen dan echt wel vlakbij. Dankzij de centrale ligging van Kortrijk dient men nooit echt ver te pendelen.

Een stedentrip in Kortrijk?

Kortrijk kan men niet vergelijken met Gent, Brugge en Antwerpen, maar de stad is wel noemenswaardig. De beste manier om dit alles te ontdekken is door zelf even af te zakken naar de stad aan de Leie. In het beste geval is er sprake van een hotelovernachting in de buurt van het Belfort van Kortrijk. In één dag kan men dan de stad ontdekken en de dag erna trekt men er op uit en doet men de omliggende omgeving aan.

Booking.com
0