• Košice

Košice, de tweede stad van Slowakije

geplaatst in: blog | 0

Košice is de tweede stad van Slowakije. De stad kan niet groot, maar zeker wel gezellig worden genoemd. Het is een echte studentenstad, en de sfeer zit er (zeker in de zomer) goed in. Košice is een bruisende stad met ongeveer tweehonderdvijftig duizend inwoners op de kruising van wegen die naar Oekraïne, Hongarije en Polen leiden. Het is daarnaast ook een hele oude stad: het is bekend dat er in de 8e eeuw al mensen woonden. De stad is een korte periode zelfs de hoofdstad geweest van Tsjecho-Slowakije (na de Tweede Wereldoorlog).

Europese Hoofdstad van Cultuur

In 2013 is de stad uitgeroepen tot ‘Europese Hoofdstad van Cultuur’. In Košice wordt Slowaaks gesproken (en taal met sterke overeenkomsten met het Tsjechisch). Net als in de rest van Slowakije wordt in Košice met de euro betaald. De prijzen voor eten, drinken, accommodatie, producten en andere dingen zullen je echter verbazen: er is een groot verschil merkbaar tussen de prijzen in euro’s in bijvoorbeeld Nederland, met Slowakije.

Bezienswaardigheden en activiteiten

De meeste bezienswaardigheden en activiteiten die de stad te bieden heeft vindt men aan de grote straat in het midden van de stad, die ook de ‘hoofdstraat’ wordt genoemd (‘Hlavna ulica’, in het Slowaaks) en de omgeving van deze grote straat. Een aantal bezienswaardigheden die menig toerist op stedentrip in Košice niet mag missen zijn de St. Elizabeth’s Kathedraal (een prachtige kathedraal in hoog Gotische stijl, stammend uit de veertiende eeuw, die ook gratis van binnen te bekijken is), de St. Michael’s kapel (ook van Gotische stijl, ook stammend uit de veertiende eeuw), de Saint Urban’s toren (wederom een Gotische architectuur, uit de veertiende en vijftiende eeuw), het Staatstheater en Immaculata (een sculptuur in Baroque).

Bij alles is te voet bereikbaar

Tenzij je een slaapplek ver van het centrum vandaan hebt geregeld, is er in principe geen noodzaak voor openbaar vervoer. De stad is klein, en nagenoeg alles is dan ook prima te voet te bereiken. Desondanks bestaan er toch tram- en buslijnen die erg efficiënt en goedkoop zijn. Een wandeling door het historische centrum van de stad is een activiteit op zichzelf. Een wandeling die men langs de ‘zingende fontein’ en het ‘bedelaarshuis’ brengt. Een ideale mogelijkheid om de architectuur van de stad te bewonderen, en te kunnen genieten van de gezellige menigte op de grote straten in het hartje centrum van Košice.

Ghettowijk Lunik IX

Naast alle positieve bekendheid is de stad ook berucht om haar ghettowijk ‘Lunik IX’. Een wijk die zelfs tot in de Europese Unie voor opschudding heeft gezorgd vanwege een gebouwde muur om de wijk heen. In de wijk wonen enkel mensen met een Roma-achtergrond, en zijn de criminaliteitscijfers hoog. Iedereen die geïnteresseerd is in het leren over andere culturen en etniciteiten kan een bus naar de roemruchte wijk nemen (met een tolk) om alle vooroordelen weg te nemen.

Een waarschuwing vooraf: wat men in de wijk aantreft is op enkel uitzonderingen na, ongekend voor een land dat lid is van de Europese Unie. Ondanks het feit dat alle vooroordelen niet altijd even waar zijn, is het wel van belang om te begrijpen dat de inwoners van deze wijk in grote (relatieve) armoede leven, en dat over het algemeen geldt dat armoede leidt tot meer criminaliteit. Het is dus niet verstandig om je kostbaarheden (zoals mobiel en paspoort) openlijk te laten zien.Booking.com

Volgen globetrotter:

Passie voor reizen

GoedkopeRondreis.com is een professionele reizenwebsite voor leuke rondreizen en stedentrips. Wij geven je informatie over alle bestemmingen in de wereld en zoeken bij alle bestemmingen de goedkoopste aanbieders. Wij streven er naar om onze bezoekers te helpen bij het vinden van een leuke reis en het geven van héél veel reisinformatie

Laatste berichten van