blog
Leuke citytrips in Portugal

Leuke citytrips in Portugal

Leestijd 6 Minuten

Indien we spreken omtrent stedentrips, dan worden we in Europa goed verwend. In alle Europese lidstaten kan men wel enkele steden opmerken die een bezoek van drie dagen of meer waard is. We denken direct aan Parijs, Rome en Barcelona. Bepaalde steden lokken dermate veel toeristen dat er sprake is van een heuse volkstoeloop. De autochtone bevolking ziet die massa mensen niet altijd even graag komen. In Barcelona zijn de huurprijzen bijvoorbeeld torenhoog, want in de binnenstad worden appartementen massaal opgekocht om te verhuren aan toeristen en ook op straat is er soms onvrede. De drukte kan niet iedereen waarderen.

De combinatie van zeer goedkope vluchten richting alle uithoeken van Europa en de goedkope hotelkamers zijn dus niet voor iedereen een zegen. De balans tussen leefbaarheid en (massa)toerisme is soms zoek. Toekomstgericht is dat een werkpunt, maar mits het naleven van de lokale regels kan men gewoon vrij en zonder zorgen genieten van de buitenlandse pracht. In dit artikel gaan we dieper in op Portugal. Het land staat wat in de schaduw van buurland Spanje, maar ook in Portugal kan men een hoop zaken vinden die absoluut de moeite zijn. Bekijk maar even onderstaande 3 steden alwaar men een leuke tijd kan beleven.

Lissabon

We beginnen met een klepper van formaat: Lissabon. De hoofdstad van Portugal is één van de mooiste steden van Europa. De rijke historie heeft voor architecturale pracht gezorgd. Qua oppervlak is het historische centrum enorm. Alle wijken hebben wel iets leuks te bieden. De iets langere afstanden kan men overbruggen met de befaamde gele trammetjes. De stad is trouwens gebouwd op 7 heuvels. Dat zorgt voor pittige wandelingen, maar ook voor mooie panoramapunten. Op deze punten is het in het hoogseizoen zalig vertoeven. Toeristen en inwoners van Lissabon troepen er samen en genieten er van een alcoholisch drankje. Het zicht over de stad en een zonsondergang krijg je er gratis bij.

Tijdens een stadswandeling komt men de voornaamste bezienswaardigheden van Lissabon automatisch tegen: Mosteiro dos Jerónimos, Castelo de São Jorge en de Torre de Belém zijn enkele gebouwen die prominent in beeld springen. Een uitstekend klimaat, paradijs voor shoppers, uitstekende gastronomie en een hoop ontspanningsmogelijkheden kan men ook opmerken. De perfecte mix voor een meerdaagse trip.

Lissabon

Er is nog meer: niet ver van Lissabon kan men prachtige stranden opmerken en nog iets verder – in Sintra – kan men het feeërieke Paleis van Pena opmerken. Een daguitstap dat men eigenlijk wel moet maken tijdens een verblijf in Lissabon. Een hotelovernachting of drie is leuk, maar vier is beter. Bezoek de stad bij voorbaat voor, of net na, het hoogseizoen. Het is er iets minder druk en de temperaturen zijn dan nog steeds heerlijk.

leuke citytrips in Portugal

Porto

De hoofdstad van Portugal trekt alle aandacht naar zich toe. Het is dan ook één van de mooiste Europese hoofdsteden en absoluut een tripje van 3 à 4 dagen waard. Porto – de tweede grootste stad van het land – kan men eigenlijk niet vergelijken met Lissabon. Porto is kleiner en is een leuke bestemming voor een weekendje. Indien men de uitdagende omgeving ook gaat bekijken, dan kan de uitstap nog enkele dagen worden verlengd.

Porto is in de hoogte gebouwd aan de oevers van de Douro (Gouden Rivier). Aan de overkant van de Douro, in Vila Nova de Gaia, kan men dan ook genieten van een fraai zicht over het historische centrum van Porto. De architecturale pracht kan men er goed opmerken. Men kan er niet alleen genieten van een mooi panorama, maar ook van een plaatselijke lekkernij, namelijk port. Een bezoek aan een portkelder is een interessant gegeven en hoort stiekem bij een stedentrip naar Porto, maar zo’n portproeverij is toch niet voor iedereen een geschenk. Onder het motto: ‘Porto is portwijn’ dient men het goedje toch door te slikken.

porto portugal

Het historische centrum van Porto is best compact en gedurende twee dagen heeft men dan ook eigenlijk alles gezien. De voornaamste bezienswaardigheden zijn de volgende: Torre dos Clérigos, Maria Pia-brug, Jardins do Palácio de Cristal en de Kathedraal Sé. Ook de bibliotheek die recht uit de Harry Potter films lijkt te komen, Livraria Lello, is een hoogtepunt. Mooie foto’s zal men er wellicht niet kunnen trekken, want veelal is het extreem druk. Na zo’n twee dagen wandelen in het historische centrum van Porto heeft men het wel gezien. Iets verder van de stad kan men de zee opmerken en ook de ‘vallei van de Douro’ kan men gaan verkennen. In deze vallei zijn een hoop brouwers van de portwijn op te merken. Verkennen kan per boot, per fiets en per wagen. Af en toe even halt houden en een brouwer bezoeken is een must.

leuke citytrips in Portugal

De afstand tussen Porto en Braga bedraagt iets minder dan 50 kilometer en kan perfect per trein worden afgelegd. Braga bezoeken is dan ook een populaire daguitstap.

Faro

Nederlanders en Belgen trekken in de winter massaal naar de zon, naar het zuiden. De aangename temperaturen en de zonzekerheid lokken de toeristen. Spanje is populair, maar ook de Algarve in Portugal doen niet onder.  Het is één van de mooiste streken van Portugal. Zandstranden en imposante rotsformaties vindt men er in overvloed, maar er is ook wat cultuur op te merken. Faro geldt als het toeristische centrum van de Algarve en tevens is hier ook een internationale luchthaven op te merken. Door het gebrek aan stranden in Faro blijven de meeste toeristen niet lang hangen. Ze laten de toegangspoort van de Algarve achter zich en trekken naar de zee. Toch is het authentieke Faro absoluut een bezichtiging waard.

Het historische centrum straalt charme uit en dit in tegenstelling tot badplaatsen zoals Lagos of Albufeira. Onder andere de Faro is Capello dos Ossos is een macabere bezienswaardigheid. De kapel van Igreja de Nosso Senhora do Carmo werd opgebouwd uit botten afkomstig van zo’n 1000 monniken. Binnen de hoge stadsmuur treft men de typische witte huisjes aan en sinaasappelbomen. Het is geen typisch toeristenstadje. Geen overvloed aan souvenirwinkeltjes en ook geen eettenten alwaar typische toeristenkost wordt geserveerd. Kortom: een authentieke plek.

leuke citytrips in Portugal

In de zuidelijkste regio van Portugal zijn de gigantische stranden de voornaamste bezienswaardigheid. In dit kader is Praia da Marinha (Lagoa) een vermelding waard. Extreem helder water en mooie rotsformaties op het strand zijn de voornaamste troeven. Verder zijn er wat authentieke stadjes, maar er is ook plaats voor plezier. Albufeira staat gekend als absolute feestbestemming. Een grot en strand in één kan men dan weer in de Benagil Cave vinden. Een prachtig natuurlijk fenomeen. Dolfijnen spotten is dan weer een bezigheid die de kleintjes wel kan bekoren. Kortom: meer dan zee en strand.

Uw vakantie in Portugal

Bovenstaande drie steden zijn wellicht de populairste steden van Portugal, maar de stad heeft een hoop meer te bieden en het leuke is dat men dit eigenlijk het ganse jaar kan doen. Dankzij het milde klimaat bezoeken een hoop toeristen Portugal ook in het najaar. In de winter een terrasje doen onder een stralende zon, het is er een jaarlijks terugkerend fenomeen en het voelt gewoon heerlijk aan. De beste manier om Portugal te verkennen is wat ons betreft per wagen. Dankzij de goedkope vliegtickets staat men in geen tijd in Portugal en dan kan men dankzij een huurwagen de steden verkennen.

De afstand tussen de twee belangrijkste en mooiste steden (Porto en Lissabon) bedraagt slechts 330 kilometer en onderweg komt men ook nog eens Coimbra tegen. Deze stad was in 2003 de culturele hoofdstad van Europa en is zeker een tussenstop waard. Dus de beste manier om te verkennen is door een soort van rondreis te organiseren en dan hoort een bezoekje aan alle bovenstaande plekken en regio’s er zeker bij. Aan de andere kant kan men ook perfect enkele kortere trips organiseren. Tegenwoordig hoeft dit allemaal niet veel te kosten. Tijdens aanbiedingen kan men spotgoedkoop vliegtickets scoren en een hotelkamer hoeft ook niet veel te kosten.

 

Rate this post
0

Geef een antwoord

Goedkoperondreis.com