blog
Mondulkiri Cambodja

Mondulkiri Cambodja

Leestijd 5 Minuten

In het noordoosten van Cambodja vind je de grootste en tegelijk minst bevolkte provincie van het land: Mondulkiri. Heb je even geen zin in het nachtleven van Siem Reap of de frisse duik in de zee bij Sihanoukville, dan is de jungle van Mondulkiri absoluut een aangename afwisseling.

Mondulkiri heeft haar naam te denken aan het heuvelachtige landschap (Kiri betekent ‘heuvel’ in het Khmer). Tussen de bergtoppen bevindt zich een indrukwekkende jungle waar men een groot aantal enorme watervallen kan vinden. Mondulkiri is niet per vliegtuig te bereiken. Vanuit de grotere steden is de streek wel goed bereikbaar per bus. Van Phnom Pehn naar de hoofdstad van Mondulkiri, Senmonorom, is het ongeveer 6 uur reizen.

Waarom Mondulkiri?

Mondulkiri is vooral bekend en geliefd om haar fascinerende flora en fauna en de vele krachtige watervallen. Daarnaast herbergt het gebied een groot deel van de ruim 600 wilde olifanten die Cambodja rijk is.

Naast de wilde olifanten, is Mondulkiri de thuishaven van een aantal olifantenprojecten. Ongeveer 50 tamme olifanten zijn verdeeld over deze projecten. Bezoekers kunnen als vrijwilliger meewerken bij het verzorgen van de dieren, maar ook een complete jungletochten per olifant behoort tot de mogelijkheden.

Het mag duidelijk zijn dat Mondulkiri vooral een gebied is waar alles draait om Moeder Natuur. De olifanten en watervallen zorgen vooral in het hoofdseizoen (november t/m maart) voor een enorme toeloop van toeristen uit alle hoeken van de wereld.

Wie voorzien is van een flinke dosis doorzettingsvermogen en avonturierschap, kan een trektocht ondernemen of mountainbiken in de bergen van deze prachtige streek.

Wat je moet doen in Mondulkiri

Mondulkiri is een fascinerend en prachtig gebied. Zeer geschikt voor een ultieme vakantie met het hele gezin. Iedereen die even geen zin heeft in het strand- of nachtleven, zal aan een vakantie in Mondulkiri indrukwekkende herinneringen overhouden. Zeker wanneer men de volgende activiteiten op het to-do-lijstje zet:

Bezoek een olifantenproject. In Mondulkiri zijn een aantal projecten gevestigd die zich richten op het behouden en beschermen van de olifantenpopulatie in Cambodja. Om deze projecten te bekostigen, organiseren zij verschillende activiteiten waar bezoekers aan deel kunnen nemen.

Watervallen. In Bou Sra vind je de meest krachtige en grootste waterval van Cambodja. Absoluut een bezoek waard. Bou Sra bevindt zich op ongeveer 40 kilometer afstand van de hoofdstad van Mondulkiri en kan per bus, taxi of (voor die-hards) per mountainbike bereikt worden.

Mountainbiken. Het heuvelachtige landschap waarin zich een prachtige flora en fauna bevindt, is een geliefde omgeving voor mountainbikers. Ga er op eigen gelegenheid op uit of boek een groepstocht.

Jungletocht. Wil je de jungle van zeer dichtbij ervaren, kies dan voor een georganiseerde jungletocht. Er zijn tochten die slechts een dag duren, maar ook meerdaagse tochten worden aangeboden.

Bezoek een Bunung dorp. De Bunong zijn een minderheidsgroepering in Cambodja en wonen vooral in Mondulkiri. Naar verluid leven zij al meer dan 2000 jaar in het gebied, maar is over hun geschiedenis nog maar weinig bekend. De Bunong dorpjes kenmerken zich door rondvormige huisjes en een bezoek aan een Bunong-dorp geeft je een prachtig inzicht in het alledaagse leven van de locals in Mondulkiri.

Verblijf in Mondulkiri

In en om de toeristische trekpleisters van Mondulkiri vind je redelijk wat accommodaties. Door de groeiende populariteit komt het voor dat alle accommodaties tijdens het hoogseizoen (november – maart) volgeboekt zijn. Je doet er dus verstandig aan vooraf te reserveren.

Booking.com

Homestay & Hostels

In Mondulkiri zijn geen hostels te vinden, maar wel een aantal homestay’s. Prijzen zijn gemiddeld tussen de 4 en 12 dollar per overnachting. De natuur staat in Monudlkiri centraal, dus een overnachting in ‘The Nature Lodge‘ kan een mooie toegevoegde waarde aan je verblijf zijn. Voor 8 dollar per nacht huur je een goede kamer in een eco-vriendelijke omgeving, voorzien van de meeste gemakken.

Guesthouses

Het verschil tussen homestays, guesthouses en hotels is in Cambodja soms lastig te ontdekken. In de meeste gevallen zal het aanbod van faciliteiten minder zijn in homestays en guesthouses. De naam van een accommodaties zegt ook niet altijd iets over de kwaliteit van de services. Prijzen voor overnachting in een guesthouse, beginnen vanaf 10 dollar.

Hotels

De meeste toeristen zullen voor hun vakantie of verblijf een hotelkamer boeken en die zijn er in verschillende prijsklassen. Een nacht in een hotel kan al vanaf 15 dollar. Net als in hotels door heel Cambodja heen, zul je ook in Mondulkiri niets tekort komen. WIFI is in de meeste hotels beschikbaar, maar de snelheid van het internet kan behoorlijk verschillen.

Booking.com

Van Phnom Penh naar Mondulkiri

Met relatief weinig verkeer en goed geasfalteerde wegen is de reis van Phnom Penh naar Sen Monorom, de hoofdstad van Mondulkiri, een droom in vergelijking met 10 jaar geleden, toen de reis meer dan een dag in beslag nam. Tegenwoordig kun je in minder dan 6 uur Sen Monorom bereiken.

Express minibusjes

Minivans doen ongeveer 5 tot 6 uur over de reis van Phnom Penh naar Mondulkiri, afhankelijk van het verkeer. Geadviseerd wordt om rond het middaguur vanuit Phnom Penh te vertrekken, zodat je bij aankomst in Sen Monorom kunt genieten van de indrukwekkende zonsondergang.

Je wordt aangeraden om in de ochtend de reis terug naar Phnom Penh te maken om verkeersopstoppingen in de hoofdstad te vermijden.

TCT Mondulkiri Express en Kim Seng Express hebben bussen die om 7 uur en 1 uur vertrekken naar Phnom Penh, en Virak Buntham heeft minibussen die om 7 uur en 1:30 uur vertrekken. Het schema is hetzelfde van Mondulkiri naar Phnom Penh. Virak Buntham heeft wat veilgheid en weggedrag een minder goede reputatie dan bijvoorbeeld TCT Mondulkiri Express.

Je kunt via bookmebus.com uw reis met de express minivan online reserveren. Tickets kosten tussen de 11 en 15 dollar plus een kleine servicekosten voor het gebruik van een creditcard. Ben je in Phnom Penh, dan kun je bij het ticketkantoor of reisagent ook contant betalen. In het hoogseizoen is het zeker aan te bevelen vooraf te reserveren.

Per taxi

Het is ook mogelijk om een ​​taxi van Phnom Penh naar Mondulkiri te nemen. De kosten zijn tussen 90 en 120 dollar en de reis duurt ongeveer 5 uur. Je kunt een taxi boeken via uw hotel of een lokale tuk tuk-driver vragen. Meestal kennen zij wel taxichaufferus die de rit regelmatig maken. Voor de terugreis per taxi naar Phnom Penh, doe je er verstandig aan ten minste een dag van tevoren reserveert.

Mondulkiri in 1 minuut

In de provincie Mondulkiri staat Moeder Natuur centraal. Eco-toeristen vinden hier alles dat ze nodig hebben. Olifanten verzorgen, een jungletocht maken, genieten van de enorme watervallen en mountainbiken, zijn de meest populaire actviteiten.

Van Phnom Penh naar Mondulkiri is het ongeveer 6 uur rijden en de beste manier is per express minivan. Een hotel, guesthouse of homestay boek je in het hoogseizoen beter vooraf en hostels zijn in Mondulkiri niet te vinden. Een bezoek aan het dorp van het Bunung volk, een minderheidsgroep in Cambodja, mag tijdens je bezoek aan Mondulkir niet ontbreken.

Dé reisspecialisten voor Cambodja

Rate this post
0

Geef een antwoord

Goedkoperondreis.com