blog
Nationale parken Nieuw Zeeland Westland en Whanganui

Nationale parken Nieuw Zeeland Westland en Whanganui

National park Westland in Nieuw-Zeeland

Het Westland National Park is met 127.541 hectare het op 4 na grootste park van Nieuw-Zeeland en is in 1960 opgericht. Het oosten van het park grenst aan het Mt. Cook National Park. Het westen loopt tot aan de Tasmanzee. Hoge bergen, indrukwekkende gletsjers, dichte regenwouden, lagunes en meren zijn de hoogtepunten van het Westland park. Het park telt 60 gletsjers, waarvan de Franz-Josefgletsjer en Foxgletsjer de bekendste zijn. Sinds 1990 staat het park deels op de Werelderfgoederenlijst van UNESCO. Jaarlijks valt er 5 tot 7,5 meter regen in het Westland park. Vooral bovenop de gletsjers regent het zeer regelmatig. Bij helder weer is er bij Lake Matheson een prachtige wandeling, waarbij je de Mt. Cook in het meer ziet weerspiegelen.

De Fox en Franz Josef gletsjer

De Franz Josef gletsjer is 12 kilometer lang, de Fox gletsjer ligt 20 kilometer verderop en is 13 kilometer lang. Dagelijks veranderen en krimpen de gletsjers door de opwarming van de aarde. Jaarlijks trekt de Franz Josef gletsjer zo’n 250.000 mensen, hiermee is het één van de populairste attracties van de westkust. Om de gletsjers te bewonderen hoef je niet het ijs op.

Na een half uur lopen door een kloof, waar je omringd wordt door mooie rotspartijen en watervalletjes, heb je een goed uitzichtpunt op de gletsjer. Het ijs mag je alleen betreden onder begeleiding van een gids. Dit omdat de gletsjers dagelijks in beweging zijn en de gidsen de gevaren van de gletsjers herkennen. Met speciale ijzers onder je schoenen wandel je over het ijs en kom je de meest bijzondere plekken op de gletsjer tegen, zoals de turquoisekleurige ijsgrotten. IJsklimmen behoort ook tot de mogelijkheden. Voor mensen die niet willen wandelen maar wel op de gletsjer willen staan, bestaat er heli-hiking, waarbij je per helikopter bovenop de top van een gletsjer land.

National park Whanganui

Het Whanganui park is met 74.231 hectare het op 5 na kleinste park van Nieuw-Zeeland en is in 1986 opgericht. Dit park wordt gekenmerkt door kletterende watervallen, diepe kloven, en een oeroud bos. Echter is de grootste attractie van het park de Whanganui River die met haar 290 kilometer lengte door het park kronkelt. Dit is de op 2 na grootste rivier van het land. Voor de Maori’s was deze rivier een belangrijke transportweg. Bij gebrek aan wegen in het park, maken de meeste mensen gebruik van de kano of een jetboat. Ondanks dat dit een makkelijk te bevaren rivier is, wordt aangeraden om gebruik te maken van een gids. Hevige regenbuien kan de rivier namelijk gevaarlijk en onpasseerbaar maken.

2- tot 5-daagse riviersafari

Geniet onder begeleiding van een gids in een kajak- of kanotocht op de Whanganui River. De gids leidt je langs kleine watervallen en dichte oerwouden met enorme boomvarens. Langs de rivier sla je je kamp op, onder begeleiding van de kiwivogels en andere vogelgeluiden. Na het opslaan van je kamp aan de rand van de rivier kun je vissen proberen te vangen. De Whanganui river barst van de vissen. De gids zal de vis voor je klaarmaken als je er één vangt. Niet getreurd als je hierin faalt. Met een 3 gangen diner, wijn, vers fruit en groenten, kip en steaks die de gids voor je bereidt zal je niet snel honger lijden. Kano-ervaring is geen vereiste voor deze riviersafari, belangrijker is het dat je een aantal dagen afhankelijk van de natuur bent.
Nieuw-Zeeland is leuk in combinatie met een rondreis op Tasmanië

Vergelijk hier direct alle reizen naar Nieuw-Zeeland

0