blog
Nieuw Zeeland : Zuidereiland -Otago- Canterbury

Nieuw Zeeland : Zuidereiland -Otago- Canterbury

Leestijd 4 Minuten

Het Zuidereiland Nieuw-Zeeland – Otago

Waarom zou je naar Nieuw-Zeeland moeten gaan? Nieuw-Zeeland heeft alles wat je van een onvergetelijke vakantie mag verwachten. Heerlijke stranden op het subtropische Noordereiland en het met bergen bedekte Zuidereiland. De variatie in natuur is gigantisch; indrukwekkende bergen, 14 nationale parken, snelle rivieren, blinkende meren, geisers en borrelende modder, omvangrijke oerwouden, moerassen en verlaten stranden. Daarnaast is Nieuw-Zeeland het walhalla voor sportliefhebbers.

Clutha River Cruises

De ruige Clutha River is met 322 kilometer de langste rivier van het Zuidereiland. Deze kronkelt dwars door Otago heen, omgeven door steile rotswanden. In de 2,5 uur durende boottocht deelt de gids zijn kennis over de goudzoekerstijd. Met een iets langere en duurdere tocht is het ook mogelijk om te picknicken.

Clyde Dam en Lake Dunstan

Tussen 1982 en 1993 werd in de oude goudzoekersstad Clyde een dam van 100 meter hoog en 70 meter breed in de Clutha rivier gebouwd. Deze Clyde Dam is gebouwd van 1 miljoen kubieke meter beton. Van de vele watercentrales in Nieuw-Zeeland is dit de op 2 na grootste dam van Nieuw-Zeeland. Hierdoor is het kunstmatige Lake Dunstan (26,4 kilometer kilometer) ontstaan. Hier kun je waterskiën, roeien en vissen.

Chinese goudzoekersstad Arrowtown

In dit verlaten stadje vind je resten van huizen die zijn uitgehouwen in rotswanden. Deze resten liggen langs de Arrow River. In 2003 is dit gebied een historisch en behoudenswaardig gebied geworden. In dit stadje is veel informatie over de geschiedenis van dit stadje te vinden. Kort gezegd verlieten in de jaren 60 Chinese arbeiders hun gezinnen om naar goud te komen zoeken.

Oamaru – blauwe en geelogige pinguïns

’s Avonds als het donker begint te worden kun je bij de haven van Oamaru ’s werelds kleinste pinguïns spotten. Na de hele dag in zee te hebben gejaagd komen deze 1 kilo zware pinguïns langzaam naar het strand dobberen. Aan een ander stukje strand in Oamaru leven de zeldzamere grotere geelogige pinguïns, deze zijn 5 kilo. Blijf te allen tijde achter de hekken zodat de pinguïns niet gestoord worden. Het is een unieke ervaring om de pinguïns in hun leefomgeving te zien. Je hebt hier dan ook veel toeristen die dit allemaal wel eens willen meemaken.

Otago Peninsula

Aan Dunedin ligt dit schitterende eilandje. Hier kun je met de auto een mooi rondje maken. De heenweg door de duinen waar je een schitterend uitzicht over de duinen en zee hebt. De terugweg langs de kust waar je een prachtig uitzicht over Dunedin en de zee hebt. Verder kun je op dit eiland pinguïns, zeehonden, zeeleeuwen en albatrossen onder begeleiding van een gids spotten. Veel plekken zijn alleen toegankelijk onder begeleiding van een gids. Er zijn enkele plekken waar je zelf ook heen kunt. Op één strand heb je grote kans om zeeleeuwen te zien. Als je geluk hebt zie je hier ook pinguïns. Dit is ook een schitterend strand waar je een mooie strandwandeling kunt maken.

Moeraki Boulders

Aan het strand tussen Dunedin en Oamaru bevinden zich de Moeraki Boulders. Niemand weet wat dit voor keien zijn en hoe ze hier komen. Vroeger dacht men dat hier buitenaardse levens in zaten, ze werden bestudeerd door wetenschappers die hier hun tenten opzetten. Feit is dat deze grote keien – met een diameter van zo’n 2 meter – jaarlijks duizenden toeristen trekken.

Vanished World

In het heuvelachtige landschap tussen Duntroon en Oamaru bevinden zich kalksteenformaties die 25 tot 30 miljoen jaar geleden op de zeebodem zijn gevormd. Wandelroutes leiden langs boerderijen en privégrond waar ook schapen en koeien lopen. Tijdens de wandeling zie je hoge geologische fenomenen en rotswanden, waarvan de Elephant Rock en Earthquakes de beroemdste zijn.

Lake Wanaka

Lake Wanaka is een van de populairste vakantiebestemmingen onder Nieuw-Zeelanders. Naast de schitterende omgeving heb je hier veel schitterende wandelingen en activiteiten mogelijk. Op het meer kun je vissen en een ritje op de jetboat maken. ’s Winters kun je gaan skiën. Vanaf hier kun je het Mt. Aspiring park, die hier niet ver vandaan ligt, verkennen. Verder zijn hier nog veel andere activiteiten mogelijk.

Zuidereiland – Canterbury

Whale-watching

In Kaikoura kun je op een catamaran walvissen spotten. Via de radar worden deze 20 meter lange potvissen met hun karakteristieke T-vormige staart opgespoord. Elk uur moeten ze even naar de oppervlakte om adem te halen. Dan kun je je camera tevoorschijn halen om dit unieke moment vast te leggen. Behalve de walvissen kom je tijdens deze 3 uur lange tocht vaak dolfijnen, albatrossen en zeehonden tegen.

Zwemmen met Dusky-dolfijnen

Tijdens het zingen, in het troebele water, komen de Dusky-dolfijnen heel dichtbij je zwemmen. Aanraken is verboden maar het is al een unieke ervaring om zo dicht bij wilde dolfijnen te zwemmen.

De zeehondenkolonies van Kaikoura

Op het uitzichtsplatform bij Ohau Point kun je de zeehonden, die achter de stenen muur op het strand liggen, spotten. Dichterbij dan dit mag je ook niet komen en kan zeer gevaarlijk zijn. Met name in de broedperiode, november en december, kunnen ze agressief zijn. In dit gebied leven zo’n 2.000 zeehonden.

Havenstad Lyttelton

Lyttelton is een relaxte havenstad op 20 minuten rijden van Christchurch. Lyttelton is een erg leuk stadje vanwege de kunstenaars, galeries, cafés, leuke winkels en goede restaurantjes. Elke zaterdag heb je hier een markt waar lokale specialiteiten worden verkocht zoals geitenkaas, zelfgestookte kruidenbitters, peterselie, pesto, saffraan en verse vis.

Zwemmen met Hector-dolfijnen

Bij Akaroa heb je een excursie waar je met de kleine Hector-dolfijnen kunt zwemmen. Deze komen alleen in Nieuw-Zeeland voor en zijn het meest zeldzame soort ter wereld. De Hector-dolfijnen zijn erg nieuwsgierig en zwemmen zo tussen de toeristen door. Het water is met 11 tot 17 graden wel erg frisjes. Wil je niet met de dolfijnen zwemmen, dan kun je voor de helft van de prijs gewoon vanaf de boot naar de dolfijnen kijken en foto’s maken.Nieuw-Zeeland is leuk in combinatie met een rondreis op Tasmanië

Vergelijk hier direct alle reizen naar Nieuw-Zeeland

 

0