blog
Op Vakantie naar Taormina

Op Vakantie naar Taormina

Waarom ga je op vakantie naar Taormina in Sicilië?

In de ogen van velen is Taormina een van de mooiste steden van Sicilië, en zeker de meest interessante. De historische oude stad ligt op een hoge heuvel vlak voor de kust van de Ionische Zee. Aan de andere kant is in de verte de vulkaan Etna zichtbaar. Deze actieve vulkaan is vaak vertroebeld met rook en is tijdens de wintermaanden bedekt met sneeuw.

De veilige ligging van de stad is altijd een belangrijke factor geweest voor de heersers van Sicilië. Tijdens de heerschappij van de Grieken en de macht van Syracuse kwamen inwoners van Naxos, dat zijn belang aan het verliezen was, naar Taormina, en na de verovering van Sicilië door de Romeinen in de 3e eeuw voor Christus, werd Taormina een van de belangrijkste steden van het hele eiland. Deze situatie hield aan tot de 10e eeuw, toen Sicilië werd veroverd door de Arabieren.

Taormina wordt door velen beschouwd als een toeristenval. Dit geldt vooral in het zomerseizoen, wanneer de hoofdstraat Corso Umbero tot de laatste centimeter gevuld is met toeristen die massaal naar de stad komen. Helaas is het in zo’n sfeer maar moeilijk om te genieten van het uitzicht op charmante straatjes en historische gebouwen.

Dit mag ons echter niet ontmoedigen. Als je een beetje weggaat van de hoofdstraat, de top beklimt die uitkijkt over de stad of naar beneden gaat naar de stadstuinen dan kun je een pauze nemen van de drukte. Als je buiten het zomerseizoen gaat zullen er minder toeristen zijn, maar je moet nog steeds niet rekenen op een lege Corso Umbero.

Op Vakantie naar Taormina

Hoe kun je Taormina bezoeken?

Het historische deel van Taormina is niet al te groot en de hoofdstraat is afgesloten voor autoverkeer. Je kunt gemakkelijk overal in het bovenste gedeelte te voet komen.

Een zeker dilemma kan zijn of je met de bus of trein naar Taormina gaat. Het antwoord is echter simpel: de bus zal beter zijn. Het treinstation ligt in de benedenstad en als je met de trein in Taormina aankomt, moet je overstappen, een taxi nemen of naar boven lopen. De beklimming kost wel wat tijd en is niet erg comfortabel (je hebt dan ongeveer 2 kilometer bergop te gaan).

Voor de bus is de halte vlakbij de Porta Messina-poort. Hoewel het busstation relatief dicht bij de gate ligt, moet je toch nog een paar minuten de berg op.

Hoeveel tijd heb je nodig om Taormina te bezoeken?

De historische oude stad kan gemakkelijk in één dag worden bezocht en je kunt ook naar Taormina komen op een dagtrip vanuit een andere Siciliaanse stad. Als je daarnaast wilt zonnebaden of de archeologische vindplaats in Naxos willen bezoeken, kun je overwegen om te overnachten.

Taormina bezoeken

Je kunt Taormina bezoeken vanaf de historische stadspoort Porta Messina en meteen de hoofdpromenade Corso Umberto betreden. Als je met de auto komt kun je parkeren bij Porta Catania.  

Corso Umbero


Als je voor Taormina kiest is het zeer waarschijnlijk dat je tijdens het hele verblijf in de stad slechts een paar keer weggaat van de Corso Umbero promenade. De meeste grote bezienswaardigheden liggen binnen enkele minuten van deze drukke doorgaande weg. Corso Umberto strekt zich uit over bijna 800 meter tussen de twee stadspoorten – Porta Messina en Porta Catania. De straat kenmerkt zich door een verscheidenheid aan gebouwen en stijlen. Er zijn hier gebouwen die dateren uit de Arabische tijd, herinnerend aan het bewind van de Noormannen, of later gotische en barokke gebouwen.

Helaas is Corso Umberto bijna altijd druk. Als je er keer op keer langs loopt kom je winkels en pubs tegen die op toeristen zijn gericht. Soms is het de moeite waard om van de hoofdweg af te wijken en de ongelijke straten vol kleurrijke bloemen en andere versieringen in te gaan.

Piazza Badia


Beginnend bij de Porta Messina-poort, zul je na een tijdje het Badia-plein (Piazza Badia) bereiken, waarvan de grootste decoratie het Corvaja-paleis (Palazzo Corvaja) is. Dit originele ontwerp is een combinatie van vele stijlen. Het paleis werd tijdens de Arabische heerschappij gebouwd als verdedigingswerk op de ruïnes van het Forum Romanum. In de volgende eeuwen werd de structuur herbouwd door de Noormannen en latere heersers van Sicilië. Alleen de toren is bewaard gebleven van het oorspronkelijke gebouw. Tegenwoordig is er binnen een toeristisch informatiepunt en het Museum van Siciliaanse Kunst en Traditie (Museo Siciliano di Arte e Tradizioni Popolari), waar je onder andere marionetten, Siciliaanse kribben en andere producten van lokale ambachtslieden zult tegenkomen.

Het tweede van de historische gebouwen die het plein sieren, is de kerk van St. Catharina van Alexandrië (Chiesa di Santa Caterina d’Alessandria). De barokke tempel werd gebouwd in het midden van de 16e eeuw. Binnen staat er een marmeren beeld van St. Catherine en fragmenten van oude ruïnes.

Achter de kerk liggen de ruïnes van het oude Odeon, vaak over het hoofd gezien door toeristen. Deze constructie is ontstaan ​​toen Taormina in 21 voor Christus een militaire kolonie van het Romeinse Rijk werd, tijdens het bewind van de eerste Romeinse keizer Octavianus Augustus. Een groot deel van het odeon was bedekt met de kerk van St. Catharina. Een fragment van de resterende ruïnes werd eind 19e eeuw bij toeval ontdekt.

Op Vakantie naar Taormina

IX April-plein (Piazza IX Aprile)


Als je verder gaat langs de Corso Umberto dan bereik je het belangrijkste stadsplein – Piazza IX Aprile. Het plein zelf is ook een observatiedek met een geweldig uitzicht op de Etna en de kust.

Torre dell’Orologio-toren

Dit is een toren met een klok wat ook een poort is (Porta di Mezzo) die leidt naar het middeleeuwse deel van Taormina. De toren is gebouwd in de 12e eeuw, maar werd in de tweede helft van de 17e eeuw verwoest door het Franse leger. Na slechts een paar jaar werd het gebouw herbouwd en werd er een tot op de dag van vandaag bestaande klok op geplaatst.

Kerk van San Giuseppe – een barokke kerk waar een specifieke trap naar toe leidt. Het is niet altijd open, maar het moet mogelijk zijn om naar binnen te kijken.

Er zijn ook openbare toiletten op het plein.

torre dellorologio 1398043 1280

Kathedraal en Kathedraalplein (Piazza del Duomo)


Als we verder loopt vanaf het IX Kwiecień-plein bereik je na een tijdje het Kathedraalplein (Piazza del Duomo), met de 13e-eeuwse kathedraal van St. Nicolaaskathedraal van San Nicola). De tempel werd gebouwd op de ruïnes van de voormalige kerk gewijd aan St. Nicolaas van Bari en werd in de loop van de volgende eeuwen vele malen herbouwd. Het is de moeite waard om naar binnen te gaan en aandacht te besteden aan de gerenoveerde barokke hoofdpoort.

Tegenover de kathedraal staat een barokke fontein uit de eerste helft van de 16e eeuw. De structuur wordt door de lokale bevolking de Vier Fonteinen (4 Fontane) genoemd. Bovenaan de fontein zie je de Minotaurus, die ook op het stadswapen te vinden is.

Porta Catania


Corso Umberto eindigt bij de Poort van Catania (Porta Catania). Ten zuiden van de poort staat het drie verdiepingen tellende gotische Palazzo Duca di Santo Stéfano met zijn tuinen. Tegenwoordig worden in het paleis officiële stadsvieringen en diverse tentoonstellingen gehouden.

Als je snel iets wilt eten is er een klein restaurant dat Siciliaans streetfood serveert – L’arco, recht voor de poort. De prijzen zijn redelijk en het eten is lekker. Na het verlaten van de poort kun je de filigraankerk van St. Antonius (Chiesa San Antonio) binnengaan. Binnen zie je een monumentale Siciliaanse kerststal uit de tweede helft van de vorige eeuw.

Als je de oude stad binnenkomt via de Porta Messina-poort en linksaf slaat bij Piazza Badia (Piazza Badia) de Via Teatro Greco in, bereik je na slechts een paar minuten het grootste monument van de stad – het oude theater. Hoewel het niet het grootste theater van Sicilië was en inferieur was aan dat van Syracuse, is het ongetwijfeld tevergeefs om nog zo’n schilderachtig gelegen theater te vinden. Achter het podium van het theater is er uitzicht op de zee, de Etna en de omliggende met bomen begroeide heuvels.

Het theater heet het Griekse theater. Dit is een grote vereenvoudiging. Het feit is dat het eerste theater op deze plek in de 3e eeuw voor Christus werd gebouwd onder het bewind van Hiero II van Syracuse. De oorspronkelijke structuur was echter veel kleiner en werd een eeuw later bijna volledig herbouwd door de Romeinen. Na de wederopbouw kon het theater plaats bieden aan meer dan 5.000 toeschouwers.

Van het theater is veel bewaard gebleven – enkele tribunes, toneelgebouwen en portieken. Helaas werd een deel van de structuur ontmanteld en gebruikt als bouwmateriaal voor de bouw van nieuwe paleizen en kerken in de stad. Er is ook een museum op de archeologische vindplaats.

Als je langs de Via Teatro Greco loopt passeer je vele historische gebouwen, lokale winkels en cafés.

Madonna van het rotsheiligdom


Als je niet bang bent om een ​​vrij steil en kronkelig pad te beklimmen dan kun je naar de top van de berg Tauro (Monte Tauro) op bijna 400 meter boven zeeniveau. Op de top kun je het Heiligdom van de Madonna van de Rots (Santuario Madonna della Rocca) bezoeken en heb je een geweldig uitzicht over de oude stad van Taormina en de hele omgeving.

Het pad dat naar boven leidt heet Salita Castello. Als je besluit naar binnen te gaan dan wacht je bijna een halve kilometer van de route die leidt naar het punt dat ruim 100 meter boven de oude stad ligt.

Het heiligdom van de Madonna van de Rots is een kleine tempel uitgehouwen uit vulkanisch gesteente. De kerk werd gebouwd in de 12e eeuw, maar onderging bijna 4 eeuwen later een ingrijpende renovatie.

Een intrigerende verdedigingsstructuur rijst boven het heiligdom uit. Dit is een kasteel dat is gebouwd op de plaats van een oude Akropolis. Waarschijnlijk stonden er al in de Romeinse of Byzantijnse tijd vestingwerken op deze plek. De huidige vorm van het kasteel is echter het resultaat van de wederopbouw van de Arabieren, die direct na de verovering van de stad aan het begin van de 10e eeuw een nieuw fort bouwden.

Stadstuinen


Aan het oostelijke uiteinde van de Via Rome vind je een kleine oase van groen tussen de dichte gebouwen van Taormina – Stadstuinen (Villa Comunale). Het park is aangelegd door Florence Trevelyan, een van de meest intrigerende bewoners in de geschiedenis van Taromina. De nobele Trevelyan kwam uit Groot-Brittannië en werd daar door koningin Victoria verbannen vanwege haar affaire met de kandidaat voor de Britse troon, Edward VII.

De aristocraat vond een nieuw thuis op Sicilië en een van haar werken zijn stadstuinen weg van de toeristische drukte. In het park vind je, afgezien van de natuur, verschillende uitkijkpunten op een lang terras, banken en enkele interessante gebouwen en constructies. Sommige zijn helaas in slechte staat en zien eruit alsof ze binnenkort uit elkaar kunnen vallen. Gelukkig probeert het stadsbestuur ze in hun oorspronkelijke staat te herstellen.

Stranden en prachtig eiland (Isola Bella)


Het bovenste deel van Taormina bestaat uit smalle straatjes, monumenten en een soort tijdreizen. Het onderste deel is echter de perfecte plek om te ontspannen en te zonnebaden. Net onder de heuvel ligt het strand van Mazzaro.

Direct naast de stranden van Mazzaro vinden we het kleine eiland Isola Bella, wat simpelweg Beautiful Island betekend. Een Britse aristocraat bouwde er een villa en plantte er veel exotische planten. In 1990 werd het eiland overgenomen door de Siciliaanse regio en werd er een natuurreservaat op gevestigd. Een deel van het eiland is afgesloten en toegang is alleen mogelijk na aankoop van een kaartje. Het gesloten gedeelte kunnen we bezoeken van dinsdag t/m zondag.

Je kunt met de kabelbaan naar de stranden van Mazzaro en Isola Bella. Het kabelbaanstation bevindt zich een stukje onder de Porta Messina-poort aan de Via Luigi Pirandello. De kabelbaan werkt van 8.00 tot 20.00 uur (9.00 uur op maandag) en rijdt elke 15 minuten. Een enkele reis kost € 3 ,- en een dagkaart € 10, -.

Giardini Naxos


Slechts een paar kilometer ten zuiden van Taormina vind je de populaire Siciliaanse badplaats Giardini Naxos. De plaats staat bekend om zijn vele pubs, restaurants en een lang strand.

Giardini Naxos heeft ook grote historische waarde. Hier vestigden de Grieken hun eerste kolonie op Sicilië en noemden het Naxos, naar een van de Griekse eilanden. Er is echter geen bewijs dat er onder de oprichters bewoners van dit specifieke eiland waren. Naxos verloor in de loop van de volgende eeuwen zijn belang en veel van de inwoners van de eerste Griekse nederzetting verhuisden naar Taormina, gelegen op een heuvel.

De oude stad Naxos lag grotendeels op een vooruitstekend gedeelte dat nu Capo Schisò heet. In de plaats van de kolonie is een kleine archeologische vindplaats, waar je onder andere fragmenten van muren, tempels, wegen of openbare gebouwen kunt bekijken. In vergelijking met sommige archeologische vindplaatsen op Sicilië ziet Naxos er erg bleek uit. Toegang is gratis.

Er is ook een klein museum op het terrein waar artefacten die tijdens opgravingen zijn gevonden, worden bewaard. Het museum is korter open, alleen in de eerste helft van de dag.

italy 142377 1280
0