blog
Openbaar vervoer in Madrid

Openbaar vervoer in Madrid

Leestijd 3 Minuten

Madrid is de hoofdstad van Spanje en telt meer dan drie miljoen inwoners. De stad beschikt dan vanzelfsprekend dan ook over een bijzonder goed vervoersnetwerk. De gehele dag rijden er metro’s, bussen, treinen en taxi’s door Madrid. De meeste toeristen en lokale inwoners maken gebruik van de metro, aangezien dat de snelste vervoersmethode is. In dit artikel kom jij meer te weten over de mogelijkheden met betrekking tot het openbaar vervoer in Madrid.

Het beste openbaar vervoer in Madrid is de metro

De metro’s rijden zeer frequent in Madrid. Normaliter zal er om de twee tot vier minuten een metro aankomen bij een halte, tenminste in de spitsuren. In de daluren rijden de metro’s om de vier tot zes minuten. Doordeweeks is het mogelijk om van 06:00 uur tot 01:30 uur met de metro te reizen, terwijl dat in het weekend van 06:00 uur tot 02:30 uur mogelijk zal zijn.

Een groot voordeel is dat de prijzen voor metrokaartjes bijzonder laag liggen. Een metrokaartje voor één zone kost slechts 1,50 euro voor een enkele rit. Wij raden de lezers echter aan om een 10 rittenkaart aan te schaffen, dat is voordeliger en handiger. De rittenkaart is eveneens geldig voor meerdere personen, bijvoorbeeld wanneer jij met het gezin of een vriendengroep door de stad reist. Alle tickets zijn verkrijgbaar bij de verschillende automaten op de stations.

Toeristenbus in Madrid

De toeristen kunnen ook op een totaal andere manier de hoofdstad gaan ontdekken. Er rijden het hele jaar door dan ook toeristenbussen door Madrid. De bussen staan ook wel bekend onder de naam ‘hop-on hop-off’. Een kaartje voor de toeristenbus kost 22,00 euro, maar alleen wanneer jij deze voorafgaand aan vertrek alvast online aanschaft. De ticketprijs in de stad is wat hoger. De toeristenbussen stoppen bij alle bezienswaardigheden, musea en attracties. Je kan de gehele dag door in de bus stappen en van A naar B worden gebracht. Wij raden voor de toeristen die voor een stedentrip naar Madrid zijn afgereisd aan om de hop-on hop-off bussen te gebruiken. Je kan dan namelijk in een relatief korte tijd meerdere hotspots gaan bezoeken. Het is ook mogelijk om een audiogids op jouw smartphone te downloaden, dan kom je ook nog van alles te weten over de Spaanse hoofdstad.

Betaalbare taxi’s

In Nederland liggen de taxiprijzen behoorlijk hoog, maar dat is anders in Madrid. Een ritje met de taxi is juist betaalbaar. Je kan het beste reizen op de meter. Er rijden duizenden taxi’s door Madrid, welke te herkennen zijn aan de witte kleur en het taxibordje. De beschikbare taxi’s hebben op het dak een groen lichtje branden. Er zijn ook diverse standplaatsen beschikbaar in het centrum. De prijzen zijn in de nachtelijke uurtjes wat hoger. Echter zal de taxi normaliter ongeveer 5 tot 8 euro per rit kosten. Een ritje van de luchthaven naar het hotel kost wel al snel 30 euro.

Transfer vanaf de luchthaven van Madrid

Er zijn meer manieren om van de luchthaven naar het centrum van Madrid af te reizen. Je kan ook gebruikmaken van de metrolijnen, wat overigens ook gelijk de goedkoopste optie is. Andere mogelijkheden zijn de treinen, een kaartje kost slechts 2,55 euro. Echter zal je dan naar alle waarschijnlijkheid wel nog even moeten overstappen. Er rijden ook ‘Expres Aeropuerto’ bussen, die vertrekken om de 15 minuten. Een enkele rit kost 5,00 euro en het is dus ook gelijk één van de duurste vervoersmethodes vanaf de luchthaven naar de stad.

Madrid Travel Card

Je kan ook altijd nog de Madrid Travel Card aanschaffen, dat kan zowel online als op de luchthaven. De toeristenkaart biedt de mogelijkheid om 72 uur lang onbeperkt gebruik te maken van het openbaar vervoer. Het gaat dan om de bussen, de trams en de metro’s. Daarnaast ontvang jij ook een gratis transfer van het vliegveld naar jouw hotel of accommodatie. De Madrid Travel Card zorgt er ook voor dat jij 10% korting krijgt op de toegangskaartjes voor ruim 30 verschillende bezienswaardigheden, musea en attracties in Madrid.

De reisspecialisten voor Spanje kun je hier vinden:

0