blog
Phnom Penh Cambodja

Phnom Penh Cambodja

Phnom Penh is omstreeks 1431 gebouwd en sinds 1863 de hoofdstad van Cambodja. Met bijna 1.5 miljoen mensen is het de dichtstbevolkte stad van het land. Volgens de legende werd Phnom Penh gesticht, nadat een dame genaamd Penh vier boeddhabeelden in een drijvende boomtak vond die was aangespoeld aan de oever van de rivier de Mekong.

Zij zag deze gebeurtenis als een teken van Boeddha en gaf opdracht de beelden op een heuvel te plaatsen. Deze heuvel zou langzaam uitgroeien tot een stad waar heden ten dagen echt van alles te beleven valt.

De sfeer in Phnom Penh

Phnom Penh is precies wat je van een (Aziatische) hoofdstad mag verwachten: druk, chaotisch en fascinerend. Er zijn duizend-en-een dingen te bekijken en te beleven en dat kan vaak helemaal gratis of tegen een kleine vergoeding.  De uitsraling die de hoofdstad heeft, is daarentegen uniek in Azië. Waar veel Aziatisch landen moderne, styllistische gebouwen uit de grond stampen, vind je in Phnom Penh veel koloniale architectuur.

De populaireit van Phnom Penh als vakantiebestemming is de laatste jaren explosief gestegen. Net als het aantal restaurants, kleine winkeltjes, market en het aantal inwoners, momenteel iets meer dan 2 miljoen.

Phnom Penh

Voordelen Phnom Penh

Een bezoek brengen aan een typisch Cambodjaanse tempel, een kickbokswedstrijd bijwonen, meezingen in een karaokebar of cultureel Cambodja ontdekken: het kan allemaal in Phnom Pehn. Door de hele stad heen vind je de meest bijzondere activiteiten en bezienswaardigheden.

Phnom Penh is goedkoop. Ok, natuurlijk niet vergeleken met het platteland, waar prijzen vaak 3 tot 4 keer lager liggen, maar Phnom Penh is nog steeds heel goed te doen op een klein budget.

Vanuit Phnom Pehn vlieg je vaak zeer voordelig naar populaire bestemmingen rondom Cambodja. Zo zit je voor een paar tientjes al in Bangkok (Thailand), Kuala Lumpur (Maleisië) of Hanoï (Vietnam). Tip: begin je zoektoch naar goedkope tickets vanuit Phom Penh bij AirAsia, de grooste prijsvechter onder de Aziatische vliegmaatschappijen.

Nadelen Phnom Penh​

Phnom Pehn is zonder twijfel de minst veilige stad van Cambodja. Toeristen (en ook locals) worden regelmatig slachtoffer van overvallen of bag-snatching, waarbij soms ook vuurwapens worden gebruikt. Kun je als dame (of heer) in siem Reap rustig om 3 uur ‘s nachts lallend over straat lopen, in Phnom Penh is dit vragen om problemen.

Ook in Phnom Pehn wordt je om de haverklap aangesproken door tuktuk-drivers die je van A naar B willen brengen of je andere diensten aanbieden. In de hoofdsatd zijn deze tuktuk-drivers, net als bedelaars en straatvensters net iets aggresiever dan in plaatsen als Siem Reap of Sihanoukville.  Een gedecideerde no en vevolgens niet meer reageren is misschien niet de meest beleefde, maar zeker wel de meest effectieve manier om hiermee om te gaan.

Een ritje met de tuktuk kost je vaak niet meer dan 1 of 2 dollars. Echter wie er lekker op uit gaat meerdere ritjes maakt, is al snel meer kwijt dan wellicht de bedoeling was. Minder ritjes maken, kan door bijvoorbeeld  activiteiten met elkaar te combineren

Wat kost een bezoek aan Phnom Penh?

Net als in de rest van Cambodja, geldt dat ook Phnom Penh buiten de toeristische gebieden, lekker voordelig is. Rondom toeistische trekpleisters schieten de prijzen vaak behoorlijk omhoog. Je betaalt dan vaak twee of drie keer meer dan buiten de gebieden, maar dan nog zijn de prijzen meer dan billlijk.

Naast de toeristische trekpleisters zijn er echter genoeg activiteiten die je helemaal niets kosten. Een indrukwekkende wandeling langs de Mekong, de vele markten culturele activiteiten bezoeken, kost je vaak  niets meer dan een hapje en drankje.

Accommodaties vind je in de meest uiteenlopende prijsklassen, variërend van 4 dolllar voor een bed in een hostel tot honderden euro’s in een van de 5-sterenhotels die Phnom Penh rijk is.

Phnom Penh Cambodja

Bezienswaardigheden Phnom Penh

Op excursie naar ‘het drijvende dorp’ of een bezoek brengen aan het oorlogsmuseum, er is genoeg te doen in en om Phnom Penh. Wie beperkt is in tijd (of budget) zal een keuze moeten maken. In dat geval zijn dít de dingen die je echt gedaan of gezien moet hebben, tijdens je bezoek aan Phnom Penh:

Een bezoek aan de Killing Fields en het nabijgelegen S-21 genocidemuseum, biedt je inzicht in de gruwelijkheden van de genocide waarbij tussen 1975 en 1979 ruim 21% van de Cambodjaanse bevolking werd vermoord.

Een kickboxwedstrijd bijwonen. Bradal Serey is de Cambodjaanse versie van het Thaise kickboxing (Muay Tai) en de belangrijkste sport in Cambodja’s. Vooral op vrijdag, zaterdag en zondag vindt er wel ergens in Phnom Penh een gevecht plaats. Meestal worden deze georganiseerd in de TV-studio’s van TV5 of CTN, net buiten Phnom Penh. Vraag een tuktuk-driver of je hotel/guesthouse waar een gevecht zal plaatsvinden.

Een wandeling langs de Mekong riverside maken. Vooral tijdens het laagseizoen is het de moeite waard om vanaf het water een tour te maken. Gedurende het hoogseizoen is de waterstand echter zo laag dat er weinig te zien is. Een wandeling langs de riverside is dan je beste en meest lonende optie.

Cultuur opsnuiven aan Downstreet 13. Het gebied rondom Downstreet 13 is een populaire router voor wie het bezichtigen van Cambodjaans koloniale achitectuur. Aan het eind van de straat vindt je het Nationaal Museum van Cambodja en in een van de zijstraten het oudste gebouw van Phnom Penh, Het Chinese Huis.

Meedoen of een bezoek brengen aan Nurd Night. Tijdens Nurd Night delen Cambodjanen en expats hun kennis over een specifiek topic.  Tijdens een gemiddelde Nurd Night komen 3 tot 6 sprekers aan het woord die je in 6 tot 8 minuten meer vertellen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Meer informatie via de Facebook pagina.

 

Dé reisspecialisten voor Cambodja

 
0