blog
Rondreizen door Afghanistan, is dat wel safe?

Rondreizen door Afghanistan, is dat wel safe?

Leestijd 9 Minuten

Afghanistan is een land in Zuid-Azië. Het wordt begrensd door Turkmenistan, Oezbekistan en Tadzjikistan in het noorden, Pakistan in het oosten en Iran in het westen. Afghanistan ligt in het midden van de Grote Aziatische Brug, een zeer strategische plek. Het land bezit een geschiedenis van duizenden jaren geleden. Het is een land van bergketens, rivieren en woestijnen. De bevolking is er multi-etnisch en heeft verschillende talen en religies. De officiële taal is Pasjtoe, maar Dari wordt er ook veel gesproken. De belangrijkste religie is de Islam.

Een land met een rijke geschiedenis

Afghanistan heeft een rijke cultuur en geschiedenis. De oudste sporen van de menselijke bewoning in Afghanistan dateren uit de steentijd. Eeuwenlang was het een belangrijk kruispunt van handel en cultuur tussen Azië en Europa. Het werd bezet door verschillende grootmachten, waaronder het Mongoolse Rijk, het Perzische Rijk, het Maurya-rijk en de Britse Raj. In de 20e eeuw was het een belangrijke plek in de “Grote Oorlog” tussen de Britse en de Russische troepen. De Russen werden uiteindelijk verslagen en Afghanistan kwam onder Brits bewind. In 1919 werd Afghanistan onafhankelijk.

Een lange periode van oorlog in Afghanistan

Afghanistan heeft een lange en gewelddadige geschiedenis. De twintigste eeuw was een moeilijke tijd voor Afghanistan. In de jaren 1970 kwam er een communistisch regime aan de macht. Dit regime werd gesteund door de Sovjet-Unie. In 1979 vielen de Sovjettroepen Afghanistan binnen om het communistische regime te ondersteunen. Dit leidde tot een oorlog met de Afghanen die duurde tot 1989, toen de Sovjet-Unie zich terugtrok. Afghanistan werd opnieuw onafhankelijk, maar het land werd geteisterd door een burgeroorlog. In de jaren 1990 kwam de Taliban-regering aan de macht. De Taliban voerde een strenge versie van de Islam in. Ze verboden vrouwen het werk en de school te bezoeken. In 2001 vielen de Verenigde Staten Afghanistan binnen om de Taliban te verdrijven. Toen was Afghanistan 20 jaar in oorlog met verschillende groepen Taliban en andere militanten.

Een arm land

Afghanistan is een arm land en is vooral beroemd vanwege zijn oorlogen en geweld. Veel mensen leven er in armoede. De meeste inwoners van Afghanistan zijn analfabeet. De helft van de bevolking is jonger dan 15 jaar en de levensverwachting is er slechts 49 jaar. De economie is er kwetsbaar en afhankelijk van hulp van andere landen. De oorlog en het geweld maken het leven moeilijk voor de Afghanen.

Naar Afghanistan?

Vakanties naar Afghanistan worden afgeraden, omwille van de onrusten. Dit is natuurlijk erg jammer, omdat het land zeer mooi is. De Afghaanse bevolking is over het algemeen vriendelijk, maar de oorlog heeft er natuurlijk een slecht gevoel achtergelaten. Deze oorlog begon op 7 oktober 2001 en eindigde op 30 augustus 2021, hetgeen ongeveer 20 jaar duurde.

Wat heeft Afghanistan te bieden?

Afghanistan heeft zowel avontuur als rust te bieden. Ook is er veel cultuur en geschiedenis aanwezig. Er zijn verschillende bezienswaardigheden die je er kunt bezoeken, zoals het Nationaal Museum van Afghanistan en nationaal park Band-e Amir. In dit nationale park kan je verschillende, prachtige meren bewonderen met helderblauw water. Als je van winkelen houdt, kun je een bezoek brengen aan de bazaar in Kabul of de markt in Mazar-e-Sharif.

Of je nu een actieve of ontspannen vakantie wilt, in Afghanistan zul je zeker genieten van je tijd.

Het weer en klimaat in Afghanistan

Het weer in Afghanistan is zeer divers en hangt af van vele factoren, waaronder de hoogte, de ligging en de omliggende landmassa’s. Afghanistan heeft een aantal verschillende klimaten, met in de woestijngebieden warme, droge zomers en koude, winters met weinig neerslag. De bergen hebben koud weer met veel sneeuw en ijs, en de valleien en vlaktes hebben een aangenaam klimaat met voldoende neerslag. Dit klimaat maakt Afghanistan tot een aantrekkelijke bestemming voor toeristen die van extreme weersomstandigheden houden.

Hoofdstad Kabul

Kabul is de hoofdstad van Afghanistan en is omgeven door heuvels. Het is gelegen in het noordoosten van het land, in de provincie Kabul. De stad is gelegen in een vallei aan de westelijke voet van het Hindoekoesj-gebergte, op een hoogte van ongeveer 1.790 meter. Kabul heeft een gematigd klimaat met koude winters en hete, droge zomers. De stad is de grootste van Afghanistan met een bevolking van meer dan 4,6 miljoen mensen. Kabul is de hoofdstad van het Durrani-rijk sinds de 16e eeuw. De stad is ook bekend als de plaats van veel strijd tijdens de vele oorlogen die Afghanistan in recente jaren hebben geteisterd. Als je Afghanistans hoofdstad bezoekt, zul je zeker veel interessante bezienswaardigheden tegenkomen. Kabul is een prachtige stad met een rijke historie en cultuur.

Een historische stad met veel bezienswaardigheden

Kabul, de hoofdstad en grootste stad van Afghanistan, is een historische stad met veel bezienswaardigheden. Kabul is een van de oudste steden van Centraal-Azië en werd gesticht in de 4e eeuw voor Christus door Alexander de Grote. De stad was ooit een belangrijke handelsroute tussen Azië en Europa en stond bekend om zijn tapijten, kruiden en wapens. Tegenwoordig is Kabul een moderne stad, maar er zijn nog steeds veel oude bezienswaardigheden te zien. Het is een van de meest bezochte toeristische bestemmingen in Afghanistan, vanwege zijn historische waarde en schoonheid.

De Grote Moskee van Kabul

De Grote Moskee van Kabul is een van de grootste moskeeën van Afghanistan. De moskee werd gesticht in de 16e eeuw en is een van de meest opvallende bezienswaardigheden in de stad. De moskee heeft een mooie, klassieke architectuur met een grote binnenplaats waar bezoekers kunnen bidden en ontspannen.

Het mausoleum van Timur Shah Durrani

Een andere bezienswaardigheid in Kabul is het mausoleum van Timur Shah Durrani, of het graf van Timur Shah Durrani, de tweede koning van de Durrani-dynastie. Het mausoleum werd gebouwd in de 19e eeuw en is een mooi voorbeeld van de klassieke Afghaanse architectuur. Het mausoleum is een belangrijke historische plek en bevindt zich in het midden van een mooie tuin.

De Bibi Mahru grot

De Bibi Mahru grot is een andere bezienswaardigheid in Kabul. Deze grot is gelegen in het westen van de stad en is een heilige plek voor de Islamitische inwoners. De grot is een populaire plek voor pelgrims en bezoekers kunnen er een prachtig uitzicht ervaren over de stad en de omgeving.

Andere bezienswaardigheden in Kabul

Kabul heeft nog andere, populaire bezienswaardigheden, waaronder: de Kabul Zoo, het mausoleum Nadir Shah en de koninklijke paleizen. Er zijn ook vele musea in de stad, waaronder het Afghaanse Nationaal Museum, of het Kabul Museum. Andere interessante bezienswaardigheden zijn de verschillende mausolea van Kabul, de Sovjet-Unie memorialen en de Afghanistan-Pakistan Memorial.

De stad Bamyan met prachtige Boeddhabeelden

Bamyan is een stad in Afghanistan met ongeveer 100.000 inwoners. Ze is gelegen in de provincie Bamyan, tussen centraal Afghanistan en het noordoosten van het land. Bamyan is de grootste stad in de provincie. In Bamyan zijn er verschillende bezienswaardigheden te vinden, zoals de Grotten van Bamyan, de Buddhabeelden van Bamyan en de minaretten van Bamyan.

Overblijfselen van de Karavanserai

Bamyan was vroeger een belangrijke stop op de Zijderoute en er zijn nog steeds overblijfselen te zien van de Karavanserai, een platform waar karavanen konden overnachten.

Gigantische Boeddhabeelden

Bamyan is ook bekend vanwege de twee gigantische Boeddhabeelden die in de rotswanden uitgehakt zijn. De beelden zijn meer dan 1200 jaar oud en waren tot 2001 het grootste beeld ter wereld. Helaas zijn de beelden in die tijd door de Taliban vernietigd.

Aantrekkelijk voor toeristen

Bamyan is een rustige en vredige stad. Het klimaat is er aangenaam, met koelere temperaturen dan in de rest van Afghanistan. Bamyan is een aantrekkelijke bestemming voor toeristen en er zijn een aantal goede hotels en restaurants. Bamyan ligt in een vallei tussen twee bergketens, de Hindukush en de Pamir.

De Grotten van Bamyan en de minaretten van Bamyan

De Grotten van Bamyan zijn twee grote grotten die in de kalkstenen kliffen zijn uitgehakt. De Buddhabeelden van Bamyan zijn twee beelden van Boeddha die in de 6e eeuw in deze grotten zijn gemaakt. De minaretten van Bamyan zijn twee hoge torens die in de 12e eeuw zijn gebouwd.

Een unieke schoonheid

Bamyan is een geweldige plek om te bezoeken vanwege zijn schoonheid en cultuur. Er zijn veel dingen te doen en te zien in de stad en de omgeving. Als je van plan bent om Bamyan te bezoeken, kun je ervoor kiezen om in een van de goede hotels of restaurants te verblijven.

De stad Herat aan de Hari rivier

Herat is de hoofdstad van de westelijke provincie Herat in Afghanistan. De stad ligt aan de Hari rivier, in het westen van het land, vlakbij de grens met Iran. Herat is een van de oudste steden van Afghanistan en werd voor het eerst genoemd in de Avesta, het heilige boek van Zoroaster. In de middeleeuwen was Herat een belangrijke handelsstad, en de stad bloeide op als een centrum van kunst en cultuur. In de 19e eeuw werd Herat door de Britse troepen bezet, maar kort daarna weer door de Afghanen veroverd. De stad is sindsdien meerdere keren verwoest, maar is in de afgelopen jaren weer opgebouwd.

Een mengeling van verschillende architectonische stijlen

Herat was een van de belangrijkste kruispunten van de handelsroute tussen China en het Midden-Oosten, en was daardoor een welvarende stad. De stad werd meerdere keren verwoest en herbouwd, waardoor de huidige stad een mengeling van verschillende architectonische stijlen is.

Bezienswaardigheden in Herat

Herat is het culturele centrum van Afghanistan, met een aantal historische monumenten. De minaretten van Herat, genoemd naar de 12e-eeuwse dichter en mysticus Khwaja Abdullah Ansari, is een van de meest herkenbare monumenten van de stad. De stad heeft ook een aantal musea, waaronder het Afghaans Nationaal Museum en het Museum van Herat.

De stad Mazar-i-Sharif in het noorden van Afghanistan

Mazar-i-Sharif is een van de grootste steden in Afghanistan en ligt in het noorden van het land. De stad heeft een aantal belangrijke functies, waaronder het dienen als een belangrijk verkeersknooppunt voor routes naar alle delen van Afghanistan en naar de buurlanden. Mazar-i-Sharif is ook de thuisbasis van een groot aantal bedrijven en industrieën, evenals van een aantal belangrijke overheidsinstellingen. De stad herbergt ook een aantal belangrijke wetenschappelijke instellingen, scholen en universiteiten. Het klimaat van Mazar-i-Sharif is beïnvloed door zijn hoge ligging en is daardoor koud en droog.

Een belangrijke stad

Mazar-i-Sharif is de grootste stad in Noord-Afghanistan en de vierde grootste stad van het land. De stad ligt op ongeveer 15 km van de Turkmeense grens en 270 km ten noorden van Kaboel. Mazar-i-Sharif is een belangrijk industrieel en economisch centrum van het land en fungeert als een belangrijke toegangspoort tot Afghanistan. De stad is goed verbonden met de rest van het land en de buurlanden door een aantal wegen en spoorwegen.

De stad Jalalabad met de Taliban en Al-Qaida in de geschiedenis

Jalalabad is een stad in het oosten van Afghanistan, gelegen in de provincie Nangarhar, aan de grens met Pakistan. Jalalabad is de grootste stad in de provincie en heeft een bevolking van ongeveer 300.000 mensen. De stad is de thuisbasis van de Taliban en Al-Qaida en was het middelpunt van de Afghaanse drugsindustrie. De stad is ook bekend vanwege de vele aanslagen die er hebben plaatsgevonden, waaronder die van 11 september 2001, waar de plannen gesmeed zouden zijn.

Luchthavens in Afghanistan

Als je vanuit België of Nederland naar Afghanistan wilt reizen, moet je het vliegtuig nemen. De luchthavens in Afghanistan zijn belangrijk voor zowel het transport van passagiers, als van goederen. De luchthavens in Afghanistan zijn:

  • Kabul International Airport: de grootste luchthaven in Afghanistan en een belangrijk voor internationale vluchten.
  • Herat International Airport: de tweede grootste luchthaven in Afghanistan en een belangrijk punt van aankomst voor toeristen die naar de oude stad Herat willen reizen.
  • Mazar-e-Sharif International Airport: de derde grootste luchthaven in Afghanistan en een belangrijk punt van aankomst voor toeristen die naar de historische stad Mazar-e-Sharif willen reizen.

Afghanistan heeft verschillende luchthavens die worden bediend door de nationale luchtvaartmaatschappij Ariana Afghan Airlines. Deze luchthavens bevinden zich in de hoofdstad Kaboel en de tweede grootste stad Herat. Kaboel International Airport is de grootste luchthaven in Afghanistan en biedt internationale vluchten naar bestemmingen over de hele wereld. Herat International Airport is de tweede grootste luchthaven in Afghanistan en biedt binnenlandse vluchten naar verschillende bestemmingen in Afghanistan.

Auteur: Sofie de Valck

 

0