blog
Sihanoukville Cambodja

Sihanoukville Cambodja

Tijden tijde van de Vietnamoorlog was Sihanoukville vooral een doorvoerhaven voor allerlei wapens. Tegenwoordig richt deze enige havenplaats van Cambodja haar pijlen vooral op het groeiend aantal toeristen dat de badplaats (en omgeving) bezoekt.

Sihanoukville is nog niet ontdek door de grote massa, maar dat zal in de komende jaren zeker gaan veranderen. Voorbereidingen om de grote stroom toeristen te voorzien van alle gemakken, is in volle gang. Overal vind je accommodaties die net opgeleverd of in ontwikkeling zijn.

Wat voor sfeer hangt er in Sihanoukville?

De sfeer in deze droombestemming van de toekomst wijkt behoorlijk af van de vibes die je in andere delen van Cambodja vindt.  Dit komt vooral omdat de locals zich met name bezighouden met activiteiten die horen bij een havenstad.

Als er al een vergelijking kan worden gemaakt, dan zou Phnom Penh hiervoor het meest in aanmerking komen. Ook Sihanoukville kent, naast het strandleven, voldoende mogelijkheden om erop uit te trekken de omgeving te verkennen en wat cultuur op te snuiven. Het verkeer is vrijwel net zo chaotisch als in de hoofdstad en je dient, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Siem Reap, echt.

Stranden in Sihanoukville

De prachtig witte stranden van Sihanoukville zijn een ware streling voor het oog. Vooral Ochheutal Beach en Otres Beach zijn de moeite waard. De meeste toeristen trekken richting  Ochheutal Beac en wie liever wat minder bekijks heeft, zoekt het in Otres Beach, waar het net zo mooi is, maar minder druk.

Wie er een ritje per boot voor over heeft, kan een bezoek brengen aan een avn de kleine eilandjes aan de kust van Sihanoukville. Stranden zijn daar nog witter, nog schoner en het is meestal een stuk minder druk dan in Sihanoukville zelf. Snorkel meenemen, want ook hier is het onderwaterleven adembenemend!

Hallo, het is hier geen Thailand!

Veel toeristen verwachten dat een vakantie aan de stranden van Sihanoukville vergelijkbaar zal zijn met die in Thailand. Niets is minder waar en te hoge verwachtingen zullen je zeker een teleurstelling opleveren. Opdringerige tuktuk-drivers, overal bedelende kinderen en een aanhoudende stroom van verkopers zijn veelgenoemde bronnen van irritatie onder de strandgangers. Het hoort er echter aan het strand in Sihanoukville allemaal bij.

Toch minder last van bedelende kinderen en opdringerige straatventers? Dan kun je het best je vakantie doorbrengen op een van de 12 nabijgelegen eilanden.

Eilanden rondom Sihanoukville

Op de eilandjes rondom Sihanoukville, zul je dergelijke ongemakken, net als hordes toeristen, echter nauwelijks tegenkomen. Wil je echt genieten van een ongestoord verblijf in een prachtige omgeving, dan doe je er verstandig aan een accommodatie te boeken op een van de 12 paradijselijke eilandjes die zich zich op hooguit 1 tot 2 uur varen van Sihanoukville bevinden.

Het beste eiland om…

  • Feestbeest? Het beste eiland om te feesten is Koh Rong
  • Luxe? Het beste eiland voor een luxe vakantie is Song Saa
  • Lekker relaxen? Het beste eiland voor een relaxvakantie is Koh Rong Sanloem
  • Natuurliefhebber? Het beste eiland voor een natuurvakantie is Koh Thmei
  • Duiken en snorkelen? Het beste eiland voor een duikvakantie is Koh Tang
  • Ontpluggen? Het beste eiland om onvindbaar te zijn is Koh Totang

Plus- en minpunten Sihanoukville

Elke stad heeft zo haar eigen nukken en charmes, zo ook Sihanoukville. Voordat je afreist naar de enige havenstad van Cambodja, is het prettig om wat voor- en nadelen te kennen:

(Nog) geen massatoerisme Naar verwachting zal Sihanoukville uitgroeien tot één van de meest populaire strandbestemmingen van Azië. Zover is het nog niet en tot die tijd is het dus veel beter vertoeven in Sihanoukville, dan bijvoorbeeld aan de stranden van Phuket ,Thailand.

Goede bereikbaarheid Sihanoukville is uitstekend te bereiken, zowel over land als door de lucht. Vanuit Phnom Pehn  ben je per bus iets meer dan 4,5 uur onderweg en vanuit het noorden (Battambang) duurt een busrit ongeveer 6,5 uur). Sihanoukville heeft een eigen vliegveld, maar pas op: binnenlandse vluchten naar Sihanoukville zijn behoorlijk pittig geprijsd.  Reis je op een klein budget, dan is een busrit wat langer, maar wel stukken voordeliger.

Zoals gezegd: het is geen Thailand. Een bezoek aan het strand zal waarschijnlijk met wat ongemakken gepaard gaan. Aan bedelende kinderen en een onophoudelijke stroom strandventers is niet te ontkomen.

Tuktuks maken je gek. Net als in elke grotere stad in Cambodja, wordt je ook in Sihanoukville om de vijf minuten (als het niet vaker is) tuktuk-drivers en straatventers aangesproken. Een gedecideerde no en vervolgens niet meer reageren is misschien niet de meest beleefde, maar wel de meest effectieve manier om hiermee om te gaan.

Let op je spullen en vooral: jezelf! Net als Phnom Penh komt ook in Sihanoukville het beruchte bag-snatching voor. Zwaai niet vrolijk met je smartphone, zeker niet als je in een tuktuk zit of langs de weg loopt. Voor je het weet wordt je telefoon uit je handen gegrist. In de nachtelijke uren alleen over straat struinen is geen goed idee. Dit geldt zeker voor dames die alleen op pad gaan. Een tuktuk nemen in de nachtelijke uren dien je te voorkomen of (als het echt nodig is) te laten regelen door je guesthouse of hotel

Wat moet je gedaan hebben?

Dat een bezoek aan het strand niet mag ontbrekend, spreekt voor zich. Maar Shanoukville heeft meer te bieden dan parelwitte stranden!

De Booze Cruise. Stap op een boot en vaar in een paar dagen langs de verschillende eilandjes rond Sihanoukville.  Voor 25 dollar heb je de mogelijkheden in de avonduren uit je dak te gaan en overdag te genieten van de meest prachtige stranden en zonsondergangen die Cambodja te bieden heeft.

Een kayak huren. Genoeg van het luie strandleven? Zet je spieren aan het werk en beleef daarnaast ook nog heel veel lol tijdens het kayakken. Voor  3 dollar kun je al een kayak huren, bijvoorbeeld bij de Otres Nautical Club.

Escaperooms en paintball. Zeker wanneer je met een groep reist, is paintballen een waanzinnig leuke afwisseling op het zwemmen en zonnebaden. Gebruik je liever je hersen dan je spieren, dan is een bezoek aan een escaperoom net zo amusant. Dagelijks geopend van 10 tot 18:00. Adres: Otres Village, Sihanoukville, telefoonnummer: 086 603 176

Krokodillen en Hagedissen Zoo. Maak kennis met de grootste ‘collectie’ krokodillen en hagedissen van Cambodja. Tip: entree kost 3 euro, maar die hoef je niet te betalen als je luncht in het restaurant. Dagelijks geopend van 8:00 tot 23:00. Adres: Mittapheah Kampuchea Soviet Street, Victory Hill, Sihanoukville, telefoonnummer: 012 673 805

Sihanoukville in 1 minuut

Sihanoukville is de enige havenstad van Cambodja en moet het tegenwoordig vooral hebben van het toerisme. De verwachting is dat de stranden en vooral eilanden rondom deze havenplaats in de toekomst tot de mest populaire toeristische trekpleisters van Azie zullen behoren.

In en om Sihanoukville is van alles te beleven, maar hoogtepunt is toch wel een bezoek aan een van de 12 eilanden voor de kust van Sihanoukville.

Populaire activiteiten zijn de booze-cruise, paardrijden aan het strand en het bezoeken van de eilanden. Criminaliteit komt voor in Sihanoukville en het is af te raden om ’s nachts alleen over straat te gaan. Prijzen zijn vergelijkbaar met de rest van Cambodja: voor elk budget zijn er uitstekende accommodaties te vinden!

Dé reisspecialisten voor Cambodja

 
Booking.com
0