blog
Spaanse Tapas

Spaanse Tapas

Leestijd 2 Minuten

Spaanse Tapas zijn lekkere snacks. Het zijn kleine heerlijke hapjes geserveerd in tapasbars en restaurants in heel Spanje. Goedkoop en met een geweldige variëteit, tapas zijn een goede manier om Spaanse gerechten te proeven zonder je maag te vol te maken of je zakken te legen.

De oorsprong van tapas

Er wordt gezegd dat tapas voor het eerst werd gemaakt toen de zieke koning van Spanje, Alfonso van Spanje, door zijn artsen werd geadviseerd dat een remedie zou worden gevonden als hij in plaats van zelf wijn te drinken, tussen de maaltijden door een hapje voedsel consumeerde ermee.

Toen de koning van zijn ziekte was hersteld, wilde hij de algemene bevolking op dezelfde manier van lijden redden en verklaarde dat vanaf die tijd geen alcohol meer kon worden geserveerd in de herbergen en tavernes van Castilië, tenzij er voedsel mee werd geserveerd.

Naast de legende waren er ook puur praktische redenen voor de traditie van Tapas. Boeren en arbeiders op het platteland van Spanje vonden tapas een welkome aanvulling op hun werkdag, omdat het hen de energie gaf om hen de hele dag door te laten werken.

Spaanse Tapas

Spaanse tapas en drinken

Historisch gezien werd wijn geserveerd met Tapas in de winter om het lichaam verwarmd te houden en ziekte af te weren. In tavernes werd wijn geserveerd met een stuk brood en een topping van kaas of ham gebalanceerd op de mond van het glas, om de wijn te bedekken en ook om de effecten van de alcohol te verminderen door het in de maag op te nemen. Wijn is vandaag nog steeds de favoriete begeleiding bij tapas, maar afhankelijk van de regio en het seizoen, kan sherry of cider ook worden geserveerd met tapas.

Spaanse Tapas

Gazpacho in plaats van wijn

In de zomer is de drank die vaak met tapas wordt genomen in de warme regio’s van Zuid-Spanje gazpacho, een koude soep die voornamelijk bestaat uit tomaten die koel en verfrissend is.

Tapas Recepten

Net als de alcohol die bij de Tapas wordt geserveerd, kunnen de Tapas zelf sterk verschillen van regio tot regio en zijn recepten door de geschiedenis heen ontwikkeld en veranderd. In de middeleeuwen betekende wijdverbreide armoede dat het belangrijkste ingrediënt van Tapas brood was, een goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar nietje.

Olijven waren ook favoriet in hun geheel of in een pasta op brood, omdat ze overal in Spanje te vinden waren.
In rijkere tijden en vandaag zijn vlees (ham of worst, gerookt of vers), vis en zeevruchten (gefrituurde witvis of calamares), zuivelproducten (Spaanse kazen) en eieren (tortilla) veel voorkomende bestanddelen van Tapas. Groenten zijn ook belangrijk. Sperziebonen in een knoflookachtige tomatensaus zijn populair, evenals gebakken aubergine en aardappelen.

Tapas hebben door de eeuwen heen doorstaan dankzij hun combinatie van gemak, bruikbaarheid en natuurlijk hun heerlijke smaak.

Vakantie of rondreizen in Spanje? Dit zijn de specialisten:

 
?c=6520&m=1839106&a=120684&r=grr spaanse tappas&t=html
0