blog
Tongariro het oudste Nationale park van Nieuw-Zeeland

Tongariro het oudste Nationale park van Nieuw-Zeeland

Leestijd 3 Minuten

Het Tongariro Park is met 79.598 hectare het op 7 na grootste park van Nieuw-Zeeland en is in 1894 opgericht. Hiermee is het ook het oudste park van het land, en het eerste park van Nieuw-Zeeland dat als gemengd erfgoed op de Werelderfgoederenlijst van UNESCO werd geplaatst. Het Tongariro park is met name bekend vanwege de afwisselende ruige natuur en 3 actieve vulkanen, Mt. Tongariro (1.967 meter), Mt. Ngauruhu (2.287 meter) en Mt. Ruapehu (2.797 meter). Je hebt rivieren waar je kunt raften en er zijn wandelroutes van zeer kort tot een Great Walk, de ‘Tongariro Northern-Circuit’, een 3-4 daagse wandeling van 43,1 kilometer.

Whakapapa Village

Voordat je het park in gaat kun je een kijkje nemen in het bezoekerscentrum van Whakapapa Village wat je te wachten staat. Hier zie je onder andere foto’s van vulkaanuitbarstingen en veel inspiratie voor wandeltochten.

Tongariro Alpine Crossing

De 19,4 kilometer durende Tongariro Alpine Crossing wordt gezien als één van de mooiste eendagswandeltochten ter wereld. Het eerste deel van de tocht loop je over relatief vlak terrein en je loopt hier op de flanken van de vulkaan, die erg rotsachtig is. Onderweg is geen eten en drinken te koop. Het weer kan hier plotseling omslaan van warm naar regen en winterse kou.

In het tweede deel van de tocht loop je behoorlijk steil omhoog en krijg je steeds mooiere uitzichten naar beneden op de vallei te zien.
Uiteindelijk kom je op een splitsing waarbij je door kunt gaan met de Alpine Crossing, de andere keuze is om de Mt. Ngauruhu – dit was tevens de Mt. Doom in de film Lord of The Rings – of de Mt. Tongariro te beklimmen. De Mt. Ngauruhu beklimmen is zwaar maar zeker de moeite waard. In het begin is de weg nog gemarkeerd met vlaggetjes, daarna moet je je eigen route naar de top zoeken. Als je bij de sneeuw bent aangekomen heb je de top bijna bereikt wat alle ontberingen onderweg goedmaken.

Bij helder weer heb je hier uitzicht op de besneeuwde top van de Mt. Ruapehu en over landelijk Nieuw-Zeeland. Aan de andere kant zie je de prachtige smaragdgroene en blauwe bergmeren. Na dit deel van de tocht loop je door 2 kraters heen, een gele en een rode krater die er prachtig uitzien. De afdaling is ook schitterend waar je eerst bovenaan prachtige bergmeren ziet en allerlei gesteente in verschillende kleuren. Hier en daar zie je rokende vulkanen en in de afdaling heb je aan de zijkant uitzicht over Lake Taupo, dit is het grootste meer van Nieuw-Zeeland. De laatste paar kilometer loop je door het regenwoud naar het einde. Als je de fysieke mogelijkheden hebt is deze tocht een absolute must.

Mt. Ruapehu

De lift brengt je naar 2.020 meter. Van hieruit vertrekken er excursies naar het kratermeer op de top van de vulkaan. Bij helder weer heb je uitzicht over zowel de oost- als westkust van Nieuw-Zeeland. Kortere tochten zonder gids of een bakje koffie drinken in het hoogste café van het land behoren tot de andere mogelijkheden. ’s Winters is de Mt. Ruapehu populair onder skiërs. Je hebt hier hellingen in verschillende niveaus. De langste is 722 meter.

Vanuit de lucht

Als je wel het prachtige landschap van bovenaf wilt bekijken maar hier niet naar boven wilt klimmen kun je vanuit Whakapapa Village een vliegtuigje boeken. Vanuit de lucht zie je de toppen van de vulkanen en de prachtige bergmeren.

14 Nationale parken

Nieuw-Zeeland is een land met veel natuurschoon. Er zijn 14 nationale parken in Nieuw Zeeland. Alle 14 nationale parken worden besproken op deze website. Van de steile kusten van Fiordland National Park tot de vulkanen van Tongariro NP. In elk park kan je prachtige wandelingen maken. Onderweg kom je bezienswaardigheden, planten en dieren tegen die je nergens anders ter wereld kunt zien. Zoek hieronder jouw favoriete park en lees er meer informatie.
Nieuw-Zeeland is leuk in combinatie met een rondreis op Tasmanië

Vergelijk hier direct alle reizen naar Nieuw-Zeeland

0