blog
Trevifontein

Trevifontein

Leestijd 2 Minuten

De Trevifontein is de bekendste fontein van Rome en is ongeveer 26 meter hoog en 22 meter breed. De opdracht voor de fontein werd gegeven door paus Clemens VII en de bouw duurde van 1732 tot 1762. De fontein is tegen de achtergevel van het Palazzo Poli gebouwd waardoor de fontein een nog indrukwekkendere indruk maakt. Het geeft het als het ware een nog krachtigere uitstraling mee.

De naam van de fontein

Jaarlijks trekt de fontein enorm veel bezoekers, maar niet veel van deze bezoekers weten waar de naam vandaan komt. De fontein is namelijk te vinden op het Piazza di Trevi. ‘Tre via’ staat voor drie wegen en op dit plein komen drie wegen uit. Hierdoor was het een makkelijk ezelsbruggetje naar het Treviplein en dus ook de trevifontein!

Mythe van de Trevifontein

Jaarlijks gooien veel mensen geld in de trevifontein en dit komt door de mythe die over de fontein heerst. Je zou met je rug naar de fontein moeten staan, je ogen sluiten en aan Rome denken. Als je op dat moment met je rechterhand één muntje over je linkerschouder in de fontein gooit, dan zal je ooit nog terugkeren naar Rome. Werp je op deze manier twee muntjes in het water, dan ontmoet de gooier zijn geliefde in de Eeuwige stad. Als je drie muntjes gooit dan zou dit leiden tot een huwelijk of scheiding. Dus als jij gelukkig getrouwd bent zou ik er niet voor kiezen om drie muntjes te gooien. De mythe zorgt er wel voor dat er voor een fortuin in de fontein gegooid werd: jaarlijks wordt er zo’n 1,4 miljoen euro uit de fontein gehaald.

Renovatie Trevifontein

Recent is de fontein nog gerenoveerd. Tijdens de renovatie konden er nog steeds muntjes gegooid worden, maar dit werd toch een stuk lastiger door al het steigerwerk. De renovatie ging op 14 juni 2014 van start en de werkzaamheden waren in november 2015 klaar. De totale kosten van de renovatie waren 2,2 miljoen euro, maar dit is geheel betaald door Fendi (een modebedrijf). Natuurlijk had de gemeente ook het geld zo terug kunnen hebben door het geld uit de fontein van te blijven vissen!

De trevifontein ligt op een zeer gunstige locatie voor andere bezienswaardigheden in Rome. Zo liggen het Pantheon en het Colosseum redelijk in de buurt en op loopafstand. Ook de Spaanse trappen en nog verschillende pleinen liggen op loopafstand van de bekendste fontein van Rome.

Al zin gekregen in een stedentrip naar Rome? Wij hebben de volgende reisorganisaties voor je geselecteerd:

 

0