blog
Vakantie Corsica – een eiland voor fijnproevers

Vakantie Corsica – een eiland voor fijnproevers

Leestijd 5 Minuten

Het eiland Corsica heeft een vreemde vorm, denk bijvoorbeeld aan een tros druiven met aan de bovenkant de stengel ervan. Het wilde en verbluffend mooie Cap Corse vormt de stam ervan. De balans van het cluster wordt weerspiegeld in de enorm gevarieerde topografie, bergtoppen (120 toppen van meer dan 2000 meter), rivierkloven, zandstranden en weelderige vlaktes.

Corsica wordt ook wel het mini-Frankrijk genoemd, met een beetje van alles wat Frankrijk te bieden heeft in een kleine ruimte. Zonder twijfel biedt het eiland de reiziger een rijke en smakelijke ervaring binnen zijn kustlijn van 1000 kilometer. De bevolking van Corsica is heel trots op hun lokale, geproduceerde voedingsmiddelen en dranken. Het is dus zeker aan te raden om een breed scala van de beschikbare goederen te proeven tijdens jouw vakantie op Corsica.

Lokale specialiteiten van Corsica

Hier volgt een overzicht met een selectie van producten van het Corsicaanse aanbod voor de hongerige en uitgedroogde reiziger die een Corsica vakantie heeft geboekt :

Corsicaanse wijn

Domaine Arena is één van de best beoordeelde wijnen op het eiland met uitstekende rode en witte variëteiten. Deze wijnmaker bevindt zich in de regio Patrimonio. Ze waren één van de eerste wijngaarden die begonnen aan het moeizame proces van het herbeplanten van klassieke Corsicaanse druiven zoals Biancu Gentile. De wijn is gemaakt in een organische stijl, en deze wijn smaakt echt heerlijk!

Brocciu kaas

De brocciu kaas is gemaakt van de wei van schapen of geitenmelk. Het is qua textuur vergelijkbaar met ricotta, maar geschikt voor lactosevrije diëten. Brocciu wordt beschouwd als één van de nationale voedingsmiddelen van Corsica. De kaas is opmerkelijk veelzijdig. Zo wordt deze gebruikt in alles van beignets (donuts) tot omeletten en pasta’s.

Kastanjes uit Corsica

Châtaignes, of bij ons gekend als kastanjes, worden beschouwd als de “boom des levens” op Corsica. De boom wordt al in de 13e eeuw vermeld in Corsicaanse archieven. Studies hebben echter aangetoond dat de kastanjeboom al aanwezig was in het Neolithicum. De boom bloeit in mei en juni en de kastanjes worden geoogst in de herfst (oktober en november). Het fruit wordt gedroogd, gepeld, gesorteerd, verwarmd en uiteindelijk gemalen tot meel. Het meel wordt overal verkocht en gebruikt in een breed scala aan koekjes, cakes, brood en zelfs een pap, genaamd pulenda.

Zoet brood in Corsica

Le Pain des Morts is een zoet brood en een specialiteit van Bonifacio en de omgeving ervan. Het brood is gemaakt met rozijnen en walnoten en het is te vinden in alle lokale bakkerijen en ook op de markt. Traditioneel werd het enkel geserveerd op Allerheiligen en met Halloween, maar nu is dit brood er het hele jaar door te verkrijgen.

Aubergines uit Corsica

De aubergine is een groente dat ook te vinden is op het eiland Corsica. Kennelijk is dit niet inheems in Corsica, maar voor een reiziger zou het moeilijk zijn om de borden voor Aubergines farcies à la Bonifacienne te missen. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht dat gemaakt is van aubergine, brood, melk, kaas en eieren.

Cheesecake met Brocciu kaas

Le Fiadone is een Corsicaanse cheesecake die gemaakt wordt met Brocciu-kaas als basis. Het is in wezen een kaasflan, geschikt voor glutenvrije en zuivelvrije diëten, omdat het zonder bloem wordt gemaakt.

Druiven uit Corsica

Druiven bestaan in Corsica al sinds de Phoceans in 570 voor Christus. Vanaf 1960, tot het midden van de jaren 1970, breidden de gebieden met aangeplante wijnstokken zich uit tot vier keer de vorige dekking. Tegenwoordig zijn er op het eiland negen AOC-gebieden te vinden (Appellation d’origine contrôlée), met een totale productie van 13 miljoen flessen. De productie is meestal in micro-pakketten. Veel van de regio’s hebben “dins des vins” gemarkeerd voor dorstige, nieuwsgierige bezoekers.

Honing uit Corsica

Honing wordt ook vervaardigd op het eiland. Het zou echter moeilijk zijn om te zeggen dat dit een product is met uitsluitend Corsicaanse wortels, want honing is te vinden in veel regio’s over de hele wereld. Wat uniek is, zijn enkele van de typische Corsicaanse smaken, zoals kastanje en maquis.

Voor ieder wat wils

Op Corsica is er op gebied van eten voor ieder wat wils. Er zijn talloze mogelijkheden van gerechten zoals verse zeevruchten, verleidelijke taarten, charcuterie en vers fruit.

Confituur in Corsica

Jam of confituur is op Corsica zeer gekend. Men zou moeilijk kunnen zeggen dat jam op Corsica is uitgevonden. Er is echter een omvangrijke industrie rond het verbouwen van fruit en de productie van jam. Enkele unieke smaken zijn vijgen en noten, clementine en zoete kastanjes.

Ingrediënten voor gerechten

De belangrijkste ingrediënten die op Corsica te vinden zijn voor het bereiden van gerechten, zijn de typische Corsicaanse planten, kruiden en bloemen die er in het wild groeien, in de maquis of het wilde struikgewas. Deze ingrediënten hebben een grote invloed op de smaak van vlees, kaas, honing en lokale gerechten. Enkele van de typische planten in het maquis zijn rozemarijn, laurier, jeneverbes, salie, tijm, munt, lavendel, mirte en vele anderen. De sterk aromatische geur van het maquis is een belangrijk ingrediënt in de gastronomie op het eiland.

De druivensoort Muscat

Muscat is een enorm populaire druivensoort op Corsica. De wijn kan zoet of vrij droog zijn. Er is zelfs een sprankelende variëteit. Het wordt meestal geserveerd als een aperitief.

Gekweekte hazelnoten

Hazelnoten zijn ook veel te vinden op Corsica. Hoewel deze niet zo prominent aanwezig is als de kastanje, is de hazelnoot een opnieuw gekweekt gewas. De noten worden gebruikt in honing, olie, meel en snoep.

Olijven voor olie, zeep en producten

Olijven groeien er overvloedig, zoals dit gebruikelijk is in mediterrane klimaten. In Corsica mag het fruit rijpen aan de boom. De rijpe olijven worden er met de hand verzameld van november tot januari, of in netten van februari tot mei. De olijven worden er verwerkt tot olie, zeep en andere producten.

De productie van citrusvruchten

Pompelmoes en clementines behoort tot de citrusproductie op Corsica. Deze bevindt zich meestal aan de noordkant van het eiland. De citrus wordt ofwel geconsumeerd op het eiland, of exclusief geëxporteerd naar Frankrijk.

Roséwijn met de Nielluccio druif

Nielluccio is de druif die veel voorkomt in roséwijn. Het is één van de inheemse variëteiten op Corsica.

Rode wijn met de Sciacarello druif

Sciacarello is een rode wijndruif die voornamelijk afkomstig is uit de regio Ajaccio.

Witte wijn met de Vermentinu druif

Vermentinu is een droge witte wijndruif waarmee heerlijke witte wijnen geproduceerd worden.

Wilde zwijnen eten

Wilde zwijnen worden op Corsica vaak geserveerd met Corsicaanse rode wijnen.

Een stoofpot eten op Corsica

Tianu is de typische spelstoofpot uit Corsica.

Eten uit het Middellandse Zeegebied

Het eten op Corsica is vergelijkbaar met dat van vele landen rond de Middellandse Zee. Het wordt beïnvloed door het klimaat, de zee en in grote mate de geschiedenis. Wat bewonderenswaardig is, is de Corsicaanse trots op de productie van goederen die 100% Corsicaans zijn.

Een diverse productielijn

In het Middellandse Zeegebied zou het moeilijk zijn om te stellen dat één voedsel of product uniek is voor een gebied. Eeuwenlange maritieme handel in Corsica, heeft de ontwikkeling van producten en industrieën beïnvloed. Wat uniek is aan Corsica, is dat het eiland een zo breed scala aan producten biedt vanwege de diversiteit van het land, de hoogtes en de lange kustlijn.

Corsicaans praten

Op Corsica wordt Frans gepraat, maar de bewoners spreken er ook Corsicaans. Deze traditionele taal van Corsica lijkt een beetje op Italiaans met een mengeling van Latijns en Frans.

Corsicaanse namen

De traditionele spelling van achternamen in Corsica is de letter “i”. Echter, toen de Corsicanen in Puerto Rico aankwamen (vanaf 1830), zouden de Spanjaarden de namen met de letter “y” schrijven.

Waters uit Corsica

Zilia is een Corsicaans bruisend water, andere populaire merken zijn er ook St Georges en Orezza.
Corsica heeft zonder twijfel veel te bieden op gebied van eten en drinken. Geniet hier zeker van tijdens je vakantie op dit populaire, zonnige eiland!

 

Onderstaande reisorganisaties bieden je een vakantie in Corsica aan:

 

 

0