blog
Vakantie in Luxemburg ,natuurpracht en historie in één

Vakantie in Luxemburg ,natuurpracht en historie in één

Leestijd 5 Minuten

Vakantie in Luxemburg : natuurpracht en historie

Veel mensen die van plan zijn om een vakantie te boeken zitten er helemaal niet op te wachten om uren in de auto of het vliegtuig te moeten zitten. Toch willen ze graag even iets helemaal anders dan in hun thuisomgeving het geval is. Het lijkt in eerste instantie een behoorlijke opdracht te zijn om aan deze wensen tegemoet te kunnen komen. Toch hoeft dat in de praktijk zeker niet altijd het geval te zijn.

Neem nu bijvoorbeeld het prachtige Luxemburg. Dit Groothertogdom is relatief dichtbij huis gelegen en biedt heel wat interessante bezienswaardigheden om te ontdekken. Bovendien is Luxemburg-Stad bijzonder fijn om in te vertoeven en kan je er heel wat gezellige verblijfadressen en restaurants terugvinden. Zie jij een vakantie in Luxemburg ook wel zitten? In dat geval laten we je op deze pagina graag kennismaken met al het moois dat je in dit kleine landje kan ontdekken!

Bezoek zeker het Grand Ducal Palace bij een vakantie in Luxemburg

vakantie in Luxemburg

Verspreid over het land Luxemburg zijn heel wat paleizen en kastelen terug te vinden. Ongetwijfeld het mooiste paleis dat is terug te vinden in het zuiden van Luxemburg luistert naar de naam ‘Grand Ducal Palace’. Het betreft hier dan ook niet voor niets de officiële residentie van de Groothertog van Luxemburg.

Het gebouw kent een aanzienlijke geschiedenis. Deze maakt onder meer duidelijk dat het gebouw in gebruik werd genomen in het jaar 1572. In die tijd deed ze evenwel dienst als gewoon stadhuis. Haar functie als residentie voor het staatshoofd van Luxemburg kreeg ze in het jaar 1817.

Wie op kerstavond naar de Luxemburgse televisie kijkt zal de kerstboodschap zien verschijnen van de Groothertog. Deze kerstboodschap wordt steeds opgenomen in de zogenaamde ‘yellow room’ van het paleis. Absoluut de moeite waard dus om het ‘Grand Ducal Palace’ te gaan ontdekken!

De Kazematten van Luxemburg

Geen enkel bezoek aan Luxemburg is compleet zonder de kazematten te hebben gezien. Ooit vormden de kazematten van Luxemburg één van de grootste en meest indrukwekkende militaire verdedigingswerken en schuilplaatsen van Europa. Een deel van het ruim 23 kilometer lange netwerk bevond zich onder de grond. In totaal bestond de site dan ook uit zomaar even 24 forten evenals 16 belangrijke versterkingen.

Jammer genoeg is op vandaag nog maar een fractie van de ooit zo indrukwekkende kazematten te bezoeken. Een groot deel van de verdedigingswerken zijn dan ook verwoest op het ogenblik dat Luxemburg tot neutraal gebied werd verklaard. Op vandaag is er nog sprake van zo’n 17 kilometer aan kazematten. Slechts een beperkt gedeelte daarvan is te bezoeken. Het gaat hierbij specifiek om de kazematten die luisteren naar de namen ‘De Bock’ en ‘Pétrusse-dal’. De kazematten van Luxemburg zijn inmiddels ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het Mudam Museum

Luxemburg wordt niet zelden genoemd als absolute topbestemming voor mensen die houden van (moderne) kunst. Deze reputatie heeft het voor een groot deel te danken aan het ‘Mudam Museum’. Dit museum verwelkomt namelijk steevast prestigieuze, internationale tentoonstellingen die het hart van de moderne kunstliefhebber steevast sneller doen slaan. Ben je niet meteen een kunstliefhebber, maar weet je een prachtig gebouw wel te waarderen? Ook dan is een bezoekje brengen aan het Mudam Museum een aanrader. Het pand is ontworpen door Ieoh Ming Pei welke toch alles behalve de minste naam in. Deze architect was in het verleden dan ook verantwoordelijk voor de realisatie van menig aantal, prestigieuze projecten. Zo was hij bijvoorbeeld nauw betrokken bij de reorganisatie van het Louvre in Parijs.

Musée National D’histoire et D’art à Luxembourg

Veel mensen die er voor kiezen om een bezoek te brengen aan een bepaald land of een specifieke stad willen graag meer te weten komen over de geschiedenis die zich daar heeft afgespeeld. Dat geldt in het bijzonder voor bestemmingen zoals onder meer Luxemburg welke bekend staan om hun roemrijke verleden. Ben jij ook geïnteresseerd in de historie van dit kleine landje? In dat geval moet je absoluut een bezoek brengen aan het ‘Musée National D’histoire et D’art à Luxembourg’. Niet alleen kom je hier meer te weten over de geschiedenis van Luxemburg, daarnaast is er ook een indrukwekkende collectie met archeologische voorwerpen terug te vinden. De ondergrondse kamers geven dit museum zomaar nog meer aantrekkingskracht. Leuk voor volwassenen, maar ook de moeite waard met kinderen!

De Kathedraal van Luxemburg

De Kathedraal van Luxemburg is een bisschoppelijke kerk welke werd gebouwd in het jaar 1613. In het jaar 1935 werd er voor gekozen om verschillende uitbreidingen door te voeren aan de kathedraal. Het betrof hier allerminst onaanzienlijke werken. De uitbreiding zorgde er namelijk voor dat het oppervlak van de kathedraal zomaar even verdubbelde. Nog een interessant detail, in de crypte van de kathedraal liggen heel wat familieleden van de Groothertog begraven. Ook de Kathedraal van Luxemburg is daardoor eigenlijk een bezienswaardigheid die je niet over het hoofd mag zien.

Ruime keuze aan prachtige, culturele routes

Wanneer je een auto ter beschikking hebt is er eigenlijk geen enkele reden waarom je er voor zou kiezen om alleen maar in Luxemburg-Stad te vertoeven. Van zodra je, je buiten de hoofdstad van het Groothertogdom begeeft zal er zich namelijk een compleet nieuwe wereld ontvouwen. Luxemburg is dan ook een werkelijk prachtig land welke weet te verrassen door heuvelachtige landschappen, prachtige bossen en natuurlijk ook heel wat historische gebouwen. In het bijzonder de statige kastelen die op verschillende plaatsen in het land zijn terug te vinden zijn een ware aanrader om te bezoeken.

Let op, lang niet alle kastelen zijn te bezoeken. Er zijn speciale kaartjes verkrijgbaar in de toeristische dienst die je duidelijk aangeven waar de verschillende kastelen zich bevinden en of ze te bezoeken zijn of niet.

Vallée de la Pétrusse

Terug naar Luxemburg-Stad dan maar. Daar kan je namelijk de zogenaamde ‘Vallée de la Pétrusse’ in terugvinden. Het betreft hier een gigantisch stadspark welke het centrum van de hoofdstad eigenlijk in twee delen opsplitst. Diep in deze vallei is een groene oase van rust terug te vinden.

De Vallée de la Pétrusse is één van de meest geliefkoosde plaatsen van toeristen om de kazematten van Luxemburg te kunnen aanschouwen. Bovendien is deze vallei niet alleen leuk om te bezoeken als volwassenen, maar ook met kinderen. Er is namelijk ook een erg leuke speeltuin terug te vinden. Wat een bezoek aan de Vallée de la Pétrusse nog specialer maakt is de aanwezigheid van het Romeinse aquaduct ‘Passerelle’. Wat ons betreft absoluut één van de niet te missen plaatsen in de Luxemburgse hoofdstad.

Larochette

Luxemburg bevat ongelofelijk veel bezienswaardige locaties, steden en dorpjes. Eén van de meest bijzondere is volgens veel reizigers echter ‘Larochette’. Deze stad mag dan over een relatief beperkte omvang beschikken, hoog boven de stad zijn twee statige kastelen terug te vinden die het plaatsen een echt bijzondere aanblik geven. De kastelen worden langzaam maar zeker opgenomen door de bossen welke ook de rest van de stad omringen.

Ondanks het feit dat de stad heel wat mooie evenals historische bezienswaardigheden telt is het toch vooral het uitzicht dat je hier kan aanschouwen welke als belangrijkste troefkaart wordt uitgespeeld. In het bijzonder tijdens de zomermaanden is het hier heerlijk vertoeven op één van de vele, uitnodigende terrasjes die er staan opgesteld. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, Luxemburg heeft voor iedereen wat wils te bieden!

 

0