blog
Vakantie Rhodos

Vakantie Rhodos

Leestijd 8 Minuten

Het eiland Rhodos is al decennia lang één van de meest populaire vakantiebestemmingen in Griekenland, niet in de laatste plaats door het aangename klimaat met veel zon en warme zomers. De internationale luchthaven van Rhodos is de op twee na drukste luchthaven van Griekenland. Voor wat betreft het aantal zonvakanties scoort alleen Kreta beter.

Het ten zuidoosten van Griekenland gelegen eiland Rhodos ligt in de Egeïsche zee en behoort tot de eilandengroep Dodekanesos. Het ligt dichter bij het Turkse vasteland dan bij het Griekse vasteland. Het eiland is 79,7 kilometer lang en maximaal 38 kilometer breed en heeft een oppervlakte van 1398 vierkante kilometer. Het is daarmee een stuk compacter dan Kreta, waardoor je op Rhodos vanuit iedere locatie binnen een dag ieder andere locatie op het eiland kunt bereiken en weer terugkeren. Echter kan de reistijd door het bergachtige binnenland door de bochtige weggetjes flink oplopen.

Rhodos kent prachtige zandstranden, indrukwekkende historische monumenten en vele  authentieke bergdorpjes. Tijdens een vakantie op Rhodos ervaar je het echte eilandleven van Griekenland.

Reistijd voor Rhodos

Het eiland ligt op ongeveer 2.400 kilometer van Schiphol. Met een rechtstreekse vlucht ben je in slechts 3 uur en 40 minuten op het eiland met de prachtige witte stranden aan een azuurblauwe zee. Heb je een vlucht met een tussenstop, dan ben je ongeveer 6 uur onderweg.

Klimaat op Rhodos

Rhodos heeft gemiddeld van alle Griekse eilanden de meeste zonuren per jaar. Het mediterrane klimaat zorgt ervoor dat het er zomers erg warm en droog is. In de zomermaanden juli en augustus ligt de gemiddelde temperatuur rond de 31°C waarbij uitschieters naar 35°C geregeld voorkomen. Uitschieters naar 40°C gebeuren ook, maar dat is maar zelden. In die maanden valt er gemiddeld slechts 0,1 mm regen en schijnt bijna altijd de zon. Van juni tot en met september zorgt de noordwestelijke Meltini wind langs de kust voor enige verkoeling, met uitzondering van plaatsen als Faliraki, gelegen in een baai, waar de verkoelende wind vaak uitblijft. Daar worden dan ook vaak de hoogste temperaturen gemeten.

Temperatuur in de winter

De winters zijn er mild, maar vrij nat. In februari zijn temperaturen van 20°C geen uitzondering. Ook in november is het over het algemeen nog schitterend nazomerweer op Rhodos. De dagen zijn dan wel minder lang, maar het is er dan nog heerlijk warm en, doordat de hordes toeristen zijn verdwenen, heerlijk rustig.

Aan de oostkant van het eiland is het er gemiddeld een paar graden warmer dan aan de westkant. Dit komt door de invloed van de wind, de zee en zeestromingen. Het eiland heeft door de ligging relatief veel zon. Zomers is het zeewater heerlijk warm, waardoor het bij uitstek geschikt is om te zwemmen, snorkelen en duiken. Door de verkoelende zeewind is het in het binnenland over het algemeen 1 of 2 graden warmer dan aan zee.

Over het gehele jaar gemeten zijn de gemiddelde temperaturen zo’n 22,9°C overdag en 17,7°C ‘s nachts.

Stranden van Rhodos

De stranden van Rhodos vormen voor veel toeristen een van de belangrijkste redenen voor hun vakantie op dit Griekse eiland. Rhodos kent tientallen grote en kleinere stranden aan een azuurblauwe zee. Sommige stranden hebben prachtig witte zandstranden, maar veel stranden bestaan uit kiezels of een mengsel van kiezels en zand. Naakt zonnen is er ook mogelijk. Het naturistenstrand bij Faliraki is overigens de enige legale plek om naakt te zonnen.

De voorzieningen zijn per strand verschillend. Sommige stranden hebben geen enkele voorziening, maar bij de meeste stranden heb je in ieder geval wel een bar, kantina of taverna. Bij de grotere, drukkere stranden zijn ook kleedhokjes, douches en vaak ook verschillende vormen van watersport en andere vormen van waterplezier.

Tot de mooiste stranden van Rhodos behoren onder andere de stranden van Agia Agathi, Anthony Quin, Faliraki, Kiotari en Kolymbia. Dit is zo een greep uit de vele prachtige stranden die Rhodos rijk is.

Agia Agathi heeft een schitterend zandstrand en wordt ook wel Golden Beach genoemd. Het ligt tussen Kolymbia en Lindos. De naam is ontleend aan het nabijgelegen kapelletje van de Heilige Agathi. Eén van de bekendste stranden van Rhodos is het strand van Anthony Quin, een paar kilometer ten zuiden van Faliraki. Op dit strand zijn scènes uit de film “The Guns of Navarone” opgenomen met de beroemde hoofdrolspeler Anthony Quin.

Op zo’n 12 kilometer van Rhodos, aan de oostelijke kust, ligt Faliraki. Hier vind je vele grote hotelketens en resorts en niet in de laatste plaats door het 5 kilometer lange zandstrand. Overal wapperen de “Blue Flags”, hetgeen aangeeft dat het water heel schoon is en de stranden goed georganiseerd zijn.

Bij het in het zuidoosten van het eiland gelegen schilderachtige witte dorpje Lindos zijn vele idyllische baaitjes. Ten noorden en ten zuiden van de Acropolis van Lindos zijn prachtige stranden te vinden en de omgeving is er adembenemend mooi. Het zeewater is er helder en heeft een turquoise kleur.

Bezienswaardigheden Rhodos

Rhodos-stad

Rhodos-stad mag zeker niet op je todo-lijstje ontbreken. De stad is omgeven door een vier kilometer lange stadsmuur. Hierdoor heeft de stad veel weg van een groot en imposant kasteel. Volgens de Grieken is Rhodos-stad één van de mooiste steden van de Mediterranée. Met zijn imposante bouwwerken en vele kerken doet het die titel in ieder geval eer aan. Zodra je door één van de zeven imposante middeleeuwse stadspoorten loopt waan je je heel even terug in de tijd door de bijzondere culturele bezienswaardigheden en grote historie. De stadspoorten stammen uit de veertiende en vijftiende eeuw en laten duidelijk het ontstaan van de stad zien.

Het historische centrum van deze stad behoort tot de hoogtepunten van het eiland. Je vindt er vele bezienswaardigheden, zoals middeleeuwse fonteinen, het Grootmeesterspaleis, de Aphrodite tempel en de Mandráki haven. Rondom de oude stadsmuren kun je heerlijk wandelen en krijg je een duidelijk beeld van de immense omvang.

Klooster van Tsambika

Via een beklimming van meer dan driehonderd treden kom je bij het het klooster van Tsambika. Daar kun je genieten van de meest prachtige uitzichten. Je kijkt van hieruit over het mooie strand recht onder je en over het glinsterende blauwe water voor je. Het is een hele beklimming om er te komen en daardoor ook een hele uitdaging, maar zeker de moeite waard.

Vlindervallei Petaloudes

De vlindervallei is een beschermd natuurgebied met watervallen, beekjes en houten bruggetjes. In de zomer zijn er duizenden vlinders te zien. De geur van de in bloei staande bomen hebben een enorme aantrekkingskracht op deze vlinders. Je kunt er in die periode de meest bijzondere vlinders aanschouwen. Als je een beetje geluk hebt kun je er ook de zeldzame vlinder Callimorpha quadripunctaria rhodosensis bewonderen. Deze nachtvlinder is een ondersoort van de Euplagia quadripunctaria, ook wel bekend als ‘de Spaanse Vlag’.

Akropolis van Lindos

Eerder noemden we al de prachtige stranden bij het witte dorpje Lindos. Ook heel veel bezoekers trekken richting dit dorpje om de Akropolis te bezoeken. Deze steekt hoog boven de witte huizen uit en vertelt het verhaal over de aanbidding van de godin Athena Lindia, de Byzantijnen, de Johanniter Ridders en het kasteel en niet in de laatste plaats over de sfeer die er hangt. Zeker in de zengende hitte is de kronkelende weg naar de Akropolis nog een behoorlijke onderneming. Je kunt het jezelf een stuk gemakkelijker maken door op de rug van een ezeltje naar boven (en desgewenst weer naar beneden) te gaan. Dat wordt, gezien de zware belasting van de ezeltjes en de vraagtekens bij de verzorging van de ezels, echter afgeraden.

Opgravingen bij Kámiros

In de stad Kámiros, aan de noordwestkust van Rhodos, zijn verschillende resten van de oude stad uit de Hellenistische tijd te vinden. Deze historische bouwwerken zijn tijdens opgravingen bloot komen te liggen. Ze hebben echter flinke schade opgelopen door enkele aardbevingen. De Dorische tempel, het amfitheater, delen van het oude badhuis en de oude rioleringssystemen zijn echter zeker nog de moeite van een bezoekje waard.

Filérimos Klooster

Op de heuvel Filérimos, ongeveer tien kilometer ten zuiden van Rhodos-stad, ligt het Filérimos Klooster. Het klooster is in de riddertijd, omstreeks de vijftiende eeuw, gebouwd op de oude fundamenten van de tempel Athena Polias en is gewijd aan de Heilige Maria. Vlakbij het klooster staat ook nog een kerkje, Agios Georgios Hostos, ook zeker een bezoekje waard.

Epta Piges Kolymbia – de bronnen van Rhodos

De Epta Piges Kolymbia, de bronnen van Rhodos, liggen in het oosten van Rhodos bij het dorpje Kolymbia. Je moet door een bijna tweehonderd meter lange watertunnel wandelen om bij de bronnen te kunnen komen. Dit is eventjes een avontuur, maar het brengt je wel naar een gebied met de bronnen en prachtige bossen waar je onder het genot van een heerlijk verkoelend drankje eventjes kunt bijkomen. Als je eventjes omloopt kun je de bronnen overigens ook bereiken zonder door de tunnels te hoeven.

Archeologisch Museum

Het Archeologisch Museum bevindt zich vlakbij de Mandráki haven in Rhodos-stad. Het museum is gevestigd in het voormalige Hospitaal van de Ridderorde van de Johannieters. Je vindt er allerlei wetenswaardigheden over de geschiedenis van het eiland. Er worden diverse marmeren beelden, aardewerk, mozaïeken en archeologische vondsten tentoongesteld. Zowel binnen als buiten in de tuin.

Akropolis van Archangelos

De ruïne van de vijftiende eeuwse burcht Akropolis van Archangelos bevindt zich bovenop een heuvel vlakbij het dorp Archangelos. Van deze door de Johannieters gebouwde burcht is er nog maar weinig over, maar de buitenmuren staan er grotendeels nog wel. Een wandeling hier naar toe is echter zeker de moeite waard. Op de top, bij de burcht, heb je prachtige uitzichten over de omgeving. Er gaan twee gemakkelijk te wandelen routes richting de top en beide duren slechts zo’n tien tot 15 minuten.

Tsambika Klooster

Het Tsambika klooster bevindt zich op een heuvel met een hoogte van 285 meter tussen de badplaats Kolymbia en het Tsambika strand. Het klooster, in het Grieks “Panagia tis Tsambika i Kiras” geheten, is tegenwoordig een soort bedevaartsoord voor vrouwen met een onvervulde kinderwens. Er doen namelijk verhalen de ronde dat vrouwen na een miskraam het klooster hebben bezocht en daarna succesvol zwanger werden.

Het klooster is alleen te voet te bereiken via zo’n driehonderd treden. Onderweg zijn genoeg bankjes om eventjes uit te rusten en te genieten van de omgeving. Eenmaal boven gekomen wordt je getrakteerd op een fabelachtig uitzicht over het eiland, de zee en het prachtige Tsambika Beach.

Tips voor Rhodos

De berg Attavyros

Rhodos kent een bergachtig landschap, maar anders dan veel andere eilanden heeft het geen droog en rotsachtig uiterlijk. Het hoogste punt van het eiland is de in het westen gelegen berg Attavyros. De top van deze berg reikt tot een hoogte van 1215 meter boven de zeespiegel.

Eten en drinken op Rhodos

Ook de inwendige mens moet worden verzorgd. Op Rhodos kun je goed en veelal goedkoop eten. Je kunt er genieten van de Griekse keuken in al haar varianten, van gyros en lamskoteletjes tot moussaka en souvlaki. Wil je eens een keertje echter lekker eten, neem dan eens de stifado, heerlijk stoofvlees dat van verschillende soorten vlees wordt gemaakt.

Waterpark Faliráki

Vlakbij het visserdorpje Faliráki is heerlijk verkoelende waterpark gevestigd. Het park, met een oppervlakte van ruim honderdduizend vierkante meter, staat bol van diverse glijbanen, twisters, een uitdagend piratenschip en vele attracties zoals een reuzenrad en een kinderachtbaan. Vanaf verschillende locaties van het eiland rijden dagelijks bussen heen en weer die je gratis naar het park brengen en weer terug.

Thermen van Kallithéa

De minerale bronnen van Kallithéa bevinden zich in het oosten van Rhodos. Deze zwavelhoudende bronnen staan al sinds de Romeinse tijd bekend om hun geneeskrachtige werking tegen reuma, nierklachten en huidaandoeningen en hun ontslakkende werking. Tegenwoordig zijn de Thermen van Kallithéa een luxe kuuroord. De stranden in deze buurt lenen zich uitstekend voor duiken en snorkelen.

De reisorganisaties gespecialiseerd in Rhodos vakanties:

 

0