blog
Vakantie Selfoss IJsland

Vakantie Selfoss IJsland

Leestijd 2 Minuten

Selfoss is gelegen in het zuiden van IJsland. Het is met 6.500 inwoners één van de grootste plaatsen van het land. Het stadje is het commerciële handelscentrum van de omgeving en tevens staat hier de grootste melkfabriek van het land. Ook zijn er een aantal leuke bezienswaardigheden die je kunt bekijken, waaronder de kerken Laugardælir en Selfosskirkja. Daarnaast vind je er nog diverse bibliotheken, hotels, een bioscoop en een zwembad. De meeste toeristen verblijven hier één of twee nachten.

Klimaat

Selfoss heeft een koud zeeklimaat, maar heeft wel iets warmere temperaturen dan in de binnenlanden van IJsland. Dat heeft te maken met de zeestroming. De gemiddelde temperatuur blijft hier echter maar slechts 4,1 graden Celsius. In de wintermaanden kan de temperatuur stevig dalen, terwijl het in de zomer maximaal 13 graden Celsius kan worden. Een enkele keer zijn er uitschieters, maar dat gebeurt niet vaak.

Bezienswaardigheden in Selfoss

De stad heeft veel verschillende bezienswaardigheden die je tijdens een vakantie kunt bekijken. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Selfosskirkja kerk en de Kerk van Laugardælir.

Laugardælir

In het noorden van de stad vind je het kerkje Laugardælir. In 2008 werd Bobby Fischer begraven bij het nabijgelegen kerkhof. Hij was de voormalig wereldkampioen schaken van 1972 tot 1975. Velen zeggen dat hij de beste en grootste schaker aller tijden was.

Selfosskirkja

Selfosskirkja is gelegen aan de rivier Ölfusá en werd in de jaren 1952 tot 1956 gebouwd. In latere jaren, tussen 1978 en 1984, werd het gebouw uitgebreid. Er kwam een toren bij en tevens kwam er een veranda. Nog weer later werd er een gemeentelijke hal bijgebouwd met een keuken. Dat wordt vandaag de dag gebruikt als een congresruimte.

Vervoer

De stad heeft een kleine luchthaven, genaamd Selfoss Airport. Je kunt helaas geen rechtstreekse vluchten vanaf Nederland boeken. Als je hierheen wilt reizen zal je dus een overstap moeten maken. De meeste toeristen boeken een vliegticket naar de hoofdstad, Reykjavik, en gaan vervolgens met de auto naar Selfoss. De afstand is zo’n 55 kilometer. Dat is ongeveer een uurtje reizen. Als alternatief kun je er ook voor kiezen om een binnenlandse vlucht te nemen, maar gezien de relatieve korte afstand doen niet veel mensen dit.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is redelijk beperkt. Vooral in het voor- en naseizoen rijden er weinig bussen in Selfoss. De meeste mensen kiezen er daarom ook voor om een auto te huren. Je kunt een auto huren bij de luchthaven van Reykjavik. Houd er rekening mee dat IJsland het minst ontwikkelde wegennet van Europa heeft. De grote wegen zijn echter allemaal goed begaanbaar. Rij wel rustig gezien de weersomstandigheden en het gammele wegennet. De IJslanders rijden zelf gelukkig ook allemaal erg rustig. De boetes in het land zijn ook erg hoog, dus het is goed om je gewoon aan de regels te houden! Snelheidsbekeuringen worden via je creditcard van je account afgehaald.

Een rondreis IJsland boeken?

IJsland is dus een geweldige vakantiebestemming voor een rondreis! Er is veel te vinden, zoals de prachtige natuur en de cultuurrijke steden en dorpen, waar de cultuur echt te proeven is. Verder heb je veel musea waar je meer te weten kan komen over de geschiedenis van het land. Aangezien het een veelzijdig vakantieland is is het geschikt voor elke toerist! Wil jij ook genieten van IJsland? Ga dan naar een van onze aanbieders.

Vergelijk hier direct alle reizen naar IJsland

0