blog
Vakantie Shetlandeilanden

Vakantie Shetlandeilanden

Leestijd 2 Minuten

De Shetlandeilanden zijn gelegen ten noordoosten van het vasteland in Schotland. De eilanden vormen samen een archipel van ongeveer 100 eilanden. 15 Van deze eilanden zijn daadwerkelijk bewoond, waarvan de belangrijke Mainland is. Op Mainland wonen namelijk zo’n 18.000 mensen en op de overige eilanden ongeveer nog 4.000 mensen. Veel toeristen boeken een vakantie Shetlandeilanden omdat het een prachtige kustlijn heeft. Ook zijn de eilanden populair onder vogelspotters. De grote aantallen zeevogels die hier leven zijn een lust voor het oog voor de vogelspotters.

Klimaat

De eilandengroep heeft een maritiem subarctisch klimaat met zachte winters en koele zomers. Door haar ligging is het nooit echt warm op de eilanden. In de zomer is de maximumtemperatuur slechts 14 graden Celsius. Het komt hier maar nauwelijks boven de 20 graden Celsius. In de wintermaanden kan er een flinke pak sneeuw vallen. Voor een zonvakantie hoef je niet naar de eilandengroep te reizen, maar voor het aantal bezienswaardigheden wel.

Bezienswaardigheden op de Shetlandeilanden

De eilandengroep heeft diverse mooie bezienswaardigheden, waaronder de Mousa Broch en de Jarlshof. Ook vogelliefhebbers trekken massaal naar de eilandengroep, vanwege het eilandje Noss. Hier komt een speciale vogel voor. Elk eiland heeft wel haar eigen karakter. Alle eilanden hebben een prachtige omgeving en dat is al een bezienswaardigheid op zich.

Mousa Broch

Mousa Broch is één van de overgebleven objecten uit de IJzertijd. Dit monument is zonder twijfel de meest bekende broch van Schotland. Deze kleine woning werd gebouwd door de Vikingen in de eerste eeuw voor Christus. In eerste instantie werd er gebruik gemaakt van hout, maar rond de IJzertijd begon men stenen te gebruiken. Dit monument is opgegraven en staat aan de westkust van het eiland Mousa. Dit eiland is onbewoond.

De Jarlshof

De Jarlshof werd ontdekt ten tijde van de 19e eeuw. Een heftige storm zorgde er echter voor dat delen van het gebouw werden weggevaagd. Ooit stonden hier nog veel meer gebouwen, maar velen zijn weggespoeld door de woeste zee. De eerste opgravingen van het voormalig stadje vonden plaats in 1925. Ook deze gebouwen komen uit de IJzertijd. De Jarlshof bevindt zich aan het zuiden van het vasteland, iets ten noorden van Sumburgh Head.

Vogels op Noss

Noss is een relatief klein eilandje dat vroeger bewoond werd door mensen. Tegenwoordig is het een vogelparadijs. Om hier te kunnen komen moet je wel met een Brassey rijden waar maximaal vier mensen plaats op kunnen nemen. Als je dan eenmaal aangekomen bent op het eiland, moet je nog anderhalf uur lopen om het plekje te bereiken waar alle vogels leven. Eenmaal aangekomen op deze plek, een klif, heb je een prachtig uitzicht en kun je tegelijkertijd de vogels fotograferen.

Vervoer

Je kunt de eilanden bereiken per boot of per helikopter. Als je eenmaal aangekomen bent op de eilanden kun je gemakkelijk reizen. De wegen op het eiland zijn goed. Je kunt eventueel een fiets huren.

 

Vergelijk hier direct alle reizen naar Schotland

 

Vergelijk rondreis bestemmingen in Groot Brittannië:

En de stedentrips naar:

 

Rate this post
0
Goedkoperondreis.com