blog
Vaticaanse musea

Vaticaanse musea

Leestijd 2 Minuten

De Vaticaanse musea zijn meerdere musea die samen zijn gevoegd. In totaal gaat het hier om 26 musea waarvan de Sixtijnse kapel het bekendste is. De musea zijn gevestigd in Apostolische paleizen en je vindt hier alle kunstschatten van het Vaticaan. De collectie die hier te vinden is, is in de loop der jaren vergaard omdat de paus kunst kocht, veroverde of liet maken. Denk hierbij niet alleen kunst uit de oudheid, maar ook zeker aan moderne kunst.

Sixtijnse kapel

Zoals gezegd is dit de bekendste kapel in het Apostolisch Paleis. Dit komt omdat hier het conclaaf plaatsvindt als er een nieuwe paus gekozen wordt als de vorige paus overleden of afgetreden is. Tijdens dit conclaaf wordt er een extra schoorsteen op het dak van de kapel geplaatst en hier zal twee keer per dag rook uitkomen. Als er zwarte rook uit de schoorsteen komt is er nog geen nieuwe paus gekozen.

Komt er witte rook uit de schoorsteen, dan is de nieuwe paus bekend en wordt het via deze manier bekend gemaakt aan de mensen op het Sint Pietersplein. In de kapel vind je de prachtige fresco’s van Michelangelo die je zeker gezien moet hebben als je in Rome bent. Verder vind je er nog muurschilderingen van Sandro Botticelli, Luca Signorelli, Domenico Ghirlandaio en Cosimo Rosselli.

Sint Pietersbasiliek

Tijdens je bezoek aan Vaticaanstad kan je er niet omheen. De Sint Pietersbasiliek is gebouwd op het oude Circus van Nero. Voor zover bekend is, is de eerste apostel Petrus op deze plaats gekruisigd en begraven. Het eerste ontwerp van deze prachtige basiliek is gemaakt door Constantijn de Grote. Door de jarenlange ontwikkeling zijn er door meer mensen ontwerpen gedaan die goed terug te zien zijn in delen van het gebouw. Bij jouw reis naar Vaticaanstad zal je versteld zijn van het gebouw en het bekende Sint Pietersplein.

Openingstijden Vaticaanse musea

De Vaticaanse musea zijn op maandag tot en met zaterdag geopend van 09:00 tot 17:30 en om 16:00 worden de laatste mensen binnengelaten. De laatste zondag van de maand is het ook geopend tot 14:00 en de andere zondagen zijn ze gesloten. Daarnaast zijn ze ook alle Katholieke feestdagen gesloten.

Tips bij het bezoeken van de Vaticaanse musea

Als eerste tip willen wij meegeven dat je rustig de tijd moet nemen bij het bezoeken van de musea. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen bestaan de Vaticaanse musea uit 26 musea waar je dus enorm veel kunt zien. Neem hier dan ook rustig de tijd voor en laat jezelf niet haasten door een drukke planning. Tip nummer twee is toch dat je het beste of vroeg in de ochtend of wat later op de middag naar de musea gaat. De wachtrijen kunnen namelijk enorm lang zijn en je wilt niet twee uur in de rij staan op een heerlijke zomerse dag. Om de wachtrijen voor de kassa te ontlopen kan je online alvast jouw tickets kopen voor het bezoek. Dit is al de eerste tijdwinst die je dan maakt.

Kun je niet wachten om naar Rome af te reizen? Kijk dan hieronder naar de stedentrip specialisten voor Rome:

 

 

0