Veilig alleen backpacken – tips

geplaatst in: blog | 0

Veel reizigers vinden het fantastisch om alleen te gaan backpacken. Het levert ze niet alleen heel wat (extra) zelfvertrouwen op, daarnaast geeft het ook nog eens veel voldoening. Een extra voordeel dat is verbonden aan alleen backpacken heeft betrekking tot de nieuwe mensen die je leert kennen. Hoe fijn alleen reizen ook mag zijn, je dient ook altijd rekening te houden met de potentiële gevaren die het met zich meebrengt. Door deze veilig alleen backpacken tips kan je er alvast voor zorgen dat je niet tegen vervelende verrassingen aanloopt.

 

Veilig alleen backpacken – tips

Tip 1: Vertrouw op je gevoel

Ervaren reizigers ontwikkelen uit zichzelf een bepaald voorgevoel, een soort van zesde zintuig waar ze tijdens hun vakantie(s) op kunnen vertrouwen. Negeer dit gevoel niet, ze kan je in tal van verschillende situaties helpen om potentieel vervelende omstandigheden te voorkomen. Voelt het niet fijn aan om een bepaald steegje in te gaan? Komt die ene persoon die je tegen het lijf bent gelopen wel erg opdringerig over of voel je, je niet helemaal goed in een bepaalde hostel? Trek er dan je conclusies uit en ga op je gevoel af. Er hoeft geen enkele reden te zijn waarom jij jouw tijdens je vakantie niet op en top lekker in je vel kan voelen.

Tip 2: Loop niet te koop met je rijkdom

Een cruciale tip voor alle reizigers, maar in het bijzonder voor zij die alleen de wereld ontdekken is niet te koop lopen met je rijkdom. Doe dat in het bijzonder niet in landen waarbij er sprake is van veel armoede. De rijkdom van buitenlanders wordt vaak aanzien als een opportuniteit, niet alleen voor criminelen, maar ook voor de lokale bevolking die elke dag opnieuw vecht om rond te komen en eten te verzamelen. Loop dus niet te koop met je dure smartphone, je mooie juwelen of je opvallende horloge. Laat dure spullen zoveel mogelijk achter op een veilige plaats in de accommodatie waar je logeert of berg ze goed op in je backpack. Op deze manier kan je reeds heel wat vervelende situaties voorkomen.

Tip 3: Neem deel aan een georganiseerde tour

Als backpacker alleen de wijde wereld intrekken hoeft nog niet te betekenen dat je echt alles alleen moet doen. Je kan er bijvoorbeeld op locatie voor kiezen om deel te nemen aan een georganiseerde tour. Het kan daarbij gaan om een tour die wordt georganiseerd door een reisorganisatie, maar vaak worden er ‘s avonds in hostels ook plannen gemaakt tussen verschillende reizigers onderling. In het bijzonder wanneer je naar een bezienswaardige locatie wenst te gaan die er om bekend staat niet altijd even veilig te zijn is het altijd de moeite waard om dit niet alleen te doen. In groep sta je altijd sterker en bovendien schrikt dit mensen die mogelijks minder goede bedoelingen hebben af.

Tip 4: Zorg voor een back-up van je reisdocumenten

Ook deze tip heeft eigenlijk betrekking op iedereen die gaat reizen. Zorg er namelijk voor dat je altijd ergens een back-up hebt staan van je reisdocumenten. Dit bovendien ook niet alleen lokaal op bijvoorbeeld je smartphone of tablet, maar ook online (bijvoorbeeld op Dropbox). Mocht je het slachtoffer worden van een diefstal kan je heel wat extra problemen op deze manier voorkomen. In het bijzonder wanneer je binnenkort na een lange tocht terug huiswaarts wenst te keren is het niet zo handig als je dat moet doen zonder reispapieren.

Tip 5: Controleer referenties van accommodaties online

Een hostel kan er op het eerste zicht best prima uitzien, maar je weet nooit zomaar op het eerste zicht hoe het er achter de schermen bij aan toe gaat. Omwille van deze reden is het vooraleer ergens een overnachting te boeken altijd interessant om online de nodige referenties te controleren. Op deze manier ben je er namelijk pas echt zeker van dat je terecht komt op een betrouwbaar verblijfadres. Bovendien schept dit ook nog eens een realistisch beeld van je verwachtingen waardoor je minder snel teleurgesteld zal zijn.

Tip 6: Kleed je zoals de locals en gedraag je onopvallend

In heel wat landen ervaren reizigers, niet in het minst vrouwen, heel wat hinder omdat ze te opvallend en te ‘buitenlands’ gekleed gaan. Door je te kleden zoals de locals kan je heel wat vervelende opmerkingen voorkomen. Dit geldt niet in het minst voor landen waar sprake is van een strenge godsdienst of die bijvoorbeeld andere normen en waarden hanteren in vergelijking met Nederland en België. Door je goed in te lezen over de geldende kledingvoorschriften en door je hieraan aan te passen zal je ongetwijfeld ten volle kunnen genieten van je verblijf.

Tip 7: Wees voorzichtig met alcohol

Een heerlijk fris biertje in België, een lekkere champagne in Frankrijk of een glaasje Porto in Portugal? Het lijkt erg aantrekkelijk en kan je heel wat leuke momenten bezorgen. Drink echter met mate, want lang niet alle mensen die je op je trip zal tegenkomen zullen het even goed met je voorhebben. Je bezatten in het bijzijn van vreemden is dan ook nooit een goed idee.

Tip 8: Reis bij voorkeur zoveel mogelijk tijdens de dag

Een stad of omgeving die er bijzonder lieflijk uitziet tijdens de dag kan na het ondergaan van de zon meteen een compleet ander gelaat laten zien. In het bijzonder wanneer je alleen gaat backpacken wordt het dan ook vaak aangeraden om zoveel mogelijk te reizen tijdens de dag, in het bijzonder wanneer je weet hebt van enkele probleemgebieden die op je route liggen. Moet je toch echt ‘s avonds of zelfs ‘s nachts nog een stukje afleggen? Omring je dan door betrouwbare personen en vermijd koste wat het kost gebieden die worden aangegeven als gevaarlijk. Van bepaalde buitenwijken van grote steden wil je absoluut het duistere karakter niet leren kennen, in tegendeel.

Volgen globetrotter:

Passie voor reizen

GoedkopeRondreis.com is een professionele reizenwebsite voor leuke rondreizen en stedentrips. Wij geven je informatie over alle bestemmingen in de wereld en zoeken bij alle bestemmingen de goedkoopste aanbieders. Wij streven er naar om onze bezoekers te helpen bij het vinden van een leuke reis en het geven van héél veel reisinformatie

Laatste berichten van