blog
Vijf dingen die je nog niet wist over Schotland

Vijf dingen die je nog niet wist over Schotland

Is het echt zo dat alle schotse mannen rokken dragen? En dat ze allemaal whisky drinken en doedelzak spelen? Er is maar één manier om een antwoord op deze vragen te krijgen: Ga op reizen door Schotland. Schotland ligt hemelsbreed niet ver van Nederland af. Toch heeft het land een geheel andere cultuur en traditie. In dit artikel lees je vijf dringen die je nog niet wist over Schotland, ter voorbereiding op je vakantiebestemming Schotland.

Het Schotse accent kan je op het verkeerde been zetten

Als je dacht dat jouw Engels heus wel voldoende zou zijn om de Schotten te begrijpen dan kom je van een koude kermis thuis. Er zijn namelijk heel wat uitdrukkingen die je behoorlijk fout kunt interpreteren. Dat kan gênante situaties opleveren. Om je alvast voor problemen te behoeden krijg je hier enkele voorbeelden. ‘Aye Right’ betekent niet, zoals je zou verwachten, ‘Ja, dat klopt’. Het betekent ‘ja hoor’ (op de sarcastische manier) en ‘I am goin tae the pictures’ betekent niet dat iemand een foto van je gaat maken. Het betekent ‘Ik ga naar de bioscoop’. Wees gewaarschuwd.

Chicken Tikka Masala is niet Indisch maar Schots

Wees eerlijk. Tot nu toe heb je altijd gedacht dat het gerecht Chicken Tikka Masala een exotisch Indisch gerecht was, toch? Helaas, dat klopt niet. Chicken Tikka Masala werd in de jaren ’70 bedacht door meneer Aslam, de eigenaar van Shish Mahal Restaurant in Glasgow. Als je gaat reizen door Schotland is het zeker de moeite waard om de enige echte Chicken Tikka Masala te proeven als je in Glasgow bent.

Skara Brae, het ‘Schotse Pompeii’ is ouder dan de piramides in Egypte

Schotland heeft fantastische bezienswaardigheden. Eentje daarvan is Skara Brae. Het is een bijzonder goed bewaard gebleven historische stad. Een andere bijzondere plek is the Knap of Howar. Dat is het oudste nog bewaard gebleven stenen huis van noord Europa.

Bij Moray Firth kan je dolfijnen spotten

Het is geen geheim dat Schotland een paradijs is voor natuurliefhebbers. Met een imponerende kustlijn en prachtige bossen kunnen zij hun hart ophalen. Er is één plek waar je een hele grote kans hebt om dolfijnen te spotten. Dat is bij Chanonry Point in Moray Firth. Er zwemmen ook heel wat zeehonden rond, dus het is geen zeldzaamheid om ook dit mooie beestje te kunnen zien op je rondreis door Schotland. Zeevogels kan je het beste zien bij Bass Rock.

In Schotland wonen de meeste roodharigen ter wereld

In Schotland heeft ongeveer 13 procent van de bevolking rood haar. Als je naar het wereldwijde percentage kijkt is dat minder dan 1 procent. Tijdens een rondreis door Schotland zal je deze prachtige kleur dus vaak tegenkomen. De reden dat zoveel Schotten rood haar hebben, vind je terug in de geschiedenis. De Keltische volkeren hadden bovengemiddeld vaak rood haar. De rode haarkleur is op het Europese vasteland min of meer verwaterd vanwege de vermenging met andere volkeren. In Schotland zijn de rode genen nog wat beter bewaard gebleven.

tui-logo-2kras-logo-300x175voigtpharos-300x175sawadeea-logo-300x175oadnatuurlijkreizen
0
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!