blog
Wat je moet weten over Sri Lanka

Wat je moet weten over Sri Lanka

Altijd fijn om te weten welke dingen in het bijzonder rekening mee moet houden bij het bezoeken van een ander land. Sri Lanka is hierop geen uitzondering en gelukkig zijn er niet zo veel dingen die je absoluut wel of niet moet doen, zoals in bijvoorbeeld Japan, China, Thailand of Vietnam.

Toch zijn er een paar dingen die je door heel Sri Lanka tegenkomt en die gewoon heel handig zijn om te weten. We hebben er vijf op een rijtje gezet, inclusief toelichting.

#1 Verschillende religies

In Sri Lanka leven mensen van verschillende religies gebroederlijk naast elkaar, zonder dat dit tot problemen leidt. De meerderheid van de bevolking is boeddhist en door heel Sri Lanka kom je boeddhistische tempels tegen.

Deze tempels vind je vaak op steenworp afstand van een moskee of kerk. Een kleine 10 procent van de bevolking is moslim en ongeveer 8% christen.

#2 Nasleep van een lange burgeroorlog

Tussen 1986 en 2009 woedde er in Sri Lanka een burgeroorlog die het hele land in haar greep hield. Bij deze strijd tussen de regeringslegers en de Tamil Tigers die streden voor onafhankelijkheid, zijn duizenden burgerslachtoffers gevallen. De meeste door bomaanslagen op bussen, treinen en openbare gebouwen.

In de nasleep van de oorlog wordt Sri Lanka er door de Verenigde Naties van beschuldig zich schuldig te hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Tot op de dag van vandaag staan de gebieden waar de Tamil Tijgers wonen, onder streng toezicht van de Sri Lankaanse regering.

#3 De juiste inentingen

Het is niet verplicht om bepaalde inentingen te halen, maar het is wel aan te raden. Zo is het verstandig om inentingen te halen tegen Hepatitis A, DTP, Malaria en Tyfus. Uiteraard kan je meer informatie opvragen via je huisarts of de GGD.

#4 Het verschil in tijd

In Sri Lanka is het 3,5 uur later wanneer we in Nederland leven in de zomertijd. In de wintertijd is het verschil 4,5 uur. Je moet dus wel rekening houden met een (lichte) jetlag.

#5 Diepgewortelde tradities

Sri Lankanen komen in eerste instantie over als zeer spontane, gemoedelijke en lieve mensen. En dat is het ook, waar je ook komt. Men lijkt het met allerlei zaken niet zo serieus te nemen en je zou zelfs kunnen denken dat Sri Lanka het land van onbegrensde mogelijkheden is. Dat is echter een vertekend beeld.

Sri Lankanen onder elkaar zullen zich, naast hun religieuze voorschriften ook houden aan een hele serie diepgewortelde traditionele gebruiken. Die zijn soms afhankelijk van de godsdienst, maar dit hoeft vaak ook niet altijd het geval te zijn. Relaties tussen mannen en vrouwen, liggen door heel Sri Lanka heen, zeer gevoelig. Wees je ervan bewust dat de ogenschijnlijke ‘Everything is possible’ in de praktijk vaak een stuk minder possible blijkt dan men doet voorkomen.

#6 De Rupee

Tijdens je rondreis door Sri Lanka betaal je met de Rupee. De bedragen liggen hierdoor natuurlijk ook heel anders en het is goed om voortdurend in de gaten te houden dat je niet teveel betaalt. Je moet er rekening mee houden dat 125 Rupee ongeveer gelijk staat aan 1 euro. Je kan veilig pinnen bij de vele ATM pinautomaten die je in het land tegenkomt. Houd er rekening mee dat de creditcard niet overal geaccepteerd wordt. Vaak kun je hier alleen mee betalen in de meest ontwikkelde toeristische oorden.

#7 Fooi geven of niet?

In Sri Lanka is het in veel restaurants vanzelfsprekend dat er al een zogenaamde service fooi is meegenomen op de bon. Dit is in de meeste gevallen tien procent. Echter, deze tien procent gaat naar de restaurant eigenaar en niet naar de persoon die je de hele avond heeft bediend. Het wordt dan ook zeer gewaardeerd als je de ober ook iets geeft. Het geven van fooi is heel gebruikelijk in het land. Voor chauffeurs, kamermeisjes, gidsen en bel boys is het gebruikelijk om tussen de 15 en 50 Rupee aan fooi te geven.

#8 Foto’s maken van mensen

Tijdens je rondreis door Sri Lanka kom je langs de meest uiteenlopende gebieden, bezienswaardigheden en steden. Natuurlijk kan je eindeloos veel excursies maken, bijvoorbeeld naar het olifantenweeshuis, naar de traditionele fabrieken of de prachtige theeplantages. Het is vanzelfsprekend dat je hier foto’s wilt maken, en de mensen gaan ook graag voor je op de foto. Echter, houdt er wel rekening mee dat er mensen zijn die ook in dit geval een fooi vragen voor hun verschijning op jouw foto

0