blog
Welk Visum heb ik nodig voor Thailand

Welk Visum heb ik nodig voor Thailand

Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding van jouw reis naar Thailand is het bepalen óf en welk visum je nodig hebt. Het kan namelijk voorkomen dat je voor het visum dat je nodig hebt een aantal dagen moet wachten of dat er eerst nog andere documenten in orde moeten worden gemaakt voordat een visum kan worden aangevraagd en afgegeven. Meteen een tip, begin hier niet te laat mee!

Thailand kent veel verschillende visa, waar we hieronder verder op in zullen gaan.

Visum Thailand: verblijf van maximaal 30 dagen

Ben je houder van een Nederlands of Belgisch paspoort dan hoef je voor een verblijf in Thailand van minder dan 30 dagen (vanaf de dag van binnenkomst tot de dag van vertrek) geen visum aan te vragen. Bij aankomst in Thailand heb je namelijk recht op een visumvrije entree, welke helemaal gratis wordt afgegeven bij de immigratiebalie op het vliegveld, door middel van een stempel in je paspoort.

Er zijn echter wel een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan, namelijk:

Je bent in Thailand voor recreatief verblijf, dus als toerist.

Je hebt een paspoort die bij binnenkomst in Thailand nog minstens 6 maanden geldig is.

Je komt het land binnen via een internationale luchthaven.

Al tijdens de vlucht naar Bangkok wordt door de luchtvaartmaatschappij een immigratieformulier uitgedeeld die al in het vliegtuig ingevuld kan worden. Hiermee kan je veel tijd besparen aan de immigratiebalie op het vliegveld.

Raak het gestempelde gedeelte van het formulier wat je terugkrijgt van de immigratie beambte niet kwijt tijdens uw reis! Meestal wordt deze met een nietje vastgezet in het paspoort.

Het is ook mogelijk om over land Thailand binnen te reizen bij een grensovergang met Laos, Cambodja, Burma of Maleisië voor het verkrijgen van een visumvrije entree. Het is dan alleen wel zo dat je in plaats van 30 dagen nu maar 15 dagen in Thailand mag verblijven! Meer informatie over de grensovergangen (over land) naar Thailand kan je hier vinden.

Visum Arrival Card Thailand

Wanneer je langer dan 30 dagen in Thailand wilt verblijven en hier geen visum voor hebt aangevraagd dan is het mogelijk een zogeheten ‘visa run’ te doen. Dit is niets anders dan het land verlaten en meteen weer binnenkomen zodat er bij de immigratiedienst weer een nieuwe stempel kan worden gehaald. Er worden geen eisen gesteld aan de duur van jouw verblijf buiten Thailand voordat je weer recht hebt op een visumvrije toegang, dus een paar minuten is in principe voldoende.

Op sommige websites/blogs wordt er gezegd dat je een retourticket moet laten zien bij binnenkomst in Thailand. Dit is onjuist! Het is namelijk ook mogelijk om Thailand over land te verlaten waarbij je dus geen retourticket nodig hebt. Om misverstanden te voorkomen is het handig om een reisschema te hebben waarin heel duidelijk staat wanneer en hoe je Thailand weer van plan bent te verlaten.

Visum Thailand: verblijf van meer dan 30 dagen aansluitend in Thailand

Bij recreatief verblijf van langer dan 30 dagen aansluitend in Thailand is er een toeristenvisum voor langdurig verblijf nodig. Deze dient uiterlijk 2 weken voor vertrek aangevraagd te worden bij het Thaise consulaat in Amsterdam of de Thaise ambassade in Den Haag.

Je hebt voor alle toeristenvisa in ieder geval de volgende documenten nodig:

  • Geldig paspoort.
  • Kopie paspoort (bladzijde met de foto).
  • Kopie van de vluchtgegevens of vliegticket.
  • 2 recente gelijkende pasfoto’s (zwart/wit of kleur).
  • Volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier.

Wij raden aan om een altijd een kopie van je paspoort mee te nemen op reis en deze apart van het paspoort te bewaren. Reis je met meerdere personen dan kan je bijvoorbeeld het paspoort van je reisgenoot bewaren en visa versa. Een complete lijst met alle spullen die je mee moet nemen naar Thailand vind je in het onderdeel paklijst Thailand.

Er zijn 3 soorten toeristenvisa aan te vragen voor Thailand, namelijk

  • Toeristenvisum met 1 entry (1x 60 dagen)
  • Toeristenvisum met 2 entries (2x 60 dagen)
  • Toeristenvisum met 3 entries (3x 60 dagen)

Elk van deze visa stelt, los van de eerdergenoemde benodigde documenten, hun eigen (aanvullende) eisen.

Toeristenvisum met 1 entry

Het paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn op het moment dat je Thailand binnenkomt.

De geldigheid van het visum, om Thailand binnen te reizen, is 90 dagen en gaat in op de dag van aanvraag.

Je mag maximaal 60 dagen aaneengesloten verblijven in Thailand vanaf de dag van binnenkomst.

Kosten voor dit visum zijn 30,- Euro per persoon (contant betalen).

Toeristenvisum met 2 entries

Het paspoort dient nog minimaal 9 maanden geldig te zijn op het moment dat je Thailand binnenkomt.

De geldigheid van het visum, om Thailand binnen te reizen, is 180 dagen en gaat in op de dag van aanvraag.

Je mag 2 keer maximaal 60 dagen aaneengesloten verblijven in Thailand vanaf de dag van binnenkomst.

Bij de aanvraag van dit visum dien je ook een reisschema, ondertekend met naam en handtekening, bij te voegen. Het reisschema formulier is hier te downloaden.

Kosten voor dit visum zijn 60,- Euro per persoon (contant betalen).

Toeristenvisum met 3 entries

Het paspoort dient nog minimaal 9 maanden geldig te zijn op het moment dat je Thailand binnenkomt.

De geldigheid van het visum, om Thailand binnen te reizen, is 180 dagen en gaat in op de dag van aanvraag.

Je mag 3 keer maximaal 60 dagen aaneengesloten verblijven in Thailand vanaf de dag van binnenkomst.

Bij de aanvraag van dit visum dien je ook een reisschema, ondertekend met naam en handtekening, bij te voegen. Het reisschema formulier is hier te downloaden.

Kosten voor dit visum zijn 60,- Euro per persoon (contant betalen).

Bij een visum met meerdere entries moet je Thailand verlaten voordat de 60 dagen zijn verstreken. Heb je het land verlaten dan mag je Thailand weer binnen reizen zodat de volgende periode van maximaal 60 dagen in gaat. Het is niet mogelijk om dagen op te sparen om een volgende 60 dagen periode mee te verlengen.

Visum Thailand: stage, werk, studie & ander langdurig verblijf in Thailand

Voor een langdurig verblijf in Thailand voor bijvoorbeeld een stage, studie of werk kunt u een non-immigrant visum aanvragen bij het Consulaat of de Thaise ambassade.

Er zijn verschillende non-immigrant visa aan te vragen. Er is een visum met single entry en een multiple entry (multiple entry is geldig voor 1 jaar). Met een single entry mag je eenmalig maximaal 90 dagen aaneengesloten in Thailand verblijven. Met een multiple entry visum kan je meerdere keren Thailand binnen reizen maar mag je nooit langer dan 90 dagen in Thailand verblijven. Voordat de 90 dagen zijn verstreken dien je Thailand weer te verlaten.

Voor alle non-immigrant visa heb je in ieder geval de volgende documenten nodig:

  • Geldig paspoort.
  • Kopie paspoort (bladzijde met de foto).
  • Kopie van de vluchtgegevens of vliegticket.
  • 2 recente gelijkende pasfoto’s (zwart/wit of kleur).
  • Volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier.

Er zijn verschillende non-immigrant visa voor Thailand aan te vragen, namelijk:

  • Type B (Business: voor werk)
  • Type ED (Education: voor studie en/of stage)
  • Type O (Other: voor 50-plussers of vrijwilligerswerk)

Business

Type B: Werken voor Nederlands bedrijf in Thailand

Een kopie van bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel van het bedrijf (niet ouder dan 6 maanden op het moment van visumaanvraag).

Uitnodiging van het bedrijf in Thailand waar u werkzaamheden/consultancy/etc. gaat verrichten.

Een kopie van de ID-kaart van de persoon die de brief heeft ondertekend.

Een kopie van zakelijke documenten, namelijk 1) Lijst van shareholders 2) Bedrijf registratie en vergunning 3) Bedrijfsprofiel 4) Details m.b.t. bedrijfswerkzaamheden 5) Lijst van buitenlandse werknemers inclusief naam, nationaliteit en functie 6) Kaart met de vestigingslocatie van het bedrijf 7) Balans sheet, verklaring inkomstenbelasting (pro Ngor Dor 50 en Pro Ngor Dor 30) van het laatste jaar 8) Buitenlandse inkomstenbelasting aangifte 9) btw-nummer (Pro Ngor Dor 20).

Bij de aanvraag van een visum met multiple entry dien je een reisschema, ondertekend met naam en handtekening, bij te voegen. Het reisschema formulier is hier te downloaden.

Kosten voor een single entry visum zijn 60,- Euro per persoon (contant betalen). Het paspoort dient nog minimaal 9 maanden geldig te zijn op het moment dat je Thailand binnen reist.

Kosten voor een multiple entry visum zijn 150,- Euro per persoon (contant betalen). Het paspoort dient nog minimaal 15 maanden geldig te zijn op het moment van de visumaanvraag.

Type B: Werken voor een Thais bedrijf

Een kopie van bewijs van inschrijving van het bedrijf bij het ‘Ministry of Commerce’ in Thailand (niet ouder dan 6 maanden op het moment van visumaanvraag).

Uitnodiging van het bedrijf in Thailand waar je voor werkt of werkzaamheden voor gaat verrichten.

Een kopie van de ID-kaart van de persoon die de brief heeft ondertekend. Is deze persoon geen Thaise ingezetene dan moet er een kopie van zijn/haar werkvergunning van alle beschreven/gestempelde bladzijden worden bijgevoegd.

Een kopie van zakelijke documenten, namelijk 1) Lijst van shareholders 2) Bedrijf registratie en vergunning 3) Bedrijfsprofiel 4) Details m.b.t. bedrijfswerkzaamheden 5) Lijst van buitenlandse werknemers inclusief naam, nationaliteit en functie 6) Kaart met de vestigingslocatie van het bedrijf 7) Balans sheet, verklaring inkomstenbelasting (pro Ngor Dor 50 en Pro Ngor Dor 30) van het laatste jaar 8) Buitenlandse inkomstenbelasting aangifte (Pro Ngor 91) 9) btw-nummer (Pro Ngor Dor 20).

Kosten voor een single entry visum zijn 60,- Euro per persoon (contant betalen). Het paspoort dient nog minimaal 9 maanden geldig te zijn op het moment dat je Thailand binnen reist.

Voor dit visum is alleen een single entry variant mogelijk. Los van het visum dient er in Thailand nog een werkvergunning te worden aangevraagd.

Education

Type ED: Studie

Brief van de school in Nederland waar je studeert waarin jouw persoonsgegevens staan en de periode dat je in Thailand gaat studeren.

Een kopie van de ID-kaart van degene die deze brief heeft ondertekend.

Een uitnodigingsbrief van de school/universiteit in Thailand waarin staat in welke periode je daar gaat studeren.

Kosten voor een single entry visum zijn 60,- Euro (contant betalen). Het paspoort dient nog minimaal 9 maanden geldig te zijn op het moment dat je Thailand binnen reist.

Type ED: Stage

Brief van de school in Nederland waar je studeert waarin jouw persoonsgegevens staan en de periode dat je in Thailand gaat stagelopen.

Een kopie van de ID-kaart van degene die deze brief heeft ondertekend.

Inschrijving bij de ‘Ministry of Commerce’ in Thailand van het bedrijf waar je stage gaat doen (mag niet ouder zijn dan 6 maanden).

Een uitnodigingsbrief van het bedrijf in Thailand waar je stage gaat lopen.

Een kopie van de ID-kaart van degene die deze brief heeft ondertekend. Is deze persoon geen Thaise ingezetene dan moet er een kopie van zijn/haar werkvergunning van alle beschreven/gestempelde bladzijden worden bijgevoegd.

Kosten voor een single entry visum zijn 60,- Euro (contant betalen). Het paspoort dient nog minimaal 9 maanden geldig te zijn op het moment dat je Thailand binnen reist.

Other :Type O: 50-plussers

Je moet 50 jaar of ouder zijn.

Een kopie van recente (laatste 2 maanden) inkomstengegevens op naam. Dit mag geen jaaropgave zijn. Er moet minimaal 600,- Euro per maand per persoon aan inkomsten zijn of 20.000,- Euro op een spaarrekening staan).

Ben je gehuwd/officieel geregistreerd partnerschap en heeft één van de partners geen inkomen dan dient het maandbedrag 1200,- Euro per maand te zijn.

Er moet dan een kopie van het trouwboekje/huwelijksakte/officieel geregistreerd partnerschap worden bijgevoegd.

Ben je jonger dan 50 jaar en gehuwd/officieel partnerschap met een Thaise ingezetene of ben je de ouder(s) van kinderen met een Thaise nationaliteit dan kom je ook voor dit visum in aanmerking. Er is dan nodig, een kopie van het trouwboekje/officieel geregistreerd partnerschap of een kopie van de geboorteakte van de kinderen.

Kosten voor een single entry visum zijn 60,- Euro per persoon (contant betalen). Het paspoort dient nog minimaal 9 maanden geldig te zijn op het moment dat je Thailand binnen reist.

Kosten voor een multiple entry visum zijn 150,- Euro per persoon (contant betalen). Het paspoort dient nog minimaal 15 maanden geldig te zijn op het moment van de visumaanvraag.

Type O: Vrijwilligerswerk

Een kopie van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel van het bedrijf waar je vrijwilligerswerk voor gaat verrichten (deze mag niet ouder zijn dan 6 maanden).

Een uitnodigingsbrief van de organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk voor wilt gaan doen. In deze brief moet omschreven worden welke werkzaamheden je zult gaan verrichten en in welke periode je vrijwilligerswerk wil gaan doen.

Een kopie van de ID-kaart van de persoon die deze brief heeft ondertekend. Is deze persoon geen Thaise ingezetene dan moet er een kopie van zijn/haar werkvergunning van alle beschreven/gestempelde bladzijden worden bijgevoegd.

Kosten voor een single entry visum zijn 60,- Euro per persoon (contant betalen). Het paspoort dient nog minimaal 9 maanden geldig te zijn op het moment dat je Thailand binnen reist.

Kosten voor een multiple entry visum zijn 150,- Euro per persoon (contant betalen). Het paspoort dient nog minimaal 15 maanden geldig te zijn op het moment van de visumaanvraag.

Visum voor kinderen

Als er minderjarige kinderen meereizen met de ouder(s)/voogd dan moet er een kopie van de geboorteakte van het minderjarige kind bijgevoegd te worden bij de aanvraag van het visum.

Kinderen met een eigen paspoort krijgen een eigen visum. Reizen er minderjarige kinderen alleen dan moet er bij de visumaanvraag een brief worden bijgevoegd waarin door de ouder(s)/voogd hier toestemming voor verleend. Deze brief moet worden ondertekend met de naam en handtekening van de persoon doe de brief heeft geschreven en ook een kopie van zijn/haar ID-kaart.

De kosten van een visum voor kinderen zijn gelijk aan de kosten voor een volwassene.

Dé Thailand reisspecialisten:

 

0