Stedentrip Lviv

Stedentrip Lviv

Waarom een stedentrip Lviv?

Lviv (of, in het Russisch, Lvov) is één van de grootste en meest bezochte steden van Oekraïne. De stad heeft ongeveer zevenhonderdvijftig duizend inwoners. De atmosfeer in Lviv is beduidend anders dan de rest van Oekraïne, zoals bijvoorbeeld de stad Odessa. Dit heeft te maken met de interessante geschiedenis van Lviv en de verschuivingen van Polen en Oekraïne op de landkaart. Lviv is een lange tijd een Poolse stad geweest, en heeft zelfs deel uitgemaakt van het Oostenrijks-Hongaarse rijk. In het Duits (en soms ook in het Nederlands) wordt de stad ook nog steeds ‘Lemberg’ genoemd.

Architectuur

Stedentrip Lviv

De architectuur in de stad is daarmee erg onderscheidend, en buitengewoon prachtig te noemen. Lviv is een echt westers georiënteerde stad binnen Oekraïne, en de Oekraïnse taal wordt er dan ook veel gesproken. Russisch blijft natuurlijk wel een taal die in heel Oekraïne toegankelijk is. In Lviv wordt, net zoals in de rest van Oekraïne, met de Oekraïnse Hryvnia betaald. Voor westerse toeristen staat de Oekraïense Hryvnia ongekend gunstig ten opzichte van de euro.

Honderd Oekraïense Hryvnia’s staan ongeveer gelijk aan drie euro. Ter vergelijking: vijf jaar geleden stond dit nog gelijk aan tien euro. Een uitgerekende kans om te genieten van de vele luxe hotels, spa’s en restaurants die Lviv aan haar toeristen biedt, voor een schijntje van de prijs die men in bijvoorbeeld Nederland betaald.

Bereikbaarheid

Stedentrip Lviv

Lviv is erg goed bereikbaar per trein en bus vanuit de hoofdstad van Oekraïne, Kiev. Van A naar B reizen in de stad zelf kan met het openbaar vervoer per bus, mini-bus, trolleybus en tram. Het openbaar vervoer is erg goedkoop (een kaartje kost omgerekend ongeveer tien eurocent), maar niet altijd nodig: in het centrum zijn veel plaatsen per voet te bereiken.

Ook taxi’s zijn een erg goede methode om binnen de stad te reizen. Taxi’s zijn over het algemeen (zeker wanneer men gebruik maakt van een app als Uber) erg goedkoop, en de taxiprijzen vallen in het niet bij de taxiprijzen die men voor soortgelijke afstanden in Nederland zou betalen.

De kathedralen van Lviv

De Oekraïense stad staat naast haar prachtige architectuur bekend om de vele net zo prachtige kerken. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de Latin Kathedraal, de St. George’s Kathedraal en de Armeense Kathedraal.

Musea

Ook zijn er in Lviv een groot aantal interessante musea te vinden: het Museum over Apotheken, het Museum over de Geschiedenis van Religie, het Bierbrouwmuseum, het Nationaalhistorisch museum en de kunstgalerij van Lviv.

Overige bezienswaardigheden

Andere belangrijke bezienswaardigheden in de stad zijn Lychavisky Tsyvntar (een kerkhof waar honderdduizenden mensen begraven liggen), het marktplein, het monument voor Shevchenko, de universiteit van Lviv en het Nationale Academische Theater voor Opera en Ballet (een opera of balletvoorstelling in één van de voormalige Sovjetrepublieken is per definitie een herinnering die men niet snel vergeet).

Net als in bijna alle andere grote Oekraïense steden heeft ook Lviv een bruisend en goed ontwikkeld nachtleven. De prijzen voor drankjes (en eten) zijn over het algemeen (heel erg) goedkoop.

Uitgaan in Lviv

Een kleine greep aan het assortiment aan pubs, clubs en cafés die Lviv te bieden heeft:

  • Fashion Club,
  • Hasovo Lyampa,
  • Club Metro,
  • Masoch Café,
  • Millenium Club,
  • Picasso, Zanzibar,
  • Kult,
  • Blue Bottle
  • Kumpel.

Genoeg keus om van Lviv een onvergetelijke herinnering te maken!

Voor rondreizen in de Oekraïne hebben we hier alle informatie en reisorganisaties