• Paaseiland
  • Paaseiland
  • Paaseiland
  • Paaseiland

Paaseiland

geplaatst in: blog | 0

Paaseiland, één van de meest mysterieuze eilanden ter wereld

Toegegeven, Paaseiland is niet meteen een bestemming die eenvoudig bereikbaar is. Je moet er als reiziger dan ook heel wat moeite voor doen en de prijs is niet mals, maar je krijgt er wel een ongelofelijke reiservaring voor in de plaats. Niet voor niets behoort Paaseiland sinds jaar en dag tot één van de meest mysterieuze eilanden op deze planeet.

Niet alleen haar afgelegen locatie in de Grote Oceaan ligt hiervan aan de basis, wat namelijk ook te denken van de wereldbekende ‘Moai’ beelden? In ieder geval, ben jij wel te vinden voor een bijzondere reiservaring en schuw je een beetje avontuur niet? Dan is het zeker de moeite waard om even kennis te maken met al het moois dat het mysterieuze Paaseiland voor jou in petto heeft!

PaaseilandDe bijzondere Moai beelden; het gezicht van Paaseiland!

Wanneer we het hebben over Paaseiland duurt het doorgaans niet lang vooraleer de welbekende ‘Moai’ beelden opduiken. Deze bijzondere beelden zijn dan ook terug te vinden op verschillende plaatsen verspreid over het eiland. Tot op moment van schrijven wordt er nog steeds druk onderzoek naar gevoerd. Deskundigen kunnen dan ook nog steeds niet met zekerheid aangeven wanneer de beelden precies zouden zijn gemaakt.

Wat wel duidelijk is, is dat ze zijn vervaardigd uit het vulkanisch gesteente welke werd uitgehakt. Dit gesteente werd naar alle waarschijnlijkheid gehaald uit de vulkaankrater ‘Rano Raraku’ welke zich in het noordwesten van het land bevindt. De krater maakt deel uit van de zogenaamde ‘Terevaka vulkaan’ en is terug te vinden in het Rapa Nui National Park.

Dat de beelden nog steeds voor heel wat mysterie zorgen is deels te wijten aan het feit dat ze zich voor een groot deel onder de grond bevinden. Hoe de beelden er uiteindelijk zijn terecht gekomen en vooral ook waarom ze over een wel erg specifieke positie beschikken blijft vooralsnog koffiedik kijken.

Door de jaren heen is het wel zo dat verschillende beelden net wat populairder en bekender zijn geworden dan andere exemplaren. Wellicht het meest bijzondere en daarmee ook het populairste Moai beeld luistert naar de naam ‘Tukuturi’. Het beeld heeft een baard en hanteert een knielende houding. Eén ding staat in ieder geval vast, de Moai beelden vormen voor menig aantal reizigers de belangrijkste reden om Paaseiland aan te doen.

Rano Raraku; de geboorteplaats van de Moai

Verspreid over Paaseiland zijn tal van verschillende vulkaankraters terug te vinden. Wellicht de bekendste vulkaankrater luistert naar de naam ‘Rano Raraku’. Ze maakt deel uit van de in het oosten gelegen vulkaan ‘Terevaka’ en vormt samen met andere kraters een steeds belangrijker wordende bezienswaardigheid op het eiland.

Andere kraters die gewillig door toeristen worden bezocht zijn de ‘Poike’ en de ‘Rano Kau’. Toch, wanneer je er de (zeldzame) toeristische brochures van Paaseiland op naslaat is het vooral de ‘Rano Raraku’ vulkaankrater die wordt aangeraden om te bezoeken. Daar is een uitstekende reden voor aan te geven. Deze krater wordt namelijk aanzien als de geboorteplaats van de Moai. Maar liefst 95 procent van alle Moai beelden die verspreid over Paaseiland zijn terug te vinden zijn dan ook met zekerheid vervaardigd uit het lavagesteente afkomstig uit de Rano Raraku krater.

Rano Raraku maakt deel uit van het ongelofelijk bezienswaardige ‘Rapa Nui National Park’. Ook UNESCO heeft inmiddels de unieke schoonheid van deze locatie ontdekt, want vanaf het jaar 1995 is ze terug te vinden op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Tijdens een bezoek aan deze locatie zal je kunnen vaststellen dat er eigenlijk twee verschillende paden zijn gemaakt. Het ene pad dat naar rechts leidt voert je mee naar de locatie waar de Moai beelden zijn terug te vinden. Het linkse pad neemt je op haar beurt mee naar de krater van de Rano Raraku.

Rano Kau en het stenen dorp ‘Orongo’

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is ook de vulkanische krater ‘Rano Kau’ een populaire bezienswaardigheid op Paaseiland. Ook zij is terug te vinden in het ‘Rapa Nui National Park’. In de directe omgeving van de krater is bovendien nog een bijzondere highlight te aanschouwen. Het gaat hierbij namelijk om het steden dorp dat luistert naar de naam ‘Orongo’.

Het dorp bestaat uit een aantal ceremoniële, stenen woningen welke zich aan de rand van de vulkanische krater bevinden. In het verleden werd deze locatie gebruikt voor het organiseren van een vogelman wedstrijd. Tijdens deze competitie gingen verschillende inwoners van Paaseiland met elkaar de strijd aan om een Manutara ei te vinden.

Anakena; een idyllische oase van rust

Ondanks het feit dat je op Paaseiland heel wat bijzondere bezienswaardigheden aan kan treffen kan je er ook heerlijk genieten onder de Chileense zon. In het noorden van Paaseiland is bijvoorbeeld het prachtige, idyllische strand van Anakena terug te vinden. Het helderblauwe water dat zich hier bevindt tekent scherp af op het witte koraalzand.

Verschillende onderzoeken die in het verleden werden uitgevoerd zouden inmiddels aan het licht hebben gebracht dat het strand een ceremoniële functie vertegenwoordigde onder de Polynesische inwoners. Ook dit benadrukt niet alleen het belang, maar ook het bijzondere karakter waar het prachtige Anakena strand op Paaseiland over beschikt.

Hanga Roa; de gezellige hoofdstad van Paaseiland

Wie Paaseiland een beetje kent heeft wellicht gewacht op het moment waarop we aangeven wat nu precies de hoofdstad is van dit mysterieuze eiland. Wel, dat moment is nu gekomen. De hoofdstad van Paaseiland luistert naar de naam ‘Hanga Roa’ en is terug te vinden in het westen van het eiland. De locatie van de hoofdstad bevindt zich tussen de Rano Kau en Maunga Terevaka vulkanen.

Hanga Roa is niet alleen de hoofdstad van het eiland, het is ook de enige, echte stad die je er zal terugvinden. Het is dan ook helemaal niet zo vreemd te noemen dat de rest van het eiland eigenlijk rond deze stad werd opgetrokken. In Hanga Roa kan je enigszins verrassend heel wat leuke hotels terugvinden.

Bovendien zijn er ook verschillende restaurants en winkels terug te vinden en wordt er een ambachtelijke markt georganiseerd. De pittoreske kerk en ook een kleurrijk haventje zorgen er voor dat dit een leuke stad is om in te vertoeven. Wanneer je, je op Paaseiland echt even terug in de bewoonde wereld wil voelen (in hoeverre dat echt lukt uiteraard) is Hanga Roa de absolute place to be!

Papa Vaka; een ongelofelijk belangrijke, archeologische site

Last but not least is er nog de archeologische plaats ‘Papa Vaka’. Deze is gelegen in het noordoosten van Paaseiland en is in het verleden ongelofelijk belangrijk geweest. Op de historische site zijn dan ook heel wat belangrijke vondsten terug te vinden. Het gaat hierbij in het bijzonder om de vele hiërogliefen.

De tekeningen beschikken nagenoeg allemaal over een link met de zee. Zo vallen er dieren in te onderscheiden, maar evengoed visgerei, kajakken en ga zo maar door. Mensen die gefascineerd zijn door de boeiende geschiedenis van Paaseiland mogen absoluut niet vergeten om ook deze locatie even te bezoeken tijdens hun vakantie.

Hoe kom je op Paaseiland?

Je kunt Paaseiland bezoeken met het vliegtuig. Het vliegveld van Easter Island heet Mataveri International Airport. Het ligt net buiten Hanga Roa. Er is maar één landingsbaan van 3,4 kilometer lang. Er gaan vluchten vanuit Schiphol. Het wordt wel een lange reis. De vliegticketprijs kun je hier bekijken

Rondreis Paaseiland

paaseiland

Volgen globetrotter:

Passie voor reizen

GoedkopeRondreis.com is een professionele reizenwebsite voor leuke rondreizen en stedentrips. Wij geven je informatie over alle bestemmingen in de wereld en zoeken bij alle bestemmingen de goedkoopste aanbieders. Wij streven er naar om onze bezoekers te helpen bij het vinden van een leuke reis en het geven van héél veel reisinformatie