blog
Stedentrip met de trein is zo gek nog niet

Stedentrip met de trein is zo gek nog niet

Veel mensen die er eens een paar dagen tussenuit willen, kiezen ervoor om een stedentrip te maken. Je bezoekt dan gedurende een weekend of een paar dagen een stad, meestal in het buitenland. Je verblijft in een hotel in het centrum van de stad. Hier is altijd wel iets te beleven of te bekijken. De perfecte kans om de cultuur van de stad te proeven. Voor veel mensen lijkt het vanzelfsprekend om het vliegtuig te nemen, maar heb je er wel eens bij stil gestaan dat het maken van een stedentrip met de trein daar een prima alternatief voor is?

Stedentrip trein is beter voor het milieu

Dat het reizen per trein beter is voor het milieu dan reizen met het vliegtuig, zal voor iedereen wel bekend zijn. Het is vastgesteld dat een vliegtuig maar liefst 6 tot 10 keer zoveel CO2  uitstoot dan een trein. Dus hoe meer mensen de voorkeur zouden geven aan het reizen met de trein, hoe minder CO2 er in de lucht komt. Hoe korter de vlucht, hoe meer deze in verhouding belastend is voor  het milieu. Met name voor stedentrips, waarbij het doorgaans om maar een korte vlucht gaat, is het geen milieubewuste keuze om met het vliegtuig te gaan.

Hoewel de ene vliegreis dus meer CO2 uitstoot heeft dan de andere, blijft het nog altijd een meer belastende manier van reizen dan wanneer je de trein zou nemen. Daar komt nog eens bij dat een vliegtuig op grote hoogte zorgt voor de CO2 uitstoot. Dit zorgt ervoor dat het broeikaseffect nog eens wordt versterkt. Om een voorbeeld te geven: ga je met twee personen naar Nice. Dan levert dat met het vliegtuig een CO2 uitstoot op van 800 kilo. Neem je voor dezelfde reis de trein, dan belast je het milieu met maar 140 kilo CO2 uitstoot.

Hoe zit het met de prijzen van een stedentrip met de trein?

Wanneer je gaat kijken naar de prijzen van een stedentrip treinreis zal het je waarschijnlijk zijn opgevallen dat het een stuk goedkoper is dan je verwacht had. In veel gevallen is het zelfs een stuk goedkoper dan wanneer je met het vliegtuig zou reizen. Er zijn in Europa verschillende aanbieders voor het maken van stedentrips met de trein. In ons land zal de meest voor de hand liggende aanbieder de NS zijn, met NS International.

Uiteraard kan er ook gebruik gemaakt worden van andere, eventueel buitenlandse, aanbieders zoals bijvoorbeeld Bahn, HappyRail, Trainline of B-Europe. Voor de landen België en Duitsland, die dicht bij ons land liggen, zullen de prijzen per aanbieder niet zoveel verschillen. Ook zullen de prijzen voor een stedentrip naar Parijs niet veel uiteen lopen. Maar ga je verder Frankrijk in, dan kunnen er wel degelijk grote prijsverschillen optreden.

Daarom is hier verstandig om hier rekening mee te houden bij het boeken van je stedentrip met de trein. Bovendien is het makkelijk je kaartjes te regelen wanneer je reist met de trein. Je kan namelijk vooraf al online je kaartjes kopen.

Nog veel meer voordelen stedentrip trein

Er zijn veel mensen die te kampen hebben met vliegangst en zullen daarom nooit het vliegtuig nemen om op vakantie te gaan. Het is dan ook niet waarschijnlijk dat deze groep mensen snel een stedentrip zullen maken. Voor een stedentrip kies je waarschijnlijk een wat verdere bestemming en als je daar met de auto naartoe rijdt ben je lang onderweg.

Een lange reis in verhouding met een kort verblijf in de stad schrikt veel mensen af. Maar een stedentrip met de trein maken, dat kan natuurlijk wel. Je bent snel op je bestemming en hebt alle tijd om te genieten van de stad. Een van de grootste voordelen van een stedentrip met de trein maken is dat je eindstation direct in het centrum van de stad ligt. Kies een hotel uit dat in de buurt van het station ligt en je hoeft ook niet ver met je koffers te sjouwen.

Dus geen gedoe met het regelen van transfer van het vliegveld naar je hotel in het centrum van de stad. Als je met de auto zou zijn gegaan, heb je altijd nog het probleem van het parkeren. Vaak is het lastig om een parkeerplaats te vinden of ben je veel geld kwijt aan parkeerkosten. Je kan in de trein zelfs je fiets meenemen zodat je de stad met eigen vervoer kan verkennen. Je legt grotere afstanden af dan wanneer je te voet door de stad struint en kan daarmee nóg meer zien.

De reis met de stedentrip trein op zich

Wanneer je kiest voor een stedentrip met de trein, begint je vakantie al op het moment dat de trein het vertrekstation uit rijdt. Je reist comfortabel en ontspannen. Je hoeft niet op het verkeer te letten,  loopt niet het risico bij een ongeluk betrokken te raken of in een file terecht te komen. Geen tolwegen met onverwachte kosten en oponthoud onderweg.  Je legt een route af dwars door allerlei verschillende landschappen, zodat je onderweg ook nog eens kan genieten van het uitzicht. Een beetje sight see’en onderweg dus.

Nu nog het leukste … een bestemming uitzoeken

Wanneer je kiest voor een stedentrip zal je waarschijnlijk al snel een grote bekende stad op het oog hebben. Londen, Antwerpen en Parijs zijn favoriet. Daar moet je een keertje geweest zijn toch? Wanneer je het vliegtuig neemt, wordt je bestemming min of meer bepaald door de aanwezigheid van een vliegveld in de buurt van de stad. Maar kies je in plaats daarvan om met de trein op reis te gaan, dan gaat er ineens een wereld voor je open.

Er zijn namelijk veel meer stations dan vliegvelden. Je hebt dus veel meer keuze en komt ook nog eens op verrassende bestemmingen. Steden waaraan je nooit zou denken om naartoe te gaan wanneer je het vliegtuig neemt. Bovendien zal het maken van een stedentrip met de trein op termijn alleen maar populairder worden. Dit komt omdat het in de nabije toekomst niet meer mogelijk zal zijn om binnen Europa relatief korte afstanden per vliegtuig af te leggen.

Zo zal er worden begonnen met het afschaffen van het traject Amsterdam-Brussel. Daarna zullen andere trajecten volgen. Wil je dan nog op een snelle manier naar een andere stad reizen, dan is de trein een goede keuze.

 

stedentrip trein min

 

 

 

0